Чому слід звернути увагу на рибні страви, і скільки коштує риба на ринку
Дієтологи запевняють, що рибні страви повинні бути у нас в меню хоча б раз на тиждень. Адже риба – незамінне джерело білка, вітамінів, мінералів і жирних кислот. Саме тому їй віддають перевагу над м’ясом спортсмени і люди, які піклуються про своє здоров’я.
Зараз і у пересічних запоріжців є можливість влаштовувати собі рибний день, хоч щодня. Наразі, по рибу навіть до магазину чи ринку не треба йти, можна придбати її буквально поруч із домом. На людних вулицях Запоріжжя з’явилося багато пунктів продажу живої риби, яку привозять у спеціально обладнаних цистернах. «Запорозька Січ» вирішила з’ясувати асортимент, ціни та звідки рибка.
Як розповів продавець Петро, рибу закупають у рибокомбінатів та приватних підприємців. Тому ціни у різних продавців можуть відрізнятися, не набагато, але гривень 3-5 буває – все залежить від закупки.
В асортименті переважно риба із Дніпра та ставків, морська буває рідко. Петро каже, що найбільшим попитом у покупців користується короп та товстолобик. Продукції беруть небагато, щоб встигнути продати за день. Якщо цього не відбувається, рибу зберігають до наступного дня в холодильниках.
Ціни у Петра були такі: карась – 25 грн, білий амур – 70 грн, короп – 70 грн, судак – 60 грн, товстолоб – по 40 грн, 45 та по 50 грн, бичок по 28 та 35 грн в залежності від розміру, піленгас – 50 грн, судак – 110 грн, щука – 85 грн.
За морською рибою благородних сортів запоріжцям доведеться піти до супермаркету. Наприклад, у «Варусі», стейк сьомги коштує 339 грн/кг (це за акцією – 25%), філе сьомги – 369 грн, осетр живий з акваріуму – 345,90 грн/кг, форель – 199 грн/кг.
До речі, можна в магазині «піймати» і товстолоба, тушка охолоджена по акції (-17%) коштувала 49,90 грн/кг. Тоді як у продавців риби із бочок, ціна такого розміру товстолоба – 40 грн/кг. Буває у приватних підприємців з вулиць міста і осетрина, вирощена у ставках. Продавець Петро розповів, що останній раз продавали її по 250 грн/кг.
Світлана торгує рибою на Критому ринку вже 13 років. Розповідає, що кожного ранку отриманий від підприємців товар обов’язково відносить до ветлабораторії на перевірку. Зіпсовану продукцію ніколи не продає.
У окуня та ляща нерідко бувають у м’ясі гельмінти. Втім, це доволі часте явище для майже всієї річкової риби. Щоб розпродати товар, Світлана наприкінці торгівлі скидає ціни. Каже, що в запоріжців четвер ніякий не «рибний день», тому що торгівля у середу-четвер найгірша на тижні.
Продавець зазначила, що найпопулярніша риба у покупця зараз – карасі, бо вони дешеві – по 25-30 грн за кілограм. Морської риби майже не буває, трішки стане прохолодніше – піде азовський піленгас. Але закупівельні ціни зараз дуже високі. За її словами, навесні бичок «мартовик» у закупівлі був 130 грн/кг. Звісно, його навіть не привозили до Запоріжжя на ринки – продавці знали, що покупця на нього не знайдеш.
Справжній рибний фанат Олег торгує рибою на Критому ринку з 2004 року. Каже, що вживає рибні страви щодня – без неї, наче і не їв. Мало того, свій вільний час Олег полюбляє проводити теж із рибою – на рибалці. Коли ми приїхали писати репортаж, Олег поки що безрезультатно намагався продати 18-кілограмового білого амура по 150 грн/кг. Чималенький сазан теж ще шукав свого покупця.
На зупинці Малий ринок поруч стоять відразу дві цистерни із рибою. Підприємці різні, але це не заважає їм мирно уживатися між собою – покупців вистачає всім. Тут є соми по 230 грн/кг, лящі по 70 грн/кг, окуні по 45-55 грн/кг.
Пенсіонерка Галина прийшла за особливим коропом, «пузатим та горбатим», як назвала його жінка. Каже, що він більш м’ясистий, ніж його стрункі сородичі, та неймовірно смачний. Затягнула обрана пенсіонеркою рибка на 130 грн. Жінка сказала, що прийде по рибу іншого разу, зараз таких грошей немає.
Читайте також: Чи варто брати обід на роботу
Текст: Ірина Гавриленко