Виявляється, заморожені овочі та фрукти можуть бути навіть кориснішими за свіжі, якщо їх правильно зібрати і заморозити
Знавці стверджують, що вітаміни у заморожених фруктах та овочах зберігаються краще, ніж у просто зірваних, які надовго закладені в ящики чи іншу тару. З кожним днем у них залишається все менше вітамінів та корисних мікроелементів. А от заморожені плоди – це здорова альтернатива свіжим фруктам та овочам, – вважають медики.
Річ у тім, що зірвані плоди згодом використовують власні поживні речовини для підтримки життєдіяльності. Через це імпортери часто і транспортують недозрілі овочі та фрукти, які «дозрівають» вже на полицях магазинів. Тому далеко не завжди свіжий плід, який довго зберігався десь до потрапляння на ваш стіл, буде настільки корисним, як ви хотіли б. До того ж перед відправкою такі дари природи обробляють консервантами для більшої безпеки.
Чому краще заморозити овочі та фрукти
Заморожування плодів дійсно допомагає уповільнити процес розпаду корисних речовин, оскільки гальмується окиснення плода. Але тут важливим є час, протягом якого зірвані фрукти, овочі або ягоди були заморожені. Не важливо, чи самі ви заморозите плоди або користуватиметеся готовими: що швидше після збору заморожені плоди, то вони корисніші. Придбані заморожені овочі та фрукти – теж хороша альтернатива, оскільки промисловий процес заморожування прискорився завдяки сучасним технологіям. Заводи з переробки знаходяться недалеко від полів та садів, і процес від моменту збирання плодів до їхньої заморозки часто займає лише кілька годин. У такому вигляді овочі та фрукти можуть зберігатися довго, не «розгубивши» вітаміни та інші поживні речовини. Головне – їх не розморожувати та повторно заморожувати кілька разів.
Секрети самостійної заморозки
Одразу після збору важливо якнайшвидше заморозити цілі (тобто не пошкоджені, не м’яті і не підгнилі тощо) плоди або їхні частини. Не варто заморожувати фрукти чи овочі, які вже тривалий час зберігалися після збирання.
Тільки миттєвий вплив низьких температур не дає воді, що міститься в плодах, перетворитися на великі кристали льоду. Клітинні оболонки залишаються цілими, а корисні речовини – неушкодженими. Заморожені плоди допоможуть не тільки урізноманітнити харчування, а й зробити його більш корисним та збалансованим за мікроелементами.
Які продукти можна заморозити?
Багато що можна зберігати у морозилці. Наприклад, бульйон. Коли ви готуєте перші страви, заморозьте 2-3 порції бульйону, попередньо поклавши у нього нарізане м’ясо. Наступного разу ви заощадите не тільки продукти, а й час. Заливши заморожений бульйонний «брикет» окропом, ви приготуєте суп приблизно на годину швидше.
Молоко. Заморожувати молоко краще у поліетиленових пакетах. Після розморожування його краще використовувати для приготування каш або додавати у тісто для випічки. Якщо ви любите каву чи чай із молоком, можете налити молоко у формочки для льоду і за необхідності кидати кубик-другий в улюблений напій. До речі, якщо ви не любите пити гарячі напої, це відмінний спосіб охолодити їх.
Сир – продукт недешевий, і якщо у холодильнику залишаються шматочки, викидати їх шкода. Натріть залишки сиру на тертці і заморозьте у спеціальних пакетах. Цей продукт можна використовувати для випічки, при приготуванні піци або будь-яких гарячих страв, які потрібно посипати тертим сиром.
Борошняні вироби. Листкові тістечка, штруделі, яблучний пиріг нормально переносять мінусову температуру через те, що в їхньому складі є сухе тісто, а тому властивості та смак продуктів не міняються. Для тривалішого зберігання їх краще загорнути в кілька шарів целофанового пакета і класти в морозилку тільки в охолодженому вигляді. Штрудель так може лежати до 2 місяців, яблучний пиріг і слойки – до місяця.
До речі, спокійно можна кілька разів заморожувати торт-морозиво. А ось бісквітні та кремові торти в жодному разі в морозилці не залишайте.
Рис. Заморожений рис не тільки довше зберігається, але і швидше готується. Спочатку розсипте його на підносі чи пергаментному папері і поставте у морозилку. Коли він замерзне, перекладіть у пакет для заморозки. З розмороженим рисом можна готувати ті ж страви, що і зі свіжим. Ще один приємний момент – приготування страв із такого рису скорочується у середньому на годину.
Солона риба. Солону сиру рибу, приготовлену в домашніх умовах, легко заморозити, якщо зробити це правильно. Обов’язково її потрібно рясно полити будь-якою рослинною олією, яка закриє пори і не дасть волозі вимерзнути. А отже, рибу потім ви отримаєте майже свіжу й соковиту. Зберігатися в холодильнику вона може до пів року.
Не всі страви для морозилки
Заморожувати можна тільки крем-супи і бульйони з будь-якого м’яса чи риби. А ось звичайні супи або борщі, у складі яких є картопля, в процесі заморожування і розморожування перетворяться на кашу. Що картопля, що холод забирають вологу, а відтак такий суп втратить усі свої корисні властивості.
Перш ніж ставити крем-супи чи бульйони у морозилку, дочекайтеся, поки вони охолонуть і перелийте в одноразовий контейнер або зіп-пакети. Такий суп можна їсти і через місяць. Головне – потім його правильно розморозити: не за кімнатної температури, а в холодильнику при +4… +6°С.
Соус. Заморожувати можна тільки ті соуси, у складі яких нема вершків. Річ у тім, що за мінусової температури жир від білкової маси вершків відділяється, і на виході ви отримуєте неприємний смак кислого молока, та ще й консистенція стає непривабливою.
Зберігати заморожені соуси можна при температурі -18°С до 2-3 місяців.
А от смажене м’ясо (курка, свинина, яловичина) після заморожування просто розсиплеться. Бо ж у результаті смаження ви отримуєте підсушений продукт, а після заморожування з нього вийде остання волога, яка з’єднувала тканинні волокна.
Категорично не можна заморожувати картопляне пюре, будь-які види салатів. При розморожуванні вони розваляться, а салат перетвориться на неїстівну кашу. Загалом, продукти, що містять вологу, краще не заморожувати. При заморожуванні волога випаровується набагато швидше, ніж при висушуванні, а відтак страви втратять і свої властивості, і смак.
М’який сир з кефіру
Деякі заморожені запаси легко перетворити на смачні продукти, так би мовити, іншого типу. Наприклад, сметану, кефір або ряжанку – на м’який сир, який піде хоч на бутерброди, хоч на крем для торта, хоч просто на сніданок – з ягодами або варенням.
Технологія приготування м’якого сиру із замороженого кефіру дуже проста – треба на пару діб заморозити названі вище продукти. А потім – розморозити: викласти в друшляк, накритий марлею, і залишити на декілька годин. Коли повністю розтане, а сироватка стече, можна для більшої щільності сиру на годину-дві поставити зверху невеликий вантаж.
Чим жирніший кефір або сметана, тим більше вийде сиру і менше сироватки. Наприклад, з однієї упаковки кефіру 2,7% (900 г) виходить 210-220 г сиру. З упаковки сметани 20% (330 г) виходить 230-240 г сиру.
Довго зберігати домашній сир із заморожених кисломолочних продуктів не можна – максимум 5 днів у холодильнику. Тож смачного вам!
Читайте також: Скільки коштуватиме цього року новорічний стіл для запоріжців