Горіхи — це їжа для довголіття, суперкорисна для мозку, судин і всього тіла

Всі горіхи є концентрованим джерелом поживних речовин, вітамінів, мінералів та клітковини. Це — насіння в твердій, товстій шкаралупі, яка захищає цінні жири і вітамін Е від окислення.

Кешью, мигдаль, волоський горіх – універсальний перекус для тих, хто намагається дотримуватися здорового харчування, а також смачна й поживна добавка до інших страв. У горіхах містяться «правильні» жири, вони допомагають насититися і вгамувати голод у перервах між основними прийомами їжі.

Щоб витягти з горіхів максимум поживних речовин, перед вживанням необхідно активувати їх. Це можна зробити трьома способами:

Температурна обробка. Щоб зруйнувати кислоту, необхідно нагріти горіх, наприклад, обсмажити. Однак оскільки в ньому міститься багато масел, такий спосіб не дуже корисний.

Ферментація. Такий варіант є менш шкідливий, ніж попередній, однако його досить складно реалізувати. Для цього буде потрібен спеціальний розчин.

Вимочування. Цей спосіб найлегший і найдієвіший. Все, що знадобиться, це чиста вода і самі горіхи. Потрібно залити їх і залишити на 5-6 годин або, наприклад, на ніч, а потім ретельно промити. За цей час молекули фітінової кислоти зруйнуються, а горіхи активуються. Важливо пам’ятати, що після активації горіхи необхідно зберігати в холодильнику, інакше вони швидко зіпсуються.

Зазначимо, що пробуючи вперше який-небудь вид горіхів, не слід їсти їх багато. Алергію можуть викликати майже всі горіхи (виняток – кедрові), тому – 1-2 штуки, і добу почекати. Якщо все нормально, можете їсти по 25-40 г в день.

Читайте також: Яким має бути осінній раціон для підтримки імунітету.