Любителі сиру, можливо, зрадіють, дізнавшись, що їхня улюблена їжа є одним з найдавніших делікатесів на планеті, який людина почала вживати тисячоліття тому

В піцерії ви замовляєте саме піцу «Чотири сири», а на гарнір замість соусу посипаєте їжу тертим сиром? Тоді ця стаття точно для вас.

Делікатес з давнини

Якщо бути точним, сир люди створили вперше близько 7200 років тому – саме такого висновку прийшли вчені, вивчивши залишки керамічного посуду в селах Шанувальник і Данило Бітінія, які знаходяться на території Хорватії. Ці поселення були засновані приблизно у 6 тисячолітті до н.е. Судячи з усього, їхні жителі займалися розведенням худоби і створенням молочної продукції. Аналіз осколків керамічного посуду показав, що частина з них використовувалася для зберігання м’яса і риби, інша – для молока, а в деякій зберігався сир. Вік останньої становить близько 7200 років.

Отримані дані збігаються з уявленнями вчених про те, що сільське господарство почало поширюватися в Європі близько 9 тис. років тому. Примітно, що сліди ферментованих продуктів на кераміці належать до більш пізнього періоду, ніж просто сліди молока: нашим далеким пращурам знадобилося близько 500 років, щоб освоїти виробництво сиру. Можливо, археологи змогли виявити сліди одних з найперших фермерів Європи.

Що в ньому такого?

Любителям сиру буде цікаво дізнатись, що їхній улюблений продукт є не лише смачним, а й корисним. Як і інші молочні продукти, сир є джерелом кальцію та вітаміну D, містить цинк, фосфор, цінні вітаміни В2 і В12. А ще його використання допомагає нашому організму.

Наприклад, якщо за 30 хвилин до відходу до сну з’їсти шматочок сиру, ви легше заснете і буде міцніше спати, – до такого несподіваного висновку у 2005 році прийшли британські вчені. Амінокислота триптофан, яка міститься в сирі, позитивно впливає на стан нервової системи, знижує стрес та тривожність. Завдяки цьому, людина швидше розслабляється і падає в обійми Морфея.

Вишуканий смак і аромат сиру пробуджують апетит і сприяють виділенню шлункового соку. В підсумку це позитивно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту, сприяє травленню і стимулює апетит.

Тверді сорти сиру, на думку зарубіжних експертів, допомагають захистити зубну емаль і запобігти карієсу. Ефект обумовлений нормалізацією кислотно-лужного балансу в порожнині рота. Кращі результати показують сир Чедер, Моцарела, Швейцарський.

Згідно з даними вчених з Данії, регулярне споживання сирів, за рахунок вмісту особливих жирних кислот, сприяє збільшенню популяції корисної мікрофлори в кишківнику. Вона, своєю чергою, допомагає підтримувати відсоток жиру на одному рівні і перешкоджає розвитку ожиріння. Якщо ви хочете схуднути, дієтологи рекомендують вживати такі сорти сиру, як Пармезан, Моцарела, Рикота, Фета, кисломолочний сир.В_свiтi_iснуe_понад_2000_видiв_сиру,_але_точноi_цифри_нiхто_не_може_назвати,_У_книзi_Про_сирному_справi_француз_кий_сировар_Андре_Симон_докладно_описав_839_сортiв_сиру

Чим старший сир, тим нижче в ньому вміст молочного цукру – лактози. Це означає, що натуральні сири гарної витримки можуть вживатися людьми, які погано переносять лактозу. Оптимальним варіантом є італійський сорт твердого сиру Парміджано-реджано.

Блакитний сир з цвіллю Рокфор може збільшити тривалість життя людини. Такого висновку дійшли французькі вчені. Відповідно до проведених досліджень, цей зрілий сир, відомий вмістом цвілі, має високі протизапальні властивості. Він запобігає виникненню атеросклеротичних бляшок на стінках судин, сприяє зміцненню серцево-судинної системи.

Однак сири можна в якомусь сенсі порівняти з наркотиками, бо їх вживання може формувати звикання. Згідно з дослідженнями 2015 року, опублікованими на сайті Національної бібліотеки медицини США, сир входить до групи продуктів, які можуть викликати зміну харчових звичок, спровокувавши звикання. Дієтолог Кемерон Уеллс пояснює це наявністю молочного білка казеїну, який в процесі травлення трансформується в білок казоморфін, схожий за дією з морфієм. Він сприяє викиду гормону щастя серотоніну і формує звикання.

