Вирощування молодих пагонів овочів та зелені завоювало чималу популярність серед прихильників здорового харчування

Вирощуванням в зимовий період петрушки, цибулі та іншої зелені на підвіконні квартир люди займаються давно, а ось таке поняття, як мікрогрін з’явилося нещодавно і набирає популярності серед співвітчизників. По суті це новий фуд-тренд як виростити мікрозелень у домашніх умовах.

Що воно таке та з чим його їдять

Мікрозелень, яку ще називають мікрогрін, не варто плутати із зеленню в горщиках. Це інший метод вирощування відомих рослин за абсолютно новою технологією – максимальна вегетація настає вже через 10 днів із моменту проростання насіння. Отже, мікрогрін – це молоді маленькі паростки з 2-3 листочками, які містять силу-силенну корисних речовин та мікроелементів. За словами дієтологів, при систематичному вживанні рослини стимулюють ріст клітин людини, відновлюють та омолоджують організм, зміцнюють імунну систему. Крім того, мікрогрін багатий на клітковину, яка засвоюється на 98%, на відміну від жорсткої клітковини рослин, вирощених за класичною технологією. Тобто у мікрогріні в 40 разів більше поживних речовин та вітамінів, ніж у «зрілих» братів-рослин, що сприяє омолодженню організму та виведенню токсинів. До того ж, неймовірно ніжний смак зелені принесе вам по-справжньому витончене гастрономічне задоволення.

Що ж до використання, то мікрогрін можна додавати в салати, йогурти, до м’якого сиру, густо кришити його в готові супи, пасту, піцу, робити з ним бутерброди та зелені коктейлі (з кисломолочними напоями, томатним соком, овочевими смузі).

Кожна рослинка має свій унікальний смак. Любителі мікрозелені запевняють, що найсмачнішим є соняшник. Його паростки дуже схожі на насіння. Не менший попит мають кукурудза та горох – ця молода зелень неймовірно соковита та солодка. Зрізаний мікрогрін зберігається не більше 3 діб при температурі 5-8 градусів.

До того ж найбільше користі мають саме свіжі, зрізані вранці паростки, поки вони сповнені вологи. Тому найкраще вирощувати мікрогрін самому, а не шукати його на полицях магазинів, де й знайти цю мікрозелень не так просто.Мiкрогрiн

Зацікавились? Тоді придбати бажане насіння і контейнер ви можете через мережу інтернет і вже через декілька днів насолоджуватися власною свіжою зеленню.

Посівний матеріал в інтернет-магазинах представлений широким спектром овочів та зелені: люцерна, горох, соняшник, редька і редиска, гірчиця, льон, цибуля, рукола, буряк, капуста, броколі, дайкон, базилік, конюшина, пшениця, ячмінь, овес, лобода, крес-салат тощо.

Як виростити мікрогрін на підвіконні?

  1. Заповніть контейнер з подвійним дном і дренажними отворами ґрунтом (можна нейтральним або з органічними добривами) приблизно на 3 см.
  2. Рясно полийте його водою і дайте стекти.
  3. Рівномірно розкидайте по поверхні ґрунту насіння (приблизно 10 шт. на кожні 3 кв. см).
  4. Зверху присипте насіння шаром сухого ґрунту, завтовшки близько 1 см.
  5. Побризкайте ґрунт водою, але в жодному разі не поливайте струменем води. Щодня контролюйте рівень зволоженості ґрунту: він має бути вологим, але не мокрим, щоб не з’явилася цвіль.
  6. Накрийте контейнер плівкою, щоб підтримувати рівень вологості. Плівку потрібно буде прибрати, коли з’являться перші паростки.
  7. Поставте місткість у тепле місце.
  8. Із появою перших листочків переставте контейнер у місце із природним освітленням (на підвіконня, на балкон).
  9. Щойно молода зелень досягне 2,5-5 см висоти, що станеться приблизно за тиждень, можете збирати врожай!
  10. Якщо ви не збираєтеся з’їсти весь свій мікрогрін за 1 раз, добре промийте зелень, загорніть у паперовий рушник і зберігайте в холодильнику до 3 днів.

Корисні поради

Мікрогрін найкраще вживати свіжим – у вигляді салатів чи декору до будь-яких страв. Кожен вид мікрогріну має свої корисні властивості та унікальний зовнішній вигляд і смакові якості. Наприклад, швидкорослі сорти червоної і пекінської капусти мають м’який солодкий смак, дайкон і крес-салат – гострий, гірчиця з зеленим і темно-бордовим листям має солодкаво-пряні листочки. Повільно зростаючі сорти – такі, як кінза, дають м’який аромат, фіолетовий базилік додасть пряності, а листя селери – пікантності.

Ті люди, які познайомились із мікрозеленню ближче, дають вже свої поради з її вирощування. Так, насамперед, для цього не обов’язково купувати спеціальні бокси та набори. Рослинки чудово почуватимуться в будь-яких місткостях. Це можуть бути квіткові контейнери, одноразовий посуд та навіть коробки з-під молока. Мікрогрін краще поливати шляхом обприскування з пульверизатора, щоб не пошкодити тендітні стебельця. Насіння ж можна купити звичайне: на вагу, або в маленьких стандартних упаковках. Воно нічим не відрізняється від того, що вам надішлють у наборах для вирощування мікрозелені. А ціна буде набагато приємнішою. Тож, хай вам смакує!

Огірок на підвіконні – це теж можливо…

Ті, хто любить посеред зими зірвати свіжий огірок у власній квартирі, теж без діла не сидять. Тим паче, що жодних особливих строків посадки дотримуватися з огірками не потрібно, і багато хто з садівників вирощує їх так постійно. А взимку на підвіконні вам знадобиться для цього ще й лампа підсвічування, щоб забезпечити рослину необхідною кількістю світла. Практичним шляхом з’ясовано, що для того, щоб корінню вистачало харчування, треба не менше 5 л ґрунту на одну рослину. А якщо ви хочете посадити огірочки в довгий ящик, їх треба розміщувати на 15 см одне від одного. Важливо, щоб ґрунт був поживним, оскільки огірки люблять легку родючу землю з отворами для дренажу.Огiрки_на_пiдвiконнi

Раніше для вирощування на підвіконні добре підходив сорт «Зозуля», а тепер у спеціалізованих магазинах можна побачити широкий асортимент насіння, призначеного саме для балконного і квартирного вирощування. Такі сорти були виведені спеціально і є стійкими до великої кількості тіні, тому не можуть похвалитися плодами великих розмірів. Ці сорти також не потребують запилення, тому цілком можуть бути вирощені в будь-яку пору року. Подібні сорти заведено називати гібридними. Найпоширеніші серед них: балаган, балконний, міський огірочок, берендей, кураж та ін.

А кращий склад ґрунту роблять, змішавши в рівних частинах: городню або лісову землю, перегній, пісок, прілу стружку та попіл.

Нічого не пророщуючи, прямо сухе насіння викладаємо на глибину 1-1,5 см у вологу землю і зрівнюємо. Поки не з’явилися сходи, на землю кладемо плівку, можна просто пакети, і ставимо в тепле місце. Щойно проклюнулися петельки з землі – знімаємо плівку і ставимо на прохолодне підвіконня. Через пару днів знадобляться і лампи денного освітлення.
Коли огірочок дасть 5-й листочок, відщипуємо точку росту. Після цього будуть йти вже бічні батоги: саме на них буває більше зеленців. Ці родючі пагони ростимо тільки до десятого листа, і обов’язково підв’язуємо. Варто внести органічні добрива, і через пару тижнів можна спостерігати прискорення зростання. А там і врожай не за горами.

…як і пекінська капуста

Вона невибаглива в догляді, тому і клопоту з нею багато не буде. Оскільки овоч має невеликі розміри, він спокійно поміститься в горщику у вас вдома. Однією з особливостей цієї капусти є те, що навіть використаний качан може дати старт для отримання нового врожаю. Тож до мікрогріну та огірків на підвіконні додайте ще цей корисний овоч.Пекiнс_ка_капуста_-_друге_життя

Читайте також: Чому корисно бігати взимку