Кожен українець за рік, у середньому, споживає більше двох кілограмів морозива

Морозиво люблять і дорослі, і діти. В спеку воно охолоджує, втамовує спрагу та голод.

Вибір морозива в магазинах дуже великий: пломбір, вершкове, молочне, фруктове, шоколадне, заморожений сік, у вафельному стаканчику, ескімо, ріжок. Очі розбігаються. Звісно, у кожного є своє улюблене морозиво, але завжди хочеться спробувати щось новеньке та смачненьке.

До речі, дослідження показують, що чоловіки найбільше люблять пломбір і шоколадне морозиво, а жінки – білий пломбір та фруктове.

«Запорозька Січ» спробувала розібратися, як вибрати смачне та корисне морозиво.

При купівлі морозива люди звертають увагу на його ціну та упаковку. Не кожен читає склад, перевіряє дату виробництва та звертає увагу на умови зберігання смаколиків. А це слід робити.

Найкраще морозиво – зроблене за державними стандартами. Морозиво з надписом «ТУ» може складатися з будь-яких компонентів сумнівної якості. Тож, обирати краще морозиво, на упаковці якого написано ДСТУ.

В  Україні морозиво виготовляється за 3 держстандартами:

  • ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір».
  • ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід».
  • ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини».

Обов’язково слід перевіряти строк придатності. Звісно, морозиво може зберігатися дуже довго, але краще, щоб його термін не перевищував трьох місяців.

Якщо морозиво м’яке чи деформоване, від нього слід відмовитися. Воно могло розморожуватися та заморожуватися знову. Таким смаколиком можна навіть отруїтися.

Спеціалісти стверджують, що найякісніше морозиво має найменший склад. У ньому обов’язково має бути молочна основа. Можуть також додаватися будь-які молочні продукти, сухе молоко, вершкове масло, вершки та згущене молоко. В складі справжнього морозива не повинно бути рослинних жирів.

Якість морозива також можна перевірити самостійно. Для цього слід дати йому розтанути. Якщо воно перетвориться на густу молочну піну — це переважання молочних жирів. Водяниста структура говорить про наявність у морозиві рослинних жирів.

Часто виробники додають до морозива різноманітні домішки. Безпечними вважають Е330 – лимонна кислота, Е163 – барвник із чорноплідної горобини, Е160 – барвник із моркви.

А от Е466 (карбоксиметилцелюлоза) – шкідлива харчова добавка, яка при перевищенні дози може викликати розлад шлунку. Небезпечні також понсо 4R (Е124), тартразин (Е102), «сонячний захід» (Е110). Вони можуть викликати гіперактивність дитини.

Нагадаємо, як обрати кавун без нітратів.

Читайте також: Запоріжці зможуть виявляти підроблені ліки за допомогою смартфонів.