Квaшeнa кaпуcтa – це найперший вітамінний салат взимку
А який cмaчний з нeї бігуc чи пиріжки… Дієтологи рекомендують їсти капусту щодня, адже вона містить багато корисних елементів.
Квашену капусту можна вживати самостійно, як закуску, а також готувати з неї інші страви – борщ, суп, тушковану квашену капусту, пиріг, салати і подавати до м’яса.
За словами сімейного дієтолога Яни Борисенко, квашена капуста – це не просто страва, а справжні смачні ліки.
– При правильному сквашуванні ми отримуємо вже ферментовану клітковину, її засвоєння відбувається набагато легше для кишківника, ніж коли ми їмо сиру капусту. Ця клітковина і є супер пребіотик (смачна їжа для мільярдів корисних бактерій к кишківнику). У процесі сквашування утворюються і корисні бактерії – пробіотики. Але треба знати, що корисні пробіотики зберігаються тільки в непастеризованих продуктах. Тому квасити капусту треба з використанням розсолу, а не оцту! А ще краще – у власному соку, – розповідає дієтолог.
За її словами, у квашеній капусті величезна кількість органічних кислот, вітамінів С, А, групи В, магній, калій, цинк, залізо.
Все це гарно впливає на обмінні процеси в організмі, прискорює відновлення пошкоджених клітин кишківника, сприяє нормалізації цукру крові, виводить токсини і покращує всмоктування мікроелементів.
Холін, що міститься у квашеній капусті, сприяє гарній передачі імпульсів по нервових волокнах, сприяє зниженню цукру крові і холестерину.?
Квашена капуста годиться як моно блюдо, але відмінно поєднується із солодким перцем, яблуком, апельсином і горіхами, а також із будь-якою зеленню. Проте, за словами дієтолога, у цієї страви є і протипоказання.
– Потрібно знати міру: 100-150 г капусти в один прийом – досить.
Тим, у кого є підвищена кислотність, виразкова хвороба шлунку, камені в жовчному і нирках, квашену капусту – не рекомендую. До того ж якщо їсти капусту у вечірній час – то на ранок ви можете отримати набряки, – застерігає спеціаліст з харчування.
Квашена капуста допомагає зміцнити імунітет і посилити стресостійкість організму взимку. Вважається низькокалорійним продуктом, бо містить всього 19 ккал на 100 г.
Як заквасити капусту
Кожна господиня знає свій рецепт кислої капусти. Квасять як цілі качани, так і шатковану капусту. Нaйгoлoвнішe: готова кaпуcтa пoвиннa xpуcтіти нa зубax. Якщo пepecтoялa і poзкиcлa — кpaщe викиньтe, нe пcуйтe вpaжeння, цe вжe нe тe.
На підготовку закуски, як правило, йде не менше тижня. Вона повинна постояти, пустити сік, але є варіанти, як провести квашення капусти швидким способом.
Капуста швидкого приготування
Така квашена в розсолі капуста буде готова за 3 доби.
Вам знадобляться міцні, пружні качани, щоб салат апетитно хрустів. В компонентах будуть вказані продукти для приготування розсолу із розрахунком на 3-літрову банку.
Інгредієнти:
- білокачанна капуста – 2 кг;
- морква – 3 шт.;
- запашний перець – 6 горошин;
- сіль – 2 ст. л.;
- лавровий лист – 4 шт.;
- вода – 1,5 л;
- цукор – 2 ст. л.
Почніть приготування з підготовки розсолу. Розчиніть сіль та цукор в гарячій воді.
Дрібно нашаткуйте капусту. На великому зерні терки натріть моркву, змішайте її з капустою. Перекладіть їх у банку, перемежовуючи лавровим листом і горошинами перцю.
Заливайте так розсіл, щоб він покривав повністю інгредієнти, накрийте марлею. Розсіл буде переливатися, тому поставте під посуд тарілку. Наступні 3 доби періодично закваску, що витекла, ложкою повертайте назад у банку.
Квашена капуста з гарбузом і апельсином
Складові:
- капуста – 3 кг
- гарбуз – 200 г
- цукор – 150 г
- апельсин – 1 шт.
- вода – 1 л
- яблучний оцет – 50 мл
- сіль – 2 ч. л.
- рослинна олія – ??50 мл
Капусту нашаткувати великими шматками.
Гарбуз очистити від шкірки та насіння, натерти на великій тертці.
Апельсин очистити від насіння, подрібнити разом зі шкіркою.
Змішати капусту, гарбуз, апельсин і 50 г цукру.
Всю суміш пересипати в емальовану каструлю.
Приготувати розсіл: змішати воду, сіль, 100 г цукру, яблучний оцет, рослинну олію. Закип’ятити. Залити капусту розсолом, що кипить. Настоювати добу.
Цікаві блюда з квашеної капусти
Бігус «Польський»
Дуже смачний традиційний польський бігус готується зі свіжої і квашеної капусти з варено-копченою ковбасою. В принципі це всім відома солянка, з тією лише різницею, що обов’язково в ній мають бути 2 види капусти: білокачанна свіжа і квашена. Існує багато різновидів бігусу. Його готують зі свининою, сосисками, грибами. У мене варіант із напівкопченою ковбасою. Блюдо ситне, просте і смачне.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна свіжа – 300 г
- Капуста білокачанна квашена – 300 г
- Ковбаса напівкопчена – 200 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Олія соняшникова – 40 мл.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Сіль, перець чорний мелений – на свій смак
Приготування:
На сковороду наливаємо соняшникову олію і кладемо квашену капусту. Тушкуємо її 15-20 хвилин. Моркву і ріпчасту цибулю чистимо, миємо. Моркву натираємо на тертці, а цибулю дрібно нарізаємо. Білокачанну капусту тонко шаткуємо. Додаємо ці овочі на сковороду, наливаємо 80 мл води і тушкуємо під кришкою 15 хвилин на середньому вогні, періодично перемішуючи. Потім кладемо томатну пасту і нарізану ковбасу. Солимо і перчимо до смаку, додаємо лавровий лист. Перемішуємо. Знову накриваємо кришкою і тушкуємо до готовності ще 10 хвилин.
Додати ковбасу і томат. В цілому через 40-45 хвилин блюдо буде готово. Дрібно нарізаємо зелень і додаємо в бігус. Просте, смачне і дуже ситне блюдо готове. Подаємо на закуску, на друге в обід або як основне блюдо на вечерю.
Пиріг з рідкого тіста з капустою
Пироги з рідкого тіста завжди були і будуть дуже популярні. По-перше, їх дуже легко готувати, по-друге, тісто завжди виходить, навіть якщо ви в випічці – новачок, і по-третє, вони дуже гарні на вигляд і завжди однаково смачні, незалежно від начинки. Якщо ж до тіста додати трохи цукру, то такий пиріг можна приготувати солодким, наприклад із сирною начинкою.
Інгредієнти:
- Борошно – 2 склянки (або 300 г)
- Сметана – 200 г
- Яйце куряче – 3-4 шт.
- Розпушувач – 2 ч.л.
- Сіль – щіпка
- Капуста квашена тушкована – 300 г
У глибокому посуді віничком або виделкою потрібно збити яйця зі сметаною. З’єднати яйця зі сметаною, додати сіль, розпушувач, продовжити збивати.
Просіяти борошно і продовжити збивати масу віничком. Якщо грудок немає, а маса однорідна – тісто готове. Дайте тісту постояти кілька хвилин, коли на поверхні з’являться бульбашки, значить, розпушувач почав діяти, і з тістом можна далі працювати. Всипати борошно і розмішати тісто.
Дно форми (18-20 см) для запікання вистелити пергаментом, змастити бортики олією, вилити половину тіста, викласти начинку з капусти. Вилити тісто, рівномірно покриваючи їм усю начинку. Розігріти духовку до 180 градусів і випікати пиріг в режимі верхнього та нижнього нагріву протягом 35-40 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою, якщо вона суха – пиріг з рідкого тіста з капустою готовий.
Ставте чайник і кличте домашніх до столу!
Читайте також: Як змінились ціни в магазинах та на ринках Запорізької області