Цукор є найдоступнішим джерелом енергії для людини

Вуглевод-цукор містить 4 калорії на грам ваги. Він є складовою деяких природних продуктів харчування. Тому не варто цілком відмовлятися від цукру.

У різних продуктах містяться різні цукри: у солодких фруктах та овочах – плодовий цукор (фруктоза), у молоці – молочний цукор (лактоза), а у меді присутні і глюкоза, і фруктоза, і мальтоза (солодовий цукор), і сахароза, що зазвичай отримується з цукрової тростини чи цукрового буряку.

Звичайно, вміст цукру у різних продуктах різний. У меді різні сахариди складають більшу частину продукту – до 80%. У інших натуральних продуктах вміст цукру та інших вуглеводів значно менший. Наприклад, у коров’ячому молоці – 4,7-4,8%, у козячому – 3,9%, у овечому – 6,3%. У звичних нам цитрусових вміст вуглеводів – 5-10%, малині та зелених яблуках 9-10%, персиках та абрикосах – 11-12%, у вишні, чорниці, манго та винограді – 14-15%.

Усі ці фрукти вважаються низькокалорійними. До калорійних відносять солодші на смак банан, грушу, ананас, диню. Також високий вміст природного цукру у далеко не такій солодкій на смак айві та у… часнику! В останньому цукор взагалі складає до 27%! Саме через високий вміст вуглеводів багато людей відмовляється від вживання солодких фруктів, що лякає їх швидким набором зайвої ваги. Під час перетравлення їжі цукор (сахароза) і розкладається на глюкозу та фруктозу. Фруктоза або перетворюється на глюкозу, або одразу використовується організмом для отримання енергії. Глюкоза має важливе значення для функціонування головного мозку і активності м’язів. Організм намагається підтримувати рівень глюкози в крові з метою забезпечення головного мозку енергією, яка йому потрібна. Отже, цукор – найдоступніше джерело енергії, необхідної нам усім.

Американська Асоціація Дієтологів дійшла висновку, що жоден продукт харчування не може викликати проблем збільшення маси тіла або ожиріння. Головна причина полягає в тому, що зараз люди переважно ведуть дуже малоактивний спосіб життя. Отже, краще не «сидіти» на дієтах, а більше рухатися – в цьому запорука здоров’я та хорошої фізичної форми!

Згідно з рекомендацією Американської Асоціації Серця, жінки мають обмежуватися 100 калоріями цукру (або 6 чайними ложечками), а чоловіки – повинні споживати не більше 150 калорій цукру (9 чайних ложечок) на день.

Читайте також: Чим корисні дикорослі трави і квіти