Факти про сир: цікаво, дивно, пікантно

  1. Для виготовлення одного фунту сиру (0,45 кг) потрібно 10 л молока або 600 г сої. Тому сир тофу, який виробляють на основі сої, значно дешевше інших видів.
  2. У всі часи сир вважався дуже цінним подарунком. Наприклад, королеві Великобританії Вікторії (1819-1901 г.) на одруження піднесли величезне колесо сиру Чедер, важило воно понад 1 тис. фунтів (майже половину тонни).
  3. У Вісконсині – штаті США – існує закон, який дозволяє вимагати в ресторані подачу сиру разом з кожним прийомом їжі.
  4. У Швейцарії проводиться 2400 сортів сиру, але все це різноманіття можна звести до 8 основних видів: сичужні, тверді, м’які, ропні, кисломолочні, сироваткові, копчені і з використанням цвілі.
  5. За часів Римської імперії для виготовлення сиру використовувалися окремі приміщення-кухні, які називалися careale.
  6. Одна з найзнаменитіших куховарських книг світу написана сироваром з Франції Андре Симоном. Називалася вона «Про сирну справу». У книзі подані рецепти приготування понад 800 сортів сиру! Великий кулінар писав її понад 17 років.
  7. Найпопулярнішим сиром у світі є Моцарела. Деякі експерти пов’я­зують популярність цього сорту з тим, що його часто використовують при виготовленні піци.
  8. За свідченнями істориків, полотно Сальвадора Далі «Текучий годинник» було написано з натхненням, яке виникло після дегустації сиру «Камамбер».
  9. Сардинський овечий сир Касу Марзой знаходиться поза законом, він заборонений в країнах Євросоюзу. Однак гурмани все одно купують його на чорному ринку. Гнилий сир з живими личинками опаришів здається їм пікантним і смачним.

Виробляємо сир вдома

Будь-які сири, назви яких раніше можна було зустріти хіба що у книжках, нині можна придбати у першому-ліпшому супермаркеті. Однак у якості магазинного сиру, особливо якщо його ціна не захмарна, не можна бути впевненим. Сьогодні всі прагнуть до натуральності та прагнуть споживати якісні продукти. Щоб отримати хороший, смачний, корисний і на 100% натуральний сир – його варто готувати власноруч. Виготовлення сиру в домашніх умовах сьогодні набирає великої популярності. Це навіть стало однією з бізнес-ідей. Тож, спробуйте приготувати різні види сиру в домашніх умовах за нашими рецептами.

Домашній твердий сир

Інгредієнти:

  • 1 кг домашнього кисломолочного сиру;
  • 1,5 л молока;
  • 1 ч. л. соди;
  • 1 ч. л. солі;
  • яйце;
  • 100 г масла.

Приготування:

Сир залити молоком і поставити на маленький вогонь, варити до того моменту, коли сир стане в’язким. Викинути сир на друшляк, застелений марлею, гарно відтиснути. Додати в сир яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішати.Домашнiй_твердий_сир

Отриману масу варити на маленькому вогні близько 10 хвилин, поки не стане схожою на розплавлений твердий сир. Чим довше варити, тим твердішим сир буде.

Сирну масу вилити у формочку, застелену плівкою, і охолодити.

Домашня «Бринза»

Інгредієнти:

  • 1 л незбираного домашнього молока;
  • 250 г сметани;
  • 2 неповні столові ложки солі;
  • 3 яйця.

Приготування:

Молоко довести до кипіння, зменшити вогонь і додати сметану, перемішану з яйцями до однорідної маси. Посолити і кип’ятити 5 хвилин на маленькому вогні (молоко має згорнутись), постійно помішуючи.

Друшляк застелити марлею і вилити молочну суміш. Залишити в такому стані на декілька годин. Потім міцно зв’язати сир марлею, помістити під прес. Або сир в марлі покласти на тарілку, накрити дощечкою і поставити зверху каструлю з водою.

Так сир має постояти ніч, після чого слід помістити його в холодильник.

Домашній «Маскарпоне» з вершків

Інгредієнти:

  • 1 л вершків (30% жирності);
  • 75 мл лимонного соку.

Приготування

Вершки нагріти в каструлі до 85 градусів, зняти з вогню, збивати вінчиком, поступово додаючи лимонний сік. Помістити каструлю в крижану воду, не припиняючи збивати вершки, а потім помістити на декілька годин у холодильник.

Дістати з холодильника і знову збивати до кремоподібної густої маси, яку викласти в бавовняну тканину і згорнути, щоб вийшов мішечок.

Зв’язати кінці, покласти в друшляк і поставити в холодильник на ніч.

Дістати маскарпоне, нагріти до кімнатної температури, збити і знову – в холодильник, поки маскарпоне не загусне.

Смачного!

Читайте також: Поради запоріжцям для безпечного відпочинку на природі