Пів століття тому наявність у домі виробів з кришталю вважалася ознакою багатства родини
Наші мами та бабусі дбайливо зберігали на полицях сервантів кришталевий посуд, щоб за влучного моменту похвалитися цим придбанням. Здається, настав час діставати старі вази, салатниці та фужери, адже кришталь знову входить у моду. І не тільки антикварний, а й сучасний.
Розкіш в серванті
В радянські часи квіти ставили в кришталеву вазу, фрукти або цукерки – у спеціальну кришталеву місткість, а салати – в кришталеві салатники, алкогольні напої пили з кришталевих чарок. Все це вказувало на рівень багатства. За кришталем в СРСР були черги, але деяким його вдавалася дістати за блатом.
Крім хвастощів, кришталь також застосовували як інвестицію, вкладаючи в нього кошти, і обов’язково дарували близьким такі набори.
Сьогодні за кришталем ганяються колекціонери старовини. З радянської спадщини їм цікавий посуд з синього і червоного кришталю, особливо цінними вважаються цілі такі набори. «Ширвжиток», звісно, не має особливого попиту, проте, наприклад, дореволюційний кришталь може коштувати тисячі доларів.
Модна класика
Зірки шоу-бізнесу нерідко виставляють в Інстаграмі світлини інтер’єрів власних будинків. Завдяки цьому можна пересвідчитися, що вінтажні кришталеві вироби, можна сказати, переживають другу молодість. Так, наприклад, модний експерт, телеведуча Евеліна Хромченко продемонструвала, що зараз використовує кришталеву вазу радянських часів. Реанімує вона і інші та пам’ятні для її родини речі. Вона вважає, що краса та шик – поза часом. До того ж кришталь – це справді красиво, любов до нього – це явна ознака відмінного смаку і розуміння стилю.
У тому, що кришталь знову входить у моду, можна пересвідчитися на сайтах відомих магазинів, що продають посуд та речі для дому. Сучасний кришталь більш тендітний, тонкий та ніжний. Проте має все той же ефект переливання під променями світла, що зачаровує людей вже багато століть.
За світовими стандартами якісний кришталь складається зі скла і оксиду свинцю. Втім, є ще барієвий кришталь (замість свинцю в нього додається барій), чеський (калієво-кальцієве скло), а кілька років тому американці винайшли кришталь з додаванням титану, який, як запевняють виробники, підвищує міцність посуду. Однак класичним вважається все-таки свинцевий варіант: чим більше зміст плюмбуму (Pb) в матеріалі, тим вище якість келихів і чарок.
Новий старий тренд
Нинішнє покоління теж має нагоду відкрити для себе чарівність кришталю. Правда, за нього доведеться заплатити більше, ніж за скло, але кришталеве скло дійсно чарівне. Його грані красиво розділяють світлові промені, які змінюють колір, переливаються усіма кольорами веселки. Такий ефект прикрасить не лише класичний інтер’єр, але й відмінно впишеться в будь-яку сучасну обстановку.
Нещодавно запоріжанка Марина купила на сайті Zara звичайні огранені стакани.
– Не скажу, що дешево – 199 грн за штуку. Але коли отримала їх, зрозуміла, за що віддала гроші. Мені дуже сподобалося тонке, вишукане огранювання, яке красиво грало на сонці. До речі, тільки коли знімала наліпку з маркуванням, побачила, що це кришталь. Відтак, я закохалася в цей матеріал. Кришталеві вироби тонші, елегантніші за звичайне скло. Приємно володіти такими витонченими речами, – розповіла дівчина.
Кришталеві вироби і справді переживають нову хвилю популярності. Асортимент величезний. Це і посуд для сервірування столів: салатники, блюда, менажниці; посуд для подачі солодощів: піали, вази, цукорниці, тарілки, місткості для меду, глечики. З кришталю виготовляють світильники, підсвічники, рамки, статуетки та багато чого іншого.
Поради покупцям
Кришталевий посуд цінується за гру світла, яке відбувається на його гранях, тому чим тонше малюнок на келиху або вазі, тим вищою буде ціна виробу. Вдивіться уважно в візерунки – ви повинні побачити на них всі кольори веселки! Перевірте кожен фужер на світлі – в кришталі не повинно бути помутніння, сторонніх вкраплень і великих порожнеч (маленькі бульбашки допускаються). Потім поторкайте кромку келиха. Якщо вона закруглена, значить, перед вами самозванець! Тільки загострені краї є ознакою справжнього кришталю.
Кришталеві вироби досі виготовляються вручну. Тільки дуже прості речі (сувеніри, попільнички) робляться на конвеєрі, а все інше – це робота майстра. За допомогою видування через спеціальну трубочку він створює найбільш тонкий і прозорий посуд. Тому, поставивши в ряд набір з 6 або 12 келихів, ви побачите, що вони мають невеликі відмінності. Це не брак, а ознака того, що перед вами справжні вироби ручної роботи.
Для кришталевого посуду не існує поняття перший, другий або третій сорт. Він весь проходить жорсткий контроль якості, і в продаж надходить тільки найкраще. Деякі виробники так строго підходять до відбраковування своєї продукції, що розбивають майже половину готових виробів. Проте все одно варто бути уважними при покупці.
Кольоровий кришталь виходить за допомогою додавання у скло різних речовин: кадмію, кремнію, кобальту, окису міді, оксидів марганцю, заліза, хрому, марганцю. Таким чином можна отримати червоний, рожевий, синій, зелений, фіолетовий, жовтий та інші кольори кришталю.
Декорують кришталь золоченням. Наприклад, така техніка міжскляного золочення популярна в Богемії: тонка золота фольга поміщається між шарами скла. Крім того, поверхня скла може бути розписана окисом золота – така технологія набагато дешевша.
Як доглядати
Кришталеві вироби не люблять тепло. Під впливом високої температури розчинні сполуки свинцю, що містяться в матеріалі, потрапляють в їжу, тому не кладіть в салатники гарячі страви і не наливайте в келихи підігріті напої. Кришталь також не повинен тривалий час контактувати з їжею, особливо що містить алкоголь. Псується цей матеріал і в посудомийних машинах. Йому необхідна тільки ручна мийка і виключно в теплій воді – гаряча частково розчинить оксиди свинцю, і поверхня виробу стане каламутною і тьмяною.
Якщо вироби з кришталю сполоснути водою з додаванням оцту, а потім протерти шматочком оксамитової або вельветової тканини, то кришталь набуде блиску.
Кришталь не слід сушити, замість цього одразу після миття слід насухо витерти лляним рушником або серветками.
Найбільшою проблемою є миття кришталевого посуду з вузькою шийкою, наприклад графинів. Фахівці з прибирання рекомендують використовувати сухі рисові зерна, які після заливання теплою водою самі очистять посудину. Через годину просто вилийте вміст і сполосніть графин.
Кришталь був створений випадково. У XVII столітті англієць Георг Равенскрофт, експериментуючи зі склом, додав в нього оксид свинцю і отримав надзвичайно прозорий матеріал, який був названий кришталем. Як і все нове, спочатку дзвінкі предмети були доступні тільки знаті. Природно, з часом технологія виготовлення удосконалилася, і до XX століття кришталь став цілком доступним матеріалом.
Читайте також: На запорізькому автозаводі випускатимуть корейські седани та кросовери