З настанням літа треба більше пити води, компотів, а звичайний чай краще замінити на трав’яний – це і смачніше, і корисніше, і цікавіше
Чай Бадьорий ранок
Заваріть м’яту, листя малини або смородини, а ще трохи листочків кропиви (добре, якщо вони будуть молоденькі, свіжі, прямо «з куща»), хоча можна використовувати і підв’ялені або сушені. Дуже ароматні й листя суниці, особливо лісової. Для посилення тонізуючого ефекту можна додати в настій шматочки імбиру або лимона, порошок з кореня солодки, ягоди шипшини або брусниці.
Іван-чай
Ще для ранкового напою чудово підійде іван-чай, який не містить кофеїну, але багатий на антиоксиданти, дубильні речовини та марганець, який потрібен організму. Іван-чай – добротна основа для складання різних трав’яних купажів – до нього можна додавати інші запашні трави, ягоди, цитрусові та інші інгредієнти.
Чай для спокою
Протягом дня, щоб розслабитися (а це ніколи не буде зайвим), можна приготувати собі щось для релаксу. Наприклад, заварити в чайнику або прямо в чашці ромашку, чебрець, собачу кропиву, мелісу. Можна заварювати їх разом або готувати моночаї з якогось одного виду рослини. На основі такого заспокійливого настою можна приготувати і холодний чай: додавши тонік або прохолодну мінеральну воду з газом, кубики льоду, пару скибочок лайму.
Пий і худни
Ще один досить затребуваний тип трав’яних настоїв, які добре пити саме в червні – очищувальні. Тут на допомогу прийдуть трави, які славляться своїми очисними властивостями – подорожник, листя берези, ромашка, полин, материнка, календула, конюшина, листя суниці і м’яти.
У такі чаї при заварюванні можна додавати насіння кмину або льону, ягоди шипшини або будь-які інші. Дуже хороша для позбавлення від токсинів розторопша – сприяє очищенню печінки і захищає її, містить багато антиоксидантів.
Вітамінні трав’яні чаї
Тут в хід йдуть будь-які молоденькі запашні трави і листя, а також різні ягоди (сухі і свіжі), для яких основою може стати той же іван-чай. Звіробій, полин, кропива, меліса, подорожник, безсмертник, березові бруньки – цей список можна продовжувати до нескінченності.
П’ять ідеальних поєднань чаю, трав і спецій:
- Листя малини + часточки апельсина + кориця
- Шавлія + меліса + запашний перець + гвоздика
- Солодка м’ята + часточки лимона + бадьян
- Чебрець + материнка (орегано) + лимонна цедра
- Листя вишні + листя суниці + стручок ванілі.
Читайте також: Чим замінити коров’яче молоко: 4 популярних рослинних аналоги