Хто мед п’є, того ніяка хвороба не бере

«Напоєм молодості» називав Піфагор мед, а Авіценна казав, що це ліки від 100 хвороб. Мед по праву вважається королем біологічно активних продуктів

З давніх часів різні народи вважали мед їжею богів, символом благополуччя і щастя. Тисячоліттями мед використовується людиною в їжу і як лікувальний засіб.

Сьогодні практично не існує фармакологічних препаратів, які б не мали тих чи інших побічних реакцій. Ліками, приводячи до нормального стану одну життєво важливу систему, ми завдаємо шкоди іншій. Проте в деяких випадках аптечні ліки цілком успішно замінюють натуральні природні засоби, наприклад, мед.

Який мед корисний для різних типів захворювань?

Для лікування дихальних шляхів ідеально підходить мед з липи та соняшника.

При хворобах шлунково-кишкового тракту краще використовувати такий мед: гречаний, липовий, акацієвий та каштановий.

Захворювання ЦНС здатні вилікувати такі культури, як акація та гречка.

Серцево-судинній системі та судинам необхідні різнотрав’я та мед з вересу. За допомогою липового меду ви зможете назавжди забути про непрохідність та ламкість судин.

Гінекологічні захворювання та хвороби сечостатевої системи вилікують каштановий та гречаний мед.

Відсутності анемії та підвищенню імунітету сприяє липовий, акацієвий, вересовий та гречаний мед.

Мед наділений безліччю корисних властивостей та має величезну бібліотеку смаків. Це джерело натуральної фруктози, що представлена не харчовими добавками у вигляді порошку, а натуральним багатством природи. Мед майже не підіймає рівень цукру в крові та здатний сприятливо впливати на окремі ділянки організму. Мед покращує шкіру, зміцнює нігті, забезпечує здоровий колір обличчя та спокійний сон. Він знімає стрес та хронічну втому, приводячи нервову систему до ладу. Тільки вам вирішувати, який вид меду корисніший конкретно для вашого організму.

Головне – пам’ятайте: при впливі високих температур (вище +45°С) мед втрачає свої лікувальні властивості та перетворюється на набір цукрів.

Корисні продукти бджільництва

До списку продуктів бджільництва, крім меду, також відносять:

  • маточне молочко;
  • бджолиний пилок;
  • перга;
  • бджолиний віск;
  • прополіс;
  • підмор бджолиний.

Всі вони корисні для людини, не містять шкідливих речовин, легко зберігаються. Справжнє маточне молочко є найціннішим продуктом бджільництва зі складним хімічним складом. Самі бджоли використовують його для годування личинок, адже воно багате на вітаміни, білок, вуглеводи. Людство застосовує маточне молочко в косметології, медицині.

Не менш корисним є бджолиний пилок (обніжжя), до складу якого входять протеїни, каротин, вітамін С, гормони і ферменти. Крихітні кульки можуть бути жовтими, зеленими, фіолетовими, чорними, мати пісочний колір, медовий запах і солодкуватий смак. Кількість вітамінів, що містяться в пилку, запросто конкурує з самим медом. Саме тому ці 2 продукти рекомендується вживати разом. Науково доведено, що обніжжя поліпшує обмін речовин в організмі, зміцнює імунітет, посилює ефект інших лікарських засобів, благотворно впливає на роботу мозку і гормональний фон.

Перга або «бджолиний хліб». Це квітковий пилок, зібраний бджолами, утрамбований в стільники і законсервований з використанням молочної кислоти. Таким чином, маленькі трудівниці роблять продовольчі запаси на зиму. Користь бджолиної перги знаходить пояснення в її складі. Цей натуральний продукт багатий на амінокислоти, вітаміни (групи В, B1, B2, B3, B6, В9, Е, С, D, К), мінерали (калій, магній, фосфор, залізо, йод, цинк), мінеральні солі і інші необхідні для здоров’я речовини.

Корисні властивості бджолиної перги для жінок:

  • використовується як природний афродизіак,
  • нормалізує гормональний фон і менструальний цикл
  • відновлює репродуктивну функцію, підвищує фертильність
  • сприяє виношування вагітності і повноцінному розвитку плоду
  • нормалізує емоційний фон під час вагітності і запобігає появі післяпологової депресії
  • покращує лактацію і поживний склад грудного молока
  • гальмує розвиток запальних процесів
  • полегшує симптоми клімаксу

Широкого поширення ще в давні часи набув бджолиний віск, до складу якого входить понад 300 мінеральних речовин і з’єднань. Його вже сотні років використовують в медицині для лікування гаймориту, алергічного нежитю, лихоманки, астми. Цьому сприяє протизапальний ранозагоювальний, пом’якшувальний ефект. Сьогодні віск використовують в медицині, косметології, для виготовлення свічок, вощини.

Одним з найбільш цікавих продуктів є прополіс бджолиний. Він являє собою темну смолянисту речовину, що володіє антисептичними властивостями, а також використовується самими бджолами для замазування щілин у вулику і полірування стільників перед відкладанням маткою яєць. Прополіс захищає бджолині сім’ї від грибків, вірусів, бактерій, допомагаючи підтримувати стерильну атмосферу на пасіці. Людство використовує протимікробні властивості цього продукту, виготовляючи з нього мазі для лікування екземи, ран, захворювань горла, ротової порожнини, отиту. Потрапляючи в організм, він допомагає регулювати рівень цукру в крові, зміцнює імунітет. Сьогодні прополіс широко поширений в педіатрії, хірургії, стоматології, урології.

Бджоли-трудівниці навіть після своєї смерті здатні приносити користь людям. Натуральний бджолиний підмор, який складається виключно з мертвих тіл, багатий на гепароїди і гепарин. Людина навчилася використовувати цю властивість в медичних цілях. Настої з підмору здатні стабілізувати кров’яний тиск, придушувати вогнища запалення, покращувати стан судин. Мазі використовують для лікування тромбофлебіту та суглобів.

Забрус – це та частина стільників бджіл, яка запечатана зверху воском та яка зрізається перед відкачуванням меду. Вона на якісь міліметри виступає над поверхнею брусів рамки, тому зрізається разом з медом, часто маючи його у досить великій кількості. Ще не придумали, як розпечатувати стільники інакше: швидко, ефективно та без втрат меду.
Його використання рекомендоване у тих самих ситуаціях, що й мед. Проте вміст деяких додаткових домішок (таких як натуральний віск, пилок та вітаміни) робить забрус у низці випадків навіть більш корисним, ніж мед.

Найчастіше забрус використовується як жуйка, корисна для зубів – у правильному дозуванні як терапія карієсу. Жується він до повного вижовування меду, коли шматочок, що жується, повністю перетворюється на чистий віск. Після цього він випльовується чи проковтується. Друге – краще, оскільки натуральний віск здатний вбирати з нашого шлунково-кишкового тракту усі забруднювачі, які мають негативний вплив на організм людини. Таким чином, він має функцію очищувача.

Читайте також: 10 простих та цікавих лайфхаків до школи