У вересні запоріжці масово скаржилися на якість питної води
З кранів вона лилася із запахом болота та цвілі. У КП «Водоканал» розповіли, що водопровідна питна вода відповідала нормам по мікробіологічних показниках, і дали роз’яснення причин тимчасової появи неприємного запаху.
З’ясовано, що підвищення інтенсивності запаху питної води відбувалося внаслідок масового розвитку фітопланктону.
Щороку в періоди березень-квітень, липень-вересень на деякий час спостерігається масовий розвиток фітопланктону у річці Дніпро (діатомові, синьо-зелені водорості). За результатом відмирання фітопланктону (не кожен рік, але іноді) спостерігається неприємний запах води у Дніпрі, або безпосередньо водопровідної води.
Масовий розвиток фітопланктону залежить від гідрохімічного режиму роботи ланцюгу водосховищ, від часу збільшення температури води, достатнього водообміну водосховища тощо. Цього року температура води зросла досить швидко до максимального значення, яке не спостерігалось за останні 9 років (до +26°С на глибинних водозаборах). Недостатній обмін води у водосховищі призвів до скупчення фітопланктону в водоймі вище греблі.
У вересні таке явище, як запах водопровідної води, спостерігався вперше. Зазвичай, це більш характерно для берегових і мілких водозаборів, а не занурених, як у Запоріжжі.
Запах в розподільній мережі міста посилювався з часом, тому КП «Водоканал» весь місяць проводив заходи з промивання водоводів для зниження часу знаходження води в мережі.
На теперішній час ситуація із запахами стабілізована, і всі скарги, що поступили на «15-80», закриті. Водопровідна питна вода відповідає нормам ДСанПіН 2.2.4-171-10. КП «Водоканал» контролює якість питної води постійно без вихідних.
За вересень лабораторією КП «Водоканал» відібрано 235 проб води на органолептичні показники (забарвленість, каламутність, запах) і 246 проб на мікробіологічні показники. Відхилень не зафіксовано. Максимальний рівень запаху складав 2 бали, що є нормою.
Міським відділом Запорізького обласного центру профілактики хвороб за вересень було відібрано 60 проб води на органолептичні і хімічні показники і 62 проби на мікробіологічні показники. В першій половині вересня зафіксовано відхилення за запахом в 11 пробах (3 бали, норма 2 бали) і 2 відхилення за мікробіологічними показниками (норма – допускається 2% відхилень за рік).
Звідки запах і присмак води
Запах гнильний, рибний, землистий, пліснявий найбільш часто зустрічається в воді з відкритих водойм. Обумовлено це присутністю в воді природних органічних сполук. З них найвідоміші – геосмін і 2-метілізоборнеол. Найбільш сильно вода збагачується ними в період цвітіння водойм. Геосмін і метілізоборнеол найчастіше безпечні для людини.
Геосмін – органічна речовина, що обумовлює запах землі. Продукується різними класами мікроорганізмів. Відноситься до сильних і, як наслідок, є однією з речовин, що сильно впливають на органолептичні властивості питної води.
Людський нюх вкрай чутливий до геосміну. Люди здатні відчувати цей запах при титрі в 5 молекул на трильйон. Геосмін був відкритий при вивченні причин аромату лісу після дощу.
Геосмін належить до групи речовин біологічного походження, що не є шкідливими для здоров’я і зустрічаються в природних продуктах харчування досить часто.
2-Метілізоборнеол (MІБ) має виразний землистий або затхлий запах, який легко вловити більшості людей. Поріг виявлення запаху MІБ дуже низький і становить від 0,002 до 0,02 мкг/л у воді.
МІБ продукується різними синьо-зеленими водоростями. Вони видають цвіль або землистий запах, який може бути досить сильним, якщо присутнє цвітіння водоростей.
Лікарі-гігієністи, вивчаючи ці сполуки, віднесли їх до малотоксичних. Це підтвердила Державна установа Інститут гігієни та медичної екології ім. Марзєєва Академії медичних наук України. Гранично допустима концентрація цих сполук не визначалась.
Читайте також: Чому не можна спалювати опале листя.