У Європі хліб розкоші печуть і на Різдво, і на Великдень
Як правило, виглядає він як кекс із сухофруктами та гріхами, яких кладуть більше, ніж борошна. Деякі господині готують цей святковий десерт за місяць наперед, адже вважається, що від тривалої витримки виріб краще розкриває свій смак. Пропонуємо вам декілька рецептів на вибір.
Італійський кекс
Він славиться у всьому світі – ніде більше не готують настільки м’якої, пишної та ароматної випічки. Якщо ви будете точно слідувати вказаному рецепту, італійський Різдвяний кекс із сухофруктами вийде відмінно. Проте зверніть увагу і на якість продуктів, які плануєте використовувати.
Важливий нюанс: цей кекс краще готувати заздалегідь, щоб він постояв кілька днів і наситився ароматами сухофруктів. Через 2-3 дні його можна різати.
Інгредієнти:
- 800 г борошна
- 1 ск. молока
- 1,5 ск. цукру
- 40 г свіжих дріжджів
- 150 г вершкового масла
- 3 яйця
- 2 яєчних жовтки
- 2/3 ск. цукатів
- 150 г родзинок
- 150 г кураги
- 1 ч. л. мускатного горіха
- 0,5 ч. л. кардамону
- 1 ст. л. тертої лимонної або апельсинової цедри
- 2 пакетики ванільного цукру
Приготування:
Розтерти дріжджі із 2 ст. л. цукру. Додайте до них 3-4 ст. л. теплого молока. Сюди ж додайте 2 ст. л. борошна, а потім добре перемішайте. Залиште масу приблизно на 15 хвилин – до появи невеликих бульбашок на її поверхні.
Просійте 2 ск. борошна в миску. Влийте в борошно тепле молоко і добре перемішайте. Маса на цьому етапі повинна бути в’язкою! Додайте до неї заздалегідь підготовлені дріжджі.
Дбайливо розмішайте тісто до однорідного стану. Залиште тісто підійматися у теплому місці на 1-2 години.
Збийте яйця в піну, додайте жовтки, все розмішайте і влийте в тісто. Сюди ж додайте розм’якшене масло, нарізане шматочками, і цукор.
Додайте ще 3 ск. борошна, цукор і спеції. Спецій не шкодуйте! Для аромату можна додати 2 ст. л. коньяку або рому, це додасть кексу ще й особливий смак.
Добре замішане тісто поставте на 2 години в тепле місце, щоб воно настоялося.
Наріжте цукати і сухофрукти невеликими шматочками, додайте різні горішки, також нарізавши їх не дуже крупно, і розпарені родзинки.
Замісіть тісто ще раз. Змастіть маслом форму, помістіть в неї тісто і залиште його підніматися в теплі ще на 1 годину. Випікати кекс при температурі 180 градусів приблизно 45-50 хвилин.
Зверху можна прикрасити різдвяний кекс збитим білком і горіхами. А можна просто змастити тісто жовтком, перед тим, як помістити його в духовку.
Також можна розтопити мармелад із невеликою кількістю води в мікрохвильовці і прикрасити ним кекс зверху. Буде яскраво і дуже незвично.
Різдвяний кекс із ромом
Різдвяний ромовий кекс із сухофруктами теж печуть заздалегідь. Ніжне тісто, соковиті сухофрукти (яких в рецепті більше, ніж борошна!), п’янкий аромат темного рому – все це не залишить нікого байдужим.
Інгредієнти:
- 100 г темних родзинок;
- 100 г в’ялених вишень;
- 100 г в’яленої журавлини;
- 100 г персикових цукатів;
- 80 г чорносливу;
- 80 г кураги;
- 250 мл темного рому.
- Сухофрукти можна брати на ваш смак, ром можна замінити на коньяк.
- 200 г вершкового масла;
- 150 г цукру;
- 4 яйця;
- 60 г змеленого в кавомолці мигдалю;
- 240 г борошна;
- 6 г розпушувача для тіста;
- 100 г абрикосового джему
Спосіб приготування:
- Сухофрукти вимити та висушити. Курагу, персик і чорнослив порізати на кубики. Залити сухофрукти алкоголем, накрити плівкою та залишити маринуватися мінімум на 3-4 години, а ще краще на ніч.
- М’яке масло збивати з цукром протягом 3 хвилин, додати яйця, ще раз збити.
- Борошно з мигдалем просіяти, змішати з розпушувачем та всипати в масляно-яєчну суміш. Замісити лопаткою тісто.
- Сухофрукти відкинути на друшляк та дати рідині стекти. Додати в тісто та перемішувати до того часу, поки вони не розподіляться рівномірно в тісті.
- Піч нагріти до 160 градусів, форму для випікання 18-20 см в діаметрі змастити вершковим маслом. Наповнити форму тістом (можна не доходячи 2-3 см до краю, оскільки тісто не сильно підіймається під час випікання) та пекти протягом години.
- Через годину проткнути кекс дерев’яною шпажкою, аби перевірити готовність. Вийняти його з форми та залишити охолоджуватися на решітці.
- Коли кекс охолоне, його можна щільно завернути у фольгу для настоювання мінімум на 2-3 дні.
- Перед подачею абрикосовий джем трошки підігріти та змастити кекс пензликом для святкового блиску. Прикрасити за бажанням.
Англійський Різдвяний фруктовий торт
Цей десерт заведено випікати за 3-4 тижні до Різдва.
Буде потрібно:
- 100 гр сушеного інжиру
- 100 гр кураги
- 130 гр цукатів
- 50 гр вишні в сиропі (вишню дістаємо з сиропу) або сушеної журавлини
- 100 гр фініків
- 50 гр родзинок
- 100 гр подрібненого мигдалю
- 50 гр горіхів волоських або пекан
- 225 гр масла
- 160 гр цукру
- 1 ч.л. цедри лимона
- 4 яйця
- 270 гр борошна
- 2 ч. л. розпушувача
- 3 ст. л. молока
- 2-3 ст. ложки коньяку/кальвадосу/віскі
Цей торт не можна готувати поспіхом. На подрібнення фруктів і горіхів може піти більше години. Тому і випікати, і різати в один вечір не рекомендується. Сьогодні порізали, завтра – спекли.
Приготування:
- Змішуємо сухофрукти в одній мисці
- Додаємо трохи борошна, щоб фрукти не склеювалися, і добре перемішуємо.
- Добре збиваємо масло з цукром
- По одному додаємо яйця і збиваємо
- Змішуємо борошно з розпушувачем
- Вливаємо молоко
- Додаємо суміш сухофруктів із горіхами
Печемо на нижній полиці духовки при 150 градусах протягом 90 хв, може піти і трохи більше часу.
Через годину дістаємо, накриваємо фольгою і печемо далі.
Увага! Цей торт не підіймається, він тільки пропікається.
Поки торт гарячий, перевертаємо його на дошку, поливаємо 2-3 ложками коньяку (кальвадосу) чи віскі. Накриваємо формою і так залишаємо до ранку. Вранці – в пакет і в холодильник до Різдва.
Сімейний дієтолог Яна Борисенко застерігає бути обережними і уважними при виборі горіхів.
По-перше, кожен горішок повинен бути цілий, без розломів. По-друге, вибирайте горіхи «соковиті» на вигляд, а не пересушені, аж зморщені.
– Ви навіть собі не уявляєте, де горіхи можуть зберігатися, і хто по них ходить і гризе. Це можуть бути і миші, і щури, які є переносниками дуже небезпечних захворювань. Будьте уважні, – каже дієтолог.
Перед вживанням горіхів вона радить їх обробити наступним чином. Промити кілька разів у проточній воді. Потім у теплій духовці (не більше 100-120 градусів) із відкритими дверцятами просушити. 10-15 хв, помішуючи, просто щоб були сухенькі і чистенькі. Зберігати обов’язково просушеними, якщо горіхів багато – зберігайте у тканинному мішечку, щоб дихали. Безпосередньо перед вживанням замочити в чистій воді протягом 3-5 годин таку кількість, яку ви з’їсте за 2-3 дні. Після замочування – викласти на серветку, промокнути воду. Зберігати у відкритому вигляді, щоб не пліснявіли.
Читайте також: Як доглядати за шкірою обличчя в домашніх умовах