Правильно харчуватися стало не тільки корисно, але й модно
Останнім часом у нашій країні та в світі в цілому дуже багато говорять про правильне харчування. Чомусь більшості запоріжців здається, що це обов’язково дуже дорого. У кого вистачить коштів на ті дорогі авокадо, ягоди Годжі, чіа, кіноа та лосося.
У міністерстві здоров’я України нагадали, що можна не тільки правильно харчуватися, а ще й економити на цьому. Вони пропонують замість новомодних дорогих продуктів вживати наші українські яблука, гречку, льон, гарбузове насіння, волоські горіхи та інші продукти, ціна порції яких складає не більше 50 грн.
Корисні овочі
Спеціалісти рекомендують заморські овочі замінити на українські. Наприклад, морква – джерело каротиноїдів. Її можна їсти сиру, запікати, тушкувати, додавати до каш, супів, солодкої та несолодкої випічки. А коштує вона в магазинах Запоріжжя від 10 грн. Буряк – джерело бетаїну – сполуки, потрібної для правильного обміну жирів. Смачно його їсти з горіхами, чорносливом і яблуками, його можна пекти, готувати на пару та чавити із нього сік. За кілограм буряку запоріжцям доведеться заплатити 15-16 грн.
Кольрабі – соковите джерело клітковини та вітаміну С. Чудово поєднується з морквою, яблуками та сметаною. Коштує до 30 грн за кілограм.
Цибуля, в тому числі порей і зелена, – це джерело олігоцукридів, що дуже корисні для кишкової мікрофлори. Цибуля корисна і для печінки, адже в ній багато сірковмісних сполук, а сірка потрібна нам для синтезу глутатіону, що бореться з вільними радикалами і отрутами. Цибуля буде така само поживна, якщо її їсти печену чи тушковану, а не свіжу. Ціни на цибулю наразі дещо підскочили. За кілограм запоріжцям доведеться викласти 26 грн.
Гарбуз цінний весь. За ціною 15-20 грн за кілограм ми отримуємо корисне насіння та соковиту м’якоть, з якої можна робити супи, каші, оладки, запіканки та печиво.
Білокачанна капуста останнім часом також подорожчала та коштує 25 грн за кілограм, але користь від неї важко переоцінити. Капуста багата на кальцій, який добре засвоюється організмом. До речі, квашена капуста ще корисніша, ніж сира.
М’ясо замість ковбаси
Добробут і повноцінне харчування в багатьох людей асоціюється зі щоденним вживанням м’яса, а краще делікатесів і ковбас. Медики зазначають, що людям середнього віку не варто їсти червоне м’ясо (свинину, яловичину) частіше ніж 2-3 рази на тиждень, а людям старшого – 4-5 разів на тиждень. Слід комбінувати червоне (тварини) і біле (птиці) м’ясо. Ковбаси та сосиски краще замінити на звичайне м’ясо.
Копчені курячі грудки, сосиски, салямі, хамон коштують від 100 до 1000 гривень за кілограм. У середньому за ковбасу чи сосиски запоріжці заплатять близько 200 грн за кілограм. Натомість сире, ніяк не перероблене м’ясо, коштує від 60 до 180 грн за кілограм. Тож 100 грамів навіть добірної яловичини, в якій багато заліза, цинку та незамінних амінокислот, карнітину і таурину, коштує менше ніж 100 грамів поганеньких сосисок.
Не варто забувати про печінку, яка досить доступна в ціновому аспекті (куряча – 60 грн/кг) і при цьому вона містить практично всі вітаміни і багато біодоступного заліза. Не купуйте добавки чи вітаміни – їжте щотижня печінку. Печінка знешкоджує ліки, гормони та важкі метали – вона робить їх розчинними у воді і виводить із жовчю.
Оселедець замість лосося
Дуже важливо їсти рибу – це головне джерело всіх омега-3 поліненасичених жирних кислот. Саме споживання риби, а не добавок, знижує ризик деменції, серцево-судинних хвороб та хронічного запалення. Обирайте оселедця, який коштує від 60 грн та скумбрію чи хека – по 80 грн за кілограм. Це дешевше ніж лосось, але не менш корисно.
Чим замінити дорогі продукти
Авокадо стало символом свідомого здорового харчування – в ньому багато вітамінів, мононенасичених жирів та клітковини. Але воно коштує як півтора десятки яєць чи порція жирної риби. Ви можете замінити авокадо двома вареними яйцями та тушкованим зеленим горошком. Вони майже ідеально еквівалентні. Коли яйця і горошок набриднуть, спробуйте печену картоплю і сало. Сало досить близьке до авокадо за складом.
Смородина, яйця, яблука, синій виноград, гречка, льон, гарбузове насіння, волоські горіхи, чорнослив, зелень, вишні, груші, помідори, перець, сочевиця і нут – дешевші і поживніші за ягоди годжі, пектин, резвератрол та гідрохінон в капсулах, кіноа, чіа, мультивітаміни та білковий порошок.
Усі світові рекомендації щодо харчування сходяться в тому, що саме їжа (а не добавки) має бути джерелом поживних речовин. Дорогі органічні, безглютенові суперфуди не нашкодять, але вони не входять до обов’язково рекомендованих продуктів, повідомляється на сайті МОЗ.
Нагадаємо, як побороти весняний авітіміноз.
Читайте також: У яку ціну запоріжцям обходиться приготування борщу.