Якщо ви прихильник японської кухні та суші, вам буде цікаво, що ви їсте під назвою «васабі»
Сирий васабі незамінний в японській кухні. Його пряний смак і освіжий аромат надають їжі незабутню пікантність. Васабі (Яма Аой) доступний круглий рік, але гострота і смак посилюються з пізньої осені до зими. Водний васабі росте на мілководді прохолодних гір Танігава у водах Нагано. З давнини його використовували в медицині і додавали до страв з морепродуктів, оскільки він нейтралізує отруйні речовини.
Масове вирощування васабі як сільськогосподарського продукту почалося в Японії близько 1600 року. Коли прості люди почали їсти гречану локшину соба і суші.
Без цього, васабі, можливо, не мав би такого широкого поширення, як сьогодні. І тепер, в поєднанні зі світовим бумом японської їжі, продукти васабі стали настільки відомими, що їх можна побачити в супермаркетах по всьому світу.
Але яка рослина використовується для виготовлення промислового васабі?
Найдешевший варіант, який ви отримуєте в суші-барах і супермаркетах – «західний васабі» або просто хрін. Він є основною сировиною для виготовлення васабі в тюбиках і порошкоподібного васабі, які часто використовуються вдома.
Вирощування «сирого васабі» вимагає багато праці, а збір врожаю займає від 3 до 4 років, тому ціна на нього зависока. Тому в масштабному виробництві використовується хрін, а не справжній васабі.
«Сава васабі (водний васабі або основний васабі)» в Японії вирощували в джерельній воді або водах гірського струмка. Зазвичай це називається «сирий васабі». Саме він має властивість пригнічувати дію отрути. Використовується в сирому натертому вигляді і дієвий тільки 15 хв після натирання.
Васабі, що продається в обробленому вигляді, маринований васабі, вирощуються в лісах і будинках і називаються «земляний васабі». Він не володіє вищезгаданими властивостями і є тільки приправою.
Читайте також: В запорізькому кафе попри карантин влаштували нічну вечірку