Ботулізм викликало вживання в’яленого ляща домашнього приготування

Смертельно небезпечну хворобу підхопив мешканець Запоріжжя. Чоловікові стало погано після того, як він з’їв сушеного ляща, виготовленого в домашніх умовах. У важкому стані його госпіталізували до обласної лікарні та одразу ж ввели протиботулінічну сироватку. Наразі чоловік перебуває в реанімації, підключений до апарату штучної вентиляції легенів, повідомляється на сайті Запорізького обласного лабораторного центру.

Загалом з початку 2019 року фахівці зареєстрували вже 9 випадків небезпечної хвороби. Постраждали 10 осіб, на жаль двоє з них загинули.

Медики вкотре наголошують, що відрізнити рибу чи інший продукт з ботулотоксином неможливо, бо він не має ні запаху, ні смаку. Перші симптоми захворювання виникають в середньому через добу після вживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).

Симптоми ботулізму:

  • Загальна слабкість
  • Головний біль
  • Запаморочення
  • Почуття тривоги
  • Двоїння предметів
  • Ослаблення зору
  • Параліч м’язів гортані
  • Втрата голосу
  • Розлад дихання

Лікування передбачає введення спеціальної протиботулінічної сироватки. У разі виявлення характерних для ботулізму симптомів, необхідно  негайно звернутися за медичною допомогою.

Читайте також: Із запорізької школи евакуювали дітей