В саду і на грядках завжди повно непроханих «гостей», іменованих бур’янами

Дачники борються з ними усіма можливими способами, але навесні, поки їхнє листя молоде і ніжне, більшість трав можна вживати в їжу – готувати з них супи, салати і навіть пекти пироги. Отже, корисні речовини можна знайти не у тільки у кропі та петрушці, бур’яни теж являють собою джерело вітамінів, антиоксидантів і білка. Деякі з них здатні підвищувати імунітет і очищувати організм.

Які дикі трави можна їсти

  • Спориш (спориш, гусятник, травичка-муравка);
  • Гусяча лапка (годиться в їжу цілком);
  • Дудник;
  • Звездчатка (мокриця);
  • Іван-чай – солодкі кореневища;
  • Камиш – молоді пагони очистити від шкірки, вони солодкі і соковиті;
  • Клевер – молоді листочки дуже ніжні і гарні в салатах;
  • Кропива – про користь кропиви все чули, молоді пагони дуже корисні;
  • Лобода;
  • Лопух;
  • Манжета – їстівні листя і молоді пагони;
  • Медуниця – синьо-бузкові листочки – чудовий медонос. В Англії його розводять на городі, застосовуючи в їжу очищені стебла і прикореневі листя;
  • Кульбаба – листя вимочують у воді і додають в зелені коктейлі або салати;
  • Грицики (сумочник або польова гречка). У їжу йде молоде листя;
  • Подорожник – молоде листя можна широко вживати в їжу. У поєднанні зі щавлем смак стає приємніше;
  • Пирій – сирим їдять коріння;
  • Снить – можна їсти молоде листя.
  • Деревій;
  • Хвощ польовий.

Їстівні квіти: настурція, червона конюшина, нігтики (чорнобривці), хризантеми.

Листя ягід: листя полуниці, суниці, смородини.

Бадилля рослин: моркви, капусти кольрабі, редиски.

Водяний крес-салат продають у магазинах, але насправді його можна зірвати абсолютно безкоштовно біля найближчого водоймища. Крес додають в різні салати в сирому вигляді, що надає пікантності страві. У його складі є вітаміни, корисні олії, мінерали і алкалоїдні з’єднання.

Чим корисна кропива

Кропива – відомий бур’ян, який багато використовують в кулінарних цілях. У приклад можна привести зелені щі, які замість щавлю кладуть листочки кропиви. Крім того, листя кропиви включають в салати і соуси. А ще з листя кропиви, висушеного чи свіжого, заварюють чай. Він сприяє підвищенню імунітету, полегшує симптоми артриту. Листя кропиви застосовується як профілактичний засіб для зміцнення ясен, лікування пародонтиту, стоматиту. Листя кропиви застосовують при закрепах, геморої, діареї, захворюваннях печінки. Кропива у медицині часто використовується у випадку різних кровотеч, тому що вітамін К, який у ній міститься, підвищує вироблення протромбіну, що згортає кров. Влітку варену кропиву вживають для очищення крові. Вживання такого відвару допоможе знизити рівень цукру, нормалізувати обмін речовин, покращити згортання крові, гемоглобін, імунітет у цілому.

Як збирати та готувати дикі трави

Збирати дикі рослини треба тільки за містом, далеко від доріг.

Бажано зібрану зелень з’їсти того ж дня. Зберегти її свіжою можна, якщо загорнути в мокру ганчірку, поліетиленовий пакет і прибрати в холодильник.

У салаті зелень добре сприскувати будь-яким кислим соком – це покращує засвоєння поживних речовин.

Дикі трави смачніше в салатах з додаванням сметани або кислого молока.

Салати з зелені не солять. Це псує їхній зовнішній вигляд, смак і руйнує корисні речовини.

Гірке листя перед додаванням в салати заливають холодною водою з невеликою кількістю солі хвилин на 30.

Зелень краще ошпарити окропом, так вона краще засвоїться і стане смачнішою.

Лопух – це овоч?

Хто б міг подумати, але в Японії всім нам відомий лопух вирощується як овоч.

Їстівна його частина – коріння і стебла. На смак вони схожі на артишок і віддають горіхом. Коріння лопуха їдять в сирому вигляді, додаючи його в салати. Його також варять, маринують, тушкують. Ця рослина – джерело багатьох полісахаридів, містить залізо, марганець, магній, а також невелику кількість цинку, кальцію, селену і фосфору.

Листя лопуха містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. Має антисептичні, потогінні та сечогінні властивості, прискорює загоєння ран, поліпшує обмін речовин, склад крові, виводить з організму шлаки. Користь лопуха неоціненна під час лікування жовчно- та сечокам’яної хвороб, порушень роботи підшлункової залози, печінки.

Читайте також: Що приготувати з гречки: рецепти оригінальних і корисних страв