Правильне харчування – запорука здоров’я, сили і краси
Основною сьогоднішньою проблемою у харчуванні багатьох людей є надмірне споживання цукру. Це має негативні наслідки, навіть може привести до розвитку різних захворювань. «Запорозька Січ» підібрