Експерти перевірили спреди та маргарини на вміст транс-жирів
Як би людство не захоплювалося дієтами, але жири організму в розумних кількостях важливі. Одним з популярних видів жирів в нашій країні завжди було вершкове масло. Але його постійне подорожчання призводить до того, що споживачі все більше звертають увагу на спреди, суміші та маргарини.
Маргарин – продукт теж давно відомий споживачам, тверді маргарини використовуються у випічці, а м’які замість масла на бутерброди. Маргарини є затверділими рослинними жирами та традиційно продаються дешевше вершкового масла.
Спред як категорія – це компроміс між маргарином і маслом: він дешевше масла, але, на відміну від маргарину, містить не тільки затверділі рослинні жири, але й молочний жир.
Одна з важливих проблем маргаринів і замінників молочного жиру, які широко використовуються, в першу чергу, в кондитерській промисловості – це транс-жири. Ці «неправильні» та небезпечні для людини жири утворюються у великих кількостях при гідрогенізації, тобто коли з рідкого рослинного масла отримують твердий жир. Причому мова йде саме про велику кількость, оскільки мала кількість транс-жирів є і в вершковому маслі, яке ніяким «хімічним перетворенням» не піддається. Ці природні транс-жири містяться в м’ясі та молоці тварин. У маргаринах і спредах їх кількість повинна бути не більше 8% в жирі. Але це, так би мовити, теорія, так повинно бути, а як насправді?
Щоб відповісти на це питання, Центр Експертиз «Тест» провів дослідження наступних категорій продукції: спредів/сумішей і маргаринів. Всіх їх перевірили на вміст транс-жирів, щоб визначити їх безпеку за цим показником.
Так уже задумано природою, що рослинні жири в переважній більшості є рідкими жирами і містять дуже багато так званих ненасичених жирних кислот. Тваринні ж жири за винятком риб’ячого жиру – це тверді жири, що складаються з насичених жирних кислот. Саме ця «насиченість» та «ненасиченість» і визначає консистенцію жиру. У раціоні людини повинні бути присутніми і ті, й інші жири. Однак мова зовсім не про раціональне харчування. Ненасичені жирні кислоти можуть існувати в двох конфігураціях «цис» і «транс». Чисто в хімічному плані ці дві конфігурації відрізняються розміщенням атомів і груп в просторі за відношенням до подвійного зв’язку, обов’язково присутня в ненасичених кислотах (тому-то вони так і називаються). Це як кубик-рубик: в зібраному стані це цис-ізомер, повернете одну грань – отримаєте транс-ізомери. Однак в житті не все так весело, як в грі. Цис-ізомери або ж цис-жири – це природний варіант жирних кислот, тобто правильний, початковий варіант. Транс-ізомери – це «неправильні» або ж змінені жири. Вся проблема в тому, що організм не може відрізнити цис-жири від транс-жирів і при потраплянні транс-жирів організм приймає їх за «чисту монету» і включає в усі процеси. Для людини це може призвести до утворення небажаних з’єднань і серцево-судинних захворювань (найпоширенішої причини смертності в світі). Звідси висновок: чим менше транс-ізомерів в продуктах, тим краще.
Що виявили результати дослідження
Приємно порадували низьким (менше 8%) вмістом транс-жирів 3 спреда /суміші. Рослинно-вершкова суміш «Тульчинка» містила 2,4% транс-жирів, спред «Фермерский» – 5,7% і спред «Народный продукт» 7,1%. Це означає, що спреди / суміші безпечні щодо транс-жирів, в цьому сенсі вони не поступаються вершковому маслу і цієї категорії продукції лякатися не варто. До того ж перевірені спреди / суміші за ціною в 2 рази дешевше вітчизняного вершкового масла.
А ось маргарини, чесно кажучи, засмутили. Притому, що норма транс-жирів для цієї категорії передбачена в стандарті давно, виконувати її виробники не поспішають. Всі три перевірених маргарини містили транс-жири набагато більше норми. У маргарині «Своя Лінія. Вершковий особливий» транс-жирів було 38,6%, в «Olli Європейський» – 35,2%, в маргарині «Olkom. Вершковий Київський» – 15,1%. Коли в продукті норми перевищені майже в 5 разів ні про яку безпеку маргарину мови не може бути! Нагадаємо, норма транс-жирів для маргаринів – не більше 8%.
спреди |
|||
Марка)1 |
Народный продукт |
Тульчинка |
Фермерский |
Найменування (дані маркування) |
спред солодковершковий 72,5% жиру (25% молочного жиру від загального жиру) |
суміш рослинно-вершкова “Тульчинська” 72,5% жиру (10,5% молочного жиру від загального жиру) |
спред солодковершковий 72,5% жиру (40% молочного жиру від загального жиру) |
Виробник (данные маркировки) |
ДП “Староконстантиновский молочный завод”/ м. Староконстантинів, Хмельницька обл., Україна |
ТОВ “Терра Фуд”/ м. Тульчин, Вінницька обл., Україна |
для ПАТ “Укрпродукт Групп” на ДП “Староконстантиновский молочный завод”/ м. Староконстантинів, Хмельницька обл., Україна |
Маса, г/Ціна, грн)2 |
200/ 10,90 |
200/ 14,00 |
200/ 15,80 |
Цена 100 г, грн)2 |
5,45 |
7,00 |
7,90 |
Білки/ жири/ вуглеводи, г у 100г (дані маркування) |
0,9/ 72,5/ 1,3 |
0,6/ 72,5/ 0,8 |
0,9/ 71,5/ 1,3 |
Енергетична цінність, ккал у 100г (дані маркування) |
663 |
658 |
663 |
Термін/ умови зберігання (дані маркування) |
75 днів при -18…-110С, 60 днів при -11…-50С, 35 днів при -5…00С |
120 днів при -18…-110С, 90 днів при -10…-50С, 60 днів при -5…00С, 45 днів при 0…40С |
75 днів при -18…-110С, 60 днів при -11…-50С, 35 днів при -5…00С |
Склад (дані маркування) |
замінник молочного жиру (рослинні масла і жири переестерифіковані, емульгатори Е475, Е471, антиоксидант Е321, Е320, ароматизатор “Вершкове масло”, барвник бета-каротин), олія соняшникова, вершки, масло вершкове, маслянка, емульгатор “Димодан НР”, сахар, харчовий ароматизатор “Топлене молоко”, барвник бета-каротин Е160а |
замінник молочного жиру (жири рослинні та олії в натуральному та твердому стані), маслянка чи сиворотка молочна конц., масло вершкове чи молочний жир, рослинні жири і масла гидрогенізовані, сахар, емульгатори Е 322 и Е471, консерванти сорбат калію і бензоат натрію, ароматизатори «Масло селянське», «молоко топлене» |
замінник молочного жиру (жир рослинний гідрогенізований, олія пальмова і соняшникова, емульгатор Е471, барвник натур. бета-каротин, антиоксиданти Е320 и Е321, ароматизатор “Вершкове масло”), вершки, маслянка, знежирене молоко, ароматизатор “Масло вершкове” (ароматичні речовини, пропиленгликоль, триацетин) |
Загальний висновок |
вміст транс-жирів у нормі |
вміст транс-жирів у нормі |
вміст транс-жирів у нормі |
Маркування |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
Упаковка |
відмінно |
відмінно |
відмінно |
Фізико-хімічний показник |
у нормі |
у нормі |
у нормі |
Вміст транс-жирів, норма для спредів и маргаринів не більше 8% |
7,1 |
2,4 |
5,7 |