За оцінками Національного банку України, у 2022 році вітчизняна економіка поступово відновлюватиметься. Однак реальний ВВП може скоротитися не
менш як на третину, повідомляє пресслужба Національного банку України за підсумками засідання Комітету з монетарної політики НБУ.

Так, було зазначено, що економічна активність в Україні поступово відновлюється. Кількість підприємств, які повністю припинили свою діяльність,
скоротилась з 30% на початку березня до 23% на початку квітня.

Стабільним лишається споживання та виробництво електроенергії, а кількість відкритих закладів громадського споживання та їх обороти збільшуються.
Про пожвавлення економічної активності також свідчить відновлення продажу квитків Укрзалізницею та стійкий попит на них.

Водночас у багатьох регіонах України тривають активні бойові дії. Це веде як до збільшення втрат серед населення, так і до подальшого знищення інфраструктури та виробничих потужностей.

«Повномасштабний напад росії на Україну також призвів до розриву виробничих зв’язків між регіонами та до значного зростання вимушеної міграції. Як
наслідок, втрати від війни будуть значними. За оцінками Національного банку, економіка поступово відновлюватиметься, однак реальний ВВП може скоротитися не менш ніж на третину у 2022 році», — йдеться в повідомленні.
Експерти зазначають, що скорочення ВВП України очікується за всіма складовими.
Зокрема, приватне споживання знизиться, зважаючи на вимушений виїзд багатьох громадян з країни, зростання рівня безробіття, зменшення доходів та економію на другорядних витратах. Через суттєву невизначеність та високі ризики значно скоротиться й інвестиційна активність.

Проте остаточна оцінка втрат економіки від повномасштабної агресії росії проти України залежатиме від тривалості воєнних дій, наголосили в НБУ.

Світовий банк 11 квітня прогнозував падіння економіки України у 2022 році через війну на майже 45,1%. У свою чергу, МВФ 31 березня заявляв, що річне скорочення виробництва в Україні в кінцевому підсумку може бути набагато вищим, ніж прогнозувалося раніше, – в діапазоні 25-35%.

Як раніше повідомлялось, запорізькі підприємства майже повністю відновили свою роботу.