Гречка дуже корисна і її легко приготувати

Ця крупа відмінно поєднується з багатьма продуктами. Проте навряд чи хтось захоче день у день їсти «польову кашу», тому пропонуємо вам оригінальні рецепти із цієї корисної крупи.

Гарний настрій та красива шкіра – гарантовані

Гречка є по-справж­ньому екологічно чистим продуктом, оскільки не піддається генній модифікації та обробці хімікатами. Користь гречаної каші незаперечна, але все ж багато людей не поспішають включати її у свій раціон, віддаючи перевагу новомодним продуктам харчування. І дуже даремно. Якщо вживати гречку 3 рази на тиждень, організм скаже вам «дякую».

Знижує рівень цукру

Гречана каша має низький глікемічний індекс і сприяє зниженню цукру в крові. Особливо ефективною в цьому плані є зелена гречка. Цю крупу корисно вживати для профілактики діабету, а також при його наявності.

Сприяє схудненню

У 100 грамах гречаної каші, звареної на воді, міститься всього 110 ккал. Вона досить поживна і зарядить енергією на тривалий час, а також наситить організм потрібними вітамінами. Гречка має сечогінну функцію і виводить токсини. Але варто розуміти, що гречана каша вранці не допоможе вам скинути 20 кілограмів. А ось у поєднанні зі спортом і здоровим способом життя позитивно позначиться на фігурі.

Зміцнює судини

Гречана каша багата на залізо, яке необхідне для нормального функціонування кровоносної системи. Речовина рутин зміцнює судини, зменшуючи ризик розвитку різних патологій. Тому цю крупу радять тим, хто нещодавно переніс операцію, та вагітним жінкам.

Допомагає травленню

Гречку недарма дуже часто прописують вживати людям, які мають проблеми з ШКТ. Клітковина і крохмаль позбавляють запорів і метеоризму. Нікотинова кислота допомагає налагоджувати метаболізм, прискорюючи синтез білків, жирів і вуглеводів. Але найголовніше – вживання гречаної каші є відмінною профілактикою раку кишківника.

Не каша, а еліксир молодості

Цинк, вітаміни А і В прискорюють ріст волосся і роблять його більш блискучим і міцним. Кальцій, також міститься в гречці, він покращує стан зубів, кісток і нігтів і допомагає засвоєнню вітаміну D. Рутин забезпечує природний сонцезахист. Марганець покращує циркуляцію крові, завдяки чому шкіра виглядає більш яскравою і свіжою. А антиоксиданти та флавоноїди уповільнюють старіння.

Дарує гарний настрій

Гречка містить речовини, які сприятливо впливають на нервову систему. Її рекомендується вживати навіть при депресіях для поліпшення психологічного стану. Також її рекомендовано вживати, якщо вам сняться жахіття – вітамін В12 допоможе нормалізувати сон.

Незвичні блюда з гречки

Гречана піца

Інгредієнти:

  • крупа гречана варена – 100 г
  • яйце – 1 шт.
  • сир твердий – 60 г
  • помідор – 1 шт.
  • сметана – 2 ст. ложки
  • часник – 1 зубчик
  • сіль – за смаком
  • перець чорний мелений – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Гречану крупу відварити до готовності в підсоленій воді у співвідношенні 1:2, як ви її зазвичай відварюєте для гарніру.
  2. Додати в гречану кашу сире яйце, чорний мелений перець і сіль.
  3. Половину твердого сиру (приблизно 30 г) натерти на крупній тертці і додати в миску з гречкою. Добре перемішати.
  4. На дно сухої сковороди без олії викласти лист пергаменту для випічки так, щоб краї трохи виступали за бортики сковороди. На пергамент викласти гречку.
  5. Накрити сковороду з гречкою кришкою і готувати на середньому вогні, поки гречка не ущільниться і яйце не приготується (близько 10 хвилин).
  6. Поки гречаний корж готується, змішати сметану і пропущений через прес зубчик часнику.
  7. Змастити основу гречаної піци сметанно-часниковим соусом. Викласти на соус помідор, порізаний кружечками.
  8. Твердий сир, що залишився, натерти на крупній тертці і засипати їм поверхню гречаної піци.
  9. Знову накрити сковорідку кришкою і готувати страву на середньому вогні ще 3 хвилини, до розплавлення сиру.

Печиво з гречки

Інгредієнти:

  • яблуко (середнє) – 1 шт.
  • оливкова олія – 1 ч. л.
  • крупа гречана – 1/2 склянки
  • мед – 1 ч. л.
  • насіння льону – 1 ст. л.
  • кефір – 1/2 склянки.

Спосіб приготування:

  1. Гречану крупу і насіння льону змолоти будь-яким зручним способом. Отриману масу просівати не треба.
  2. Очищене яблуко натерти на дрібній тертці. З’єднати суміш гречки і насіння льону з натертим яблуком, олією, медом, кефіром і ретельно перемішати. Залишити на 20 хвилин.
  3. Тісто має добре ліпитися і не розсипатися, якщо сухе, то додайте ще кефіру.
  4. Тісто розкачати і за допомогою формочок вирізати печиво. Чим тоншими їх зробити, тим більше вони будуть схожі на хрусткі хлібці.
  5. Випікати на папері для випічки (можна папір злегка промастити) в розігрітій духовці при температурі 150 градусів протягом 40-50 хвилин.

Читайте також: 4 секрети довголіття