Прихильники здорового способу життя невпинно шукають заміну традиційному коров’ячому молоку
Кажуть, що не таке вже воно корисне. Але чи корисні для здоров’я напої рослинного походження, якими пропонують його замінити?
У молоці рослинного жиру менше, ніж у коров’ячому. У ньому ж містяться корисні макро- і мікронутрієнти. Однак їх можна отримати і з іншими продуктами харчування.
А от у молоці коров’ячому міститься казеїн, на який, нехай і рідко, але все ж виникає алергія, і лактоза. З останньою пов’язують харчову непереносимість і інсуліноподібний фактор росту, що підвищує ризик розвитку пухлин.
Серед рослинного молока найбільш популярні кокосове, соєве, мигдальне, рисове, вівсяне.
Соєве молоко
Багато виробників звели його в ранг справжнісінької альтернативи коров’ячому молоку.
Однак це не так. Як і всі рослинні протеїни, цей білок неповноцінний, оскільки містить не всі незамінні амінокислоти.
Фітоестрогени, які містяться в соєвому молоці, з одного боку, сприяють зниженню, так званого, «поганого» холестерину, з іншого – вони ж можуть бути зовсім не корисні в раціоні людей з порушенням метаболізму естрогенів. Будь-які соєві продукти в цьому випадку можуть збільшити ризик розвитку естрогенозалежних пухлин – фібром і міом.
Кокосове молоко
З молока рослинного саме кокосове, мабуть, єдине по-справжньому корисне. У ньому містяться средньоланцюгові тригліцериди, які сприяють поліпшенню розщеплення і виведенню жиру.
Кокосове молоко годиться для дієтичного харчування. До того ж це важливий продукт для тих, хто дотримується кетодіети з великою кількістю корисних жирів та малою кількістю вуглеводів і білків. Цей стиль харчування рекомендований для оздоровлення та підтримки людей з цукровим діабетом, низкою серйозних захворювань нервової системи (хвороба Альцгеймера, склероз), а також онкологічними захворюваннями.
Також в кокосовому молоці міститься каприлова кислота, яка має неперевершену протизапальну дію. До того ж вона сприяє відновленню слизової оболонки кишківника, допомагає ефективніше справлятися з вірусними інфекціями.
Мигдальне молоко
Смак у мигдального молока приємний. Також воно є джерелом рослинного протеїну і вітаміну Е – найпотужнішого антиоксиданту. Ось, мабуть, і всі корисні властивості цього продукту.
А тепер про шкоду: в мигдальному молоці багато поліненасичених Омега-6 жирних кислот, яких чимало людей зазвичай «перебирають». І для стрункості, і для здоров’я це не дуже добре. Варто нагадати застереження медиків: Омега-6 провокує не тільки загальне запалення, але і розвиток запальних хронічних захворювань.
Рисове і вівсяне молоко
Для людей з непереносимістю глютену рисове молоко просто ідеальний продукт. Саме рисове молоко глютену не містить. Однак пити його – заняття не з приємних. Напій практично не має смаку.
А ось молоко вівсяне багате на білок. Воно теж без смаку. Тому і вівсяне і рисове молоко зазвичай додають цукор, смакові добавки або дуже солодкі фрукти. Все це не дуже корисно.
Таким чином, рослинне молоко навряд чи можна вважати повноцінним замінником коров’ячого. Користі в ньому, крім кокосового, не так вже й багато. Деякі види молока, наприклад, з горіхів, взагалі категорично протипоказані людям із зайвою вагою, які страждають на захворювання запального характеру.
Читайте також: Коли дитину треба обов’язково показати ендокринологу