Важливо звертати увагу на термін зберігання продуктів
Все частіше та гучніше у ЗМІ мусується тема можливої продовольчої кризи в світі. В деяких країнах ще на початку пандемії для людей випустили рекомендації, чим запасатися на випадок довгого карантину та закритих кордонів.
В українців запасливість сидить глибоко в генах. Тож у наших господинь завжди є припаси не лише домашньої консервації, а й каш, цукру, олії, овочів. Проте молоде покоління, яке звикло жити в достатку, не має такого досвіду. До того ж фастфуд, чипси, сухі сніданки, їжа швидкого приготування – не найкращий вибір для стратегічного запасу харчів. Тому «ЗС» підготувала декілька порад з цього приводу.
Потреби та норми
Ось, наприклад, норми запасів, які рекомендувала своєму населенню Німеччина. Там під час локдауну порадили мати на випадок 10-денної ізоляції наступний запас для однієї людини: 20 л питної води; 1,5 кг білкових продуктів – м’яса, риби, яєць або яєчного порошку; 2,5 л молока; 400 г вершкового масла або рослинної олії; 3,5 кг крупи, хліба, картоплі, макаронів та рису; 2,5 кг овочевих консервів та горіхів, бульйонні кубики; 4 кг сухофруктів та фруктових консервів; бульйонні кубики.
Солодощі та смаколики: печиво, шоколад, мед, цукор та ін.
Звісно, цей список треба коригувати з урахуванням особистих переваг і наших реалій. Наприклад, наші жінки із задоволенням готують домашню випічку, тож тоді треба мати запаси борошна та дріжджів. Також, навіть у мешканців міст, як правило, є запаси картоплі-моркви, а також – сало в морозильнику. Бо борщ із пампушками чи шматом сала на чорному хлібі – наше все.
Строки зберігання продуктів
Закуповувати продукти треба з урахуванням їхньої користі та особистих переваг та недоліків.
Наприклад, підвищений попит у складні часи на гречку цілком виправданий: ця крупа може зберігатися, не псуючись, до 20 місяців, а після розкриття упаковки – 4 місяці. При цьому вона має повноцінний амінокислотний склад білка: містить 8 незамінних амінокислот, у тому числі аргінін і гістидин, тобто певною мірою може замінити тваринні білки. Тарілка гречаної каші з молоком – повноцінний сніданок, а в екстремальних умовах – і обід.
Шліфований рис та перлова крупа зберігаються до 18 місяців. Щоб збільшити термін до 2 років, прожарте продукти на сковороді або в духовці і закатайте скляні банки. У місткості з рисом можна покласти стручок пекучого перцю, він захистить крупу і від жучків, і від затхлості.
Аби крупи не псувалися і там не заводилися личинки, у банку або пакет з крупою можна покласти на вибір: невеликий мішечок з великою кам’яною сіллю, пару зубчиків часнику, лавровий лист, сухі лимонні кірки і навіть шматок фольги.
Пшоно містить багато жиру, який при контакті з киснем окислюється. Тому вже через 6 місяців крупа стає гіркою та несмачною.
Манна крупа теж не довгожитель, термін її придатності – 10 місяців.
Не варто тримати про запас вівсяні пластівці. Вони зберігаються трохи більше 4 місяців.
З огляду на користь у поєднанні з довгим терміном зберігання, мають також бобові: квасоля, сочевиця, горох. Вони також багаті на повноцінні рослинні білки. Горох зберігається до 24 місяців. Найкраща тара – скляна банка. Макарони не псуються до 4 років, але лише у герметичній упаковці. Зверніть увагу, у довгий ящик краще закладати вироби із твердих сортів пшениці.
Цукор у сухому темному місці не втратить своїх властивостей до 8 років. Зверніть увагу, що цукровий пісок швидко вбирає запахи, а тому тримати його треба подалі від продуктів, що мають сильний аромат.
Сіль не псується ніколи, але щоб вона не перетворилася на камінь, треба захищати її від вологи. Покладіть в упаковку кілька зерен рису, це убезпечить вічний продукт від вогкості.
Якщо ви багато печете і вважаєте за краще мати вдома стратегічний запас борошна, то повинні знати, що через 12 місяців воно може поміняти свої смакові характеристики.
У темному прохолодному місці, у скляній тарі рослинна олія може зберігатися близько 2 років. Для будь-яких олій важлива відсутність прямого сонячного світла та температура зберігання від 5 до 20 градусів. Не варто зберігати рослинні олії в холодильнику.
Якщо ви переливаєте олію в скляну пляшку, насипте на дно дрібку солі або покладіть кілька сирих квасолин – це трохи подовжить термін зберігання.
Сирокопчена ковбаса, приготована за ДСТУ, може чекати свого часу 120 діб при температурі від +12 до +15?С. Щоправда, це не стосується нарізки, зберігати її можна лише у холодильнику, не порушуючи упаковки.
М’ясо у морозилці можна тримати 6 місяців. Щоправда, є деякі тонкощі. Перед тим, як покласти шматок в запас, вимийте його, наріжте на порції. Річ у тім, що коли ми ділимо на шматочки немите м’ясо, ми весь бруд переносимо на зріз. Це призводить до зараження продукту бактеріями. Не можна відправляти в холодильник м’ясо великим шматком, адже щоразу, щоб відрізати порцію, його доведеться повністю розморожувати.
Очищені горіхи краще зберігати в холодильнику – в контейнері або скляній банці з кришкою. Вони не втратять своїх корисних властивостей та смакових якостей при такому зберіганні від 2 місяців до пів року, залежно від типу горіхів.
Чай та кава зберігаються від року до 3 років. Щоб подовжити термін придатності кави, купуйте її в зернах і тримайте у герметичній упаковці. Якщо купили мелену каву, пам’ятайте, що її можна зберігати не більше 18 місяців, бажано пересипати порошок у спеціальний пакет із клапаном.
Гіркий шоколад можна тримати про запас трохи більше 10 місяців. Родзинки та горіхи, додані в плитку, скорочують термін придатності до 3 місяців. Безглуздо купувати про запас білий шоколад, він найжирніший, а тому вже за місяць псується.
Більшість спецій як відкритих, так і закритих, можна зберігати до 2 років.
Читайте також: У Запоріжжі під час карантину відкриваються нові ресторани та кафе.