Перші весняні овочі та фрукти можуть призвести до важких отруєнь

Весна – саме час поповнити запас організму вітамінами, тому більшість запоріжців купують на ринках та в магазинах молоді овочі. Красиві та апетитні на вигляд вони часто містять в собі дуже шкідливі для здоров’я людини пестициди та нітрати. Тому до їх вибору слід відноситися дуже уважно.

Купуючи овочі та фрукти, цікавтеся в продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На ринках кожен продавець зобов’язаний мати  висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію, в тому числі й рівень нітратів у перевірених продуктах харчування. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути сертифікати якості.

Згідно з нормами ВООЗ, добова норма нітратів для дорослої людини складає 5 мг на 1 кг ваги. Нітрати в перевищених кількостях, потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової й травної систем, а їхнє надмірне вживання може навіть спричинити рак шлунку.

Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.

Допустима норма нітратів

Залежно від умов вирощування, в огірках допустима норма нітратів – 200-400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) – 2000-3000 мг/кг, у помідорах – 100-200 мг/кг, у зеленій цибулі – до 400 мг/кг, у ранній капусті – до 800 мг/кг, у редисці – до 1200 мг/кг, у столовому буряку – до 1400 мг/кг, у ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. У перших ягодах (полуниці, черешні та вишні) нітрати не мають перевищувати 60 мг/кг.

Найбезпечніші овочі

Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше – цвітна капуста, огірки, брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. А найбезпечніші для вживання серед ранніх овочів– бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори та ріпчаста цибуля.

Як обирати овочі та фрукти

Овочі та фрукти слід купувати в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку.

Не треба соромитися запитати в продавця висновок лабораторної перевірки його продукції. В такому документі повинен бути вказаний вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів у кожній конкретній партії.

Овочі та фрукти повинні мати натуральний вигляд. Слід насторожитися, якщо вони надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення та блищать, ніби відполіровані.

Під час купівлі овочів слід пам’ятати, що мінімальний вміст нітратів  частіше буває в овочах середнього розміру.

Кількість шкідливих речовин можна зменшити

Залежно від режимів і видів технологічної переробки, змінюється й рівень вмісту нітратного азоту  в кінцевому продукті.

Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням, бо так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин.

Спеціалісти дають такі рекомендації:

  • перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці та в шкірці плоду;
  • очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
  • нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках – вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусти, шпинату, листового салату, відрізайте основу в овочів приблизно на один сантиметр;
  • перенасичені добривами моркву та буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
  • вимочуйте плоди у воді – в кип’яченій, можна з додаванням морської солі або лимонного соку, декількох таких заходів тривалістю по 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди, при цьому всі вітаміни зберігаються;
  • піддавайте овочі термічній обробці – так шкідливі речовини знищуються;
  • приготовані зі свіжих овочів салати споживайте одразу, перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні нітрити може відбуватися і в процесі окислення нарізаних  і заправлених овочів в холодильнику;
  • нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду  для замочування овочів та фруктів.

Запоріжців ще раз закликають не купляти овочі та фрукти в місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль, повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Читайте також: Скільки коштуватиме поїздка на дачу в Запоріжжі