Сурогатні алкогольні напої дуже небезпечні для здоров’я людини

Напевнозапоріжці пам’ятають масові випадки отруєння фальсифікатами горілки в нашому місті роки томуколи від «катанки» навіть помирали людиЯкщо ви думаєтещо продаж смертельно небезпечного алкоголю вже в минуломуто глибоко помиляєтесь – бізнес на паленій горілці нікуди не зник

Фальсифікат – на потоці

Такпротягом минулого року у Запоріжжі поліцейські неодноразово накривали цілі цехи «паленки»про що й повідомляла пресслужба Нацполіції в Запорізькій області.

Наприкладще на початку 2020 року в Запоріжжі виявили лікерогорілчані напої з підробленим акцизом і напоївиготовлені «кустарним способом»Під час обшуків у приміщенняхде невідомі особи незаконно організували діяльність з виробництва спиртних напоїввилучили близько 100 тисмісткостей обємом 0,5 лКрім тогобули виявлені полімерні місткостіпластикові бочкизаповнені фальсифікованими лікерогорілчаними виробамирізні концентрати смакових концентратів і барвниківа також обладнання для виробництва та фасуванняБуло відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 199 ККУСанкція статті передбачає до років позбавлення волі.Накрили_алкоцех

Зберігали та виготовляли цей фальсифікат і в приватних гаражахА реалізація відбувалася через роздрібну мережутак званихторгових точокПід час обшуків за адресами у горепідприємців вилучено понад 1582 л спирту та обладнання для виробництва алкогольних напоївА також 90 л ароматизаторів на загальну суму 110 тисгрн.

І таких прикладів чимало – для незаконного збагачення виробники «паленки» використовуютьяк власні приватні оселітак і цілі підпільні алкоцехиПрикрощо до подібних афер приєднуються і деякі офіційні виробникиТакщоб не платити обовязкові платежі до бюджету у вигляді акцизного податку, вони використовують на своїй неврахованій продукції підроблені марки акцизного податкуІ сума збитку для держави рахується вже на мільйони гривень.

Як відрізнити фальсифікат?

Фахівці Держпродспоживслужби застерігають запоріжців від придбання алкоголю сумнівної якості і дають рекомендаціїяк можна відрізнити якісний напій від сурогату.

Якщо ви вже купили пляшку спиртногото його можна перевірити на якість і в домашніх умовахТакпляшку потрібно на 15 хвилин покласти в морозильну камеру – якщо в горілці утворюються кристали льодузначитьперед вами сурогатний продуктНеякісна горілка при струшуванні пляшки також «проявить» себе – зявляться неоднорідні бульбашкиТобтонормальна горілка при сильному збовтуванні утворює дуже небагато маленьких бульбашок без утворення піниі ці бульбашки зникають за 2-3 секундиА «палена» горілка при струшуванні утворює великі бульбашкинавіть з утворенням невеликої піни на поверхніІ ці бульбашки швидко не зникають.Марки_акцизного_податку

Спробуйте підпалити горілку – фальсифікований продукт буде смердіти гумою або ацетонома справжня горілка буде горіти блакитним полумям.

Зверніть увагу і на пробкуякщо вона прокручується – швидше за всеперед вами підробкаДефекти обємного клейма на пробці теж вказують на фальшивку.

А ще перевірений спосіб – при покупці необхідно дивитися на етикетку (зі зворотного бокутобто через пляшку). Етикетка повинна бути приклеєна прозорим клеємякщо явно видно сліди клеюдо того ж жовті – то це ознака того, що горілка розливалася не на лініїа в підвалі.

Якщо вам пощастило знайти в продажу елітний алкоголь за дуже низькою ціною – не поспішайте радітиЦілком імовірнови «напали» на підробкуАкції зі знижкамизвичайноєале якісний коньяк або віскі не можуть коштувати дешевше горілкиТому не ведіться на спокусливо низькі ціни!

На лицьовій стороні пляшки з горілкою завжди є дата розливуназва та адреса фірмивиробниканомер ліцензіїзнак сертифікаціїДані про датучас і місце розливу горілчаної продукції наносяться заводомвиробником на кожну пляшкуЦі написи повинні бути чіткими та легко зчитуватися.

Корисні поради

Сурогат дуже небезпечний для здоров’я людини – переконують лікаріНайбільш популярними токсичними домішкамиякі використовують для приготування сурогатного алкоголю сьогодні є метанол та етиленглікольУ випадках вживання його у великих дозах – можливі серйозні наслідкитакі як втрата зору чи навіть смерть.

Придивіться до акцизної марки

Як відрізнити справжню марку на алкогольні напої від підробленої?

Марки акцизного податку для алкогольних напоїв виготовляються з паперу вагою 70 +/- 2,5 г/мі мають такі розміридовжина – 160 мм +/- 0,25 ммширина – 20 мм +/- 0,25 мм.

Марка лікерогорілчаної продукції вітчизняного виробництвакрім виноробноївиготовляється у зеленій кольоровій гаміДля алкогольних напоївякі є виноробною продукцією вітчизняного виробництва – червонійДля лікерогорілчаної продукціїкрім виноробноїімпортного виробництва – фіолетовійДля алкогольних напоївякі є виноробною продукцією імпортного виробництва – оранжевій.

Безпечніше пити своє

Зубрівка в домашніх умовахЗубрiвка

До одного з популярних алкогольних напоїв у всьому світі належить зубрівкаНайбільш затребувана настоянка у ПольщіБілорусіРосії та УкраїніСлавиться запашним ароматомзолотистосалатним кольором і гіркуватим смакомЗубрівка з самогону в домашніх умовах робиться просто і не вимагає великих витрат і безлічі інгредієнтівОсновою цієї легендарної настоянки є трава зубрівкина честь якої її і назвалиТраву можна купити на ринку у травників або зібрати її самимДля цього нам знадобляться не прикореневі темні стеблаа світле листяЇх сушать на повітрірозклавши одним шаром на папері або ж зібравши в пучок і підвісивши під навісомПісля тогояк трава зубрівки добре підсохнеїї можна зберігати близько років.

Ще одним необхідним компонентом є якісний самогонВикористовуйте самогон подвійної перегонкидобре очищенийКращеякщо це буде зерновий самогон.

Рецепт 1. Самогон 40-45% – літртрава зубрівки – пара стеблиноквода – стложкицукор – стложка.

Подрібніть траву зубрівки і складіть у скляну таруЗалийте туди самогон і охолоджений сироп з води і цукруЗакрийте банку і настоюйте протягом тижнів – зубрівка запашна готова.

Рецепт 2. У цьому рецепті зубрівку замініть на корінь калгану.

Самогон – 500 гкорінь калгану – шт., кмин і ваніль – по щіпцідубову кору – 0,5 стложкичорнослив – плідлимон (цедру– половину фруктакорицю – паличку.

Помістіть всі компоненти в скляну банкуперемішайтещільно закрийте кришкоюПоставте в затемнене місце на тижніпісля чого процідітьЗубрівка набуде золотистого кольору і приємного ароматуДля тогощоб зробити золотисту зубрівку солодкоюможна приготувати її з додаванням сиропуСироп готується з води і цукруварять на вогніпоки цукор не розчинитьсяДодають його охолодженим.

Рецепт 3. Що може бути краще зубрівкинастояної на травімеду і спеціях!

Тому заготовтесамогон – лтраву зубрівку – десь стеблиноклипу – суцвіттякоріандр і аніс – по штукимед – чложку.

Покладіть траву в банкузалийте самогоном або горілкоюДодайте інші компонентиЗакрийте тару кришкою і поставте настоюватися на тижденьПроцідітьЗалиште ще на дніщоб дати можливість настоянці ввібрати всі ароматиЗубрівка виходить відмінноюпахне лучними травами і має приємний смак.

Читайте також: Як запоріжцям правильно зустріти Різдво