Гастрономічна галузь у Запоріжжі розвинена достатньо потужно
У місті чимало закладів, де можна добре провести час та смачно поїсти. Навіть у складні карантинні часи світової пандемії в нашому місті відкриваються нові ресторани та кафе, а вже існуючі потрапляють у рейтинг найкращих в країні.
Фіналісти премії «Сіль»
Цього року 2 запорізьких ресторани стали фіналістами Національної ресторанної премії «Сіль» і претендували на звання найкращого по всій Україні. На звання «Найкращого м’ясного ресторану» претендував запорізький заклад «Bull. Butcher and Wine», а на звання «Найкращий заміський ресторан» – «Monica Bellucci».
Церемонія нагородження відбулася 28 листопада в Києві. Загалом у 17 номінаціях за звання кращих боролися понад 100 закладів – різні ресторани (міські та заміські, пивні, м’ясні, рибні), пекарні, кондитерські, кав’ярні та ін. Втім, жоден із запорізьких закладів так і не став переможцем – премії отримали лише заклади Києва, Львова та Одеси
Національна ресторанна премія «Сіль» – це головна щорічна подія для професіоналів ресторанної індустрії та гостей закладів, які активно стежать за розвитком ресторанного бізнесу в Україні. До складу журі входять провідні фахівці цих галузей.
Але запорізькі заклади все ж відзначені на всеукраїнському рівні. Рейтинг закладів складали гастрокритики, ресторатори, керівники компаній та шеф-кухарі спільно з виданням «Новий час».
До рейтингу «НВ» потрапили:
- «DaVinci»;
- «Mimmo»;
- Трактир «Біля каміна».
Свою оцінку найкращим закладам України в опитуванні НВ цього року дали 80 ресторанних експертів. Під час опитування представники ресторанного бізнесу могли віддати голос за будь-який заклад, окрім власного. Загалом вони назвали 260 закладів, 100 із них потрапили до списку кращих.
Відкриття закладів – добра прикмета
Фахівці кажуть, що коли відкриваються нові ресторани та кафе – це говорить про те, що у місті вірує життя, є розвиток та перспектива. У Запоріжжі заклади відкриваються і в період пандемії, коли у світі припиняють працювати навіть відомі фірми та бренди.
Наприклад, нещодавно у Запоріжжі відкрився ресторан сучасної української кухні «Маєток Мазепи». А минулого року відрилося ще декілька цікавих закладів, про відвідування яких запоріжці залишають в соцмережах багато позитивних відгуків.
Серед нових закладів – Alice. Цей заклад себе позиціонує, як «найкрасивіша сосискова». Проте у меню не лише сосиски, а й сніданки, салати, перші та основні страви. Окреме місце займає графа «З’їж мене» з різними видами сосисок та хот-догів. Є навіть рибні варіанти. Є великий вибір алкогольних напоїв, багато вина.
Ресторан LE GOURMET позиціонує себе як ресторан «з французьким характером». Інтер’єр тут затишний – м’які диванчики, є зони, де можна «відокремитися» своєю компанією.
Замовити можна легкі закуски, салати, піци, супи, десерти. Є в меню також алкогольні напої, вина та багато коктейлів.
У пекарні «Булка» можна споглядати, як для тебе готують те, що замовив. І незважаючи на те, що це пекарня, у меню також є сніданки, салати, супи, тости, сандвічі та десерти.
Ресторан Rich&Rich – це новий ресторан європейської кухні та ролів на місці Fish Cafe. Вже за назвою можна здогадатися, що заклад – непростий. Там крутий дзеркальний вхід, чорний інтер’єр, мармур, камін. Меню тут велике, є алкогольні напої, кальян.
Дуже оригінальний заклад – котокафе «Мурляндія» відкрилося в нашому місті. Тут гості можуть провести час із 17 пушистиками. У всіх з них є ветпаспорти. Меню в кафе немає. Заклад працює у форматі тайм-кафе. Тобто гості платять фіксовану суму за годину (150 грн з особи). За цей час вони можуть випити необмежену кількість чаю, кави, соків, з’їсти тортики, печиво. Врахуйте, що на вході потрібно буде роззуватися.
«Нарешті» – це ресторан сучасної української кухні. У меню традиційний борщ з пампушками та дещо екзотичний бульйон з півня. На відкритій кухні також готують вареники з вишнею, а до солодких вареників з сиром додають згущене молоко.
«Lihoy» – це теж один із нових закладів з великою кількістю посадкових місць, сучасним інтер’єром. Родзинкою його є оригінальна розвага для дітей і дорослих у вигляді льодової ковзанки. Тут подають в основному страви італійської кухні.
Нова затишна кав’ярня The Cup відкрилася на вул. Трегубенка. Тут пропонують вафлі із лососем та авокадо на сніданок, а продовжити день радять насолоджуючись смаком малинового мусу з ніжним кремом Шантілі. Ну і звичайно, у The Cup знаються на альтернативних способах приготування кави: V-60, аэропрес, кемекс.
Запорізький гастроексперт та food-ентузіаст, організатор фестивалю «Пікнік на «Райдузі» Христина Головінова у своєму Інстаграмі розповіла про свій критерій складати враження про кафе чи ресторан.
«Сирники дають добрий зріз розуміння того, чи буде смачно у закладі. Якщо вони вдаються, як правило, на 95% це означає, що інші страви теж будуть смачні», – зазначила Христина Головінова.
Читайте також: Чим помилуватись у ботанічному саду взимку.