Виробництво більшості цукерок, солодких напоїв, тортів неможливе без харчових добавок

Спробуємо розібратися, чи усі харчові добавкі такі небезпечні та які продукти краще не вживати.

Наприклад, харчова добавка бензоат натрію (Е211), яка при надмірному споживанні може призвести до порушень у системі травлення, широко використовується при виробництві газованих напоїв, соусів, кетчупів, і кондитерських виробів.

Нашкодити здоров’ю також можуть ті, кто вживає багато соків у пакетах. На сьогодні таких соків  дуже мало, власне, справжніх. Та чинні у нашій країні стандарти передбачають можливість виготовлення сумішей із заниженою фруктовою частиною (нектарів та соковмісних напоїв), але за умови належного маркування.

При виробництві напоїв та нектарів виробникові доводиться компенсувати “смакову порожнечу”, що з’являється у продуктах з низьким вмістом фруктової частини, із допомогою тих таки харчових добавок, зокрема, лимонної кислоти (Е330), цукру та ароматизаторів.

Цілковита відмова від використання харчових добавок також призвела б до зникнення з полиць магазинів таких популярних продуктів, як ікра рибна, оскільки її виробництво неможливе без використання суміші консервантів (зазвичай, використовується комбінація бензоату натрію (Е211) та сорбату калію (Е202)), а також більшості вин, оскільки при виробництві вина традиційно використовують харчову добавку діоксид сірки (Е220), яка запобігає псуванню продукту.

У зазначених вище випадках навмисно наведені як приклад, в основному, саме консерванти, оскільки вони справді можуть бути небезпечними для здоров’я у разі їх надмірного споживання, але відмовитись від їх використання у харчовій промисловості, принаймні, при виробництві деяких продуктів, дуже складно.

Серед численної групи харчових добавок є й абсолютно безпечні, використання яких не повинно викликати перестороги у споживачів. Так, харчовий барвник куркумін (Е 100) виготовляється з тропічної рослини Сurcuma longa L, і не лише не шкідливий для здоров’я, але й має лікувальний ефект, очищаючи кровоносні судини та покращуючи травлення.

Куркумін також бере участь у метаболізмі жирів та має здатність виводити з організму токсини. Барвник куркумін використовують у виробництві морозива, соусів, напоїв, хлібо-булочних виробів тощо.

Також корисні властивості має харчовий барвник хлорофіл (Е 140), який пригнічує злоякісні клітини, виводить з організму токсини та канцерогени. Використовують барвник хлорофіл зазвичай при виробництві соусів, морозива, йогуртів та молочних десертів.

Серед низки безпечних барвників також можна відзначити кармін (Е 120), речовину червоного кольору, яку зазвичай використовують при виробництві морозива та йогуртів і каротин (Е 160), жовтий пігмент, що використовується при виробництві безалкогольних напоїв, морозива, майонезів тощо.

Втім, часто виробники, навіть додаючи до продуктів натуральні та корисні харчові добавки, наприклад, рибофлавін (Е 101), не маркують упаковку належним чином, зазначаючи, наприклад, у складі каші для дітей лише “вітамін В2”, при цьому навмисно уникаючи словосполучення барвник харчовий Е 101, що одне і теж. Бояться, що згадка на етикетці харчової добавки з кодом “Е” не сподобається покупцям.

Небезпечні барвники найчастіше потрапляють у продукти харчування, розраховані на дітей, бо, власне, ці продукти і створюються барвистими для того, аби привертати дитячу увагу.

Найпоширенішими продуктами, що містять небезпечні барвники, є:

  • солодкі напої, що мають яскраве забарвлення (зелений, жовтий, червоний кольори);
  • різноманітні цукерки з сегменту дешевих кондитерських виробів, що мають різнокольорове забарвлення;
  • вафлі та печиво з кольоровою начинкою;
  • сухі суміші для приготування желе та киселів;
  • жувальні гумки та желейні цукерки;
  • різнокольорові креми, що використовуються при приготуванні тортів та інших кондитерських виробів;
  • так звані цукати — схожі на сухофрукти продукти незрозумілого походження, що зазвичай фарбуються різноманітними барвниками;
  • кустарні кондитерські вироби та саморобні цукерки (півники на паличці)

Поради щодо вживання харчових добавок:

  • Вивчайте етикетки продуктів і намагайтеся вибирати ті, що містити мінімальну кількість різних Е.
  • Не купуйте незнайомі продукти, особливо якщо їх склад багатий всілякими добавками.
  • Уникайте товарів, що містять замінники цукру, підсилювачі аромату, загусники, консерванти та барвники.
  • Віддавайте перевагу натуральним, свіжим продуктам.

Багато сучасних вчених вважають, що збільшення в раціоні штучних добавок і зменшення споживання свіжих продуктів є однією з основних причин збільшення випадків захворювань, повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області.