Цьогоріч у запорізьких дачників плоди смородини на багатьох кущах посохли навіть не достигнувши

Раніше таке траплялося, але не так масово. Тож кожна ягідка тепер «майже на ціну золота».

А щоб смак цієї вітамінної насолоди у вас залишався якомога довше, пропонуємо вам рецепт перетертої смородини з цукром без варіння. Ще таку заготовку називають холодне варення, адже ми не будемо піддавати корисні ягоди термообробці, щоб зберегти максимальну кількість вітамінів, мікроелементів і властивостей, на які багата смородина. Такий спосіб заготівлі дуже простий, нам потрібні тільки ягоди і цукор, ані крапельки води та інших консервантів не треба. Сам рецепт заготівлі сирої смородини вже перевірений не одним десятком років і при триманні потім закритих банок в холодильнику у вас ніщо не заграє і не зацукрується, а простоїть до наступного врожаю і не тільки.

Перебивати ягоди будемо м’ясорубкою або блендером. При приготуванні використовуйте чистий, сухий посуд, ложки, якими будете перемішувати солодку масу, обдайте окропом, а баночки – стерилізуйте. Все це потрібно для того, щоб смородиновий смаколик не забродив.

Інгредієнти:

  • Смородина – 1,5 кг.
  • Цукор – 1,8 кг.
  • Пропорції з розрахунку: смородина – 1 кг/цукор – 1,2 кг.

Етапи приготування:

  1. Для цього рецепта завжди намагаюся брати свіжозібрані ягідки, щоб вони довго не залежувалися (не було млявих, підгнилих чи прілих). Це головне правило, при якому смородина, перетерта з цукром, довго зберігається в холодильнику.Смородину потрібно перебрати від зіпсованих ягід, листочків і гілочок. Хвостики теж можна відрізати. Далі треба промити ягідки під проточною водою, викласти на рушник і дати час, щоб вода повністю висохла. Якщо перетерти вологі ягоди, вони можуть заграти.
  2. Тепер нам необхідно перебити ягоди. Якщо ви бажаєте отримати більш однорідну масу, тоді використовуйте блендер. А можна і через м’ясо­рубку, щоб у заготівлі відчувалися фрагменти ягід.
  3. Засипаємо в подрібнену смородину цукор. І перемішуємо лопаткою до тих пір, доки солодкі кристали повністю не розтануть. Звичайно, на все це потрібен час. Тож кожного разу заходячи на кухню, перемішуйте. Десь на другий день всю цю солодку масу розкладаємо по чистих стерилізованих сухих банках, закриваємо міцними поліетиленовими кришками і ставимо на зберігання в холодильник.

Читайте також: Що допоможе уберегтися від комарів: поради запоріжцям