У Запоріжжі розробляють План сталої міської мобільності.

План сталої міської мобільності міста Запоріжжя (ПСММ) – стратегічний документ, що визначає транспортну політику міста на найближчі десять років і дає відповідь на питання: як оптимізувати переміщення мешканців та гостей міста з точки зору часу, комфорту, безпеки, вартості та спричинення якнайменшого негативного впливу на довкілля.

Підготовчий етап розробки вже завершений. Сам План сталої міської мобільності Запоріжжя повинен бути готовий до кінця липня цього року.

Найближчим часом буде створена робоча група із розробки ПСММ, до якої будуть залучені представники громадськості та зацікавлені комунальні структури міста.

«Для того, щоб оптимізувати роботу наявного громадського транспорту та нового, який закуповується «Запоріжелектротранс», нам потрібно розробити транспорту модель міста. Вона входить до Плану сталої міської мобільності», – говорить Володимир Сухачов, директор з фінансово-економічних питань підприємства “Запоріжелектротранс” та відповідальний за розробку ПСММ Запоріжжя.

По районах з розбивкою за статтю, віковою групою по будинкам буде опитано 3600 мешканців. Також буде проведено 2 онлайн-опитування.

«Це репрезентативне опитування допоможе нам зрозуміти – хто, звідки, куди і за якими цілями переміщається в міст. Тобто, як вони переміщаються містом, який обирають вид транспорту. Отримаємо інформацію про голини пік переміщення. Все ще стане в нагоді для подальшої роботи та розвитку транспортної мережі Запоріжжя», – коментує заплановані опитування в рамках проєкту Максим Дорош, спеціаліст з транспортного планування компанії “Про Мобільність”, яка є субпідрядником виконавця.

Раніше громадська організація «Спільно HUB» та Благодійний фонд «Українська спілка осіб з інвалідністю» підписали меморандум з виконавчим комітетом Запорізької міськради про співпрацю в рамках розробки Плану сталої мобільності міста Запоріжжя.

«План сталої міської мобільності – це план для абсолютного кожного громадянина і громадянинки нашого міста. Він має враховувати потреби не лише громадського транспорту, але й всіх інших видів переміщень. Найголовнішим його пріоритетом має бути – пішохід», – запевняє Ганна Дворна, голова правління ГО «Спільно HUB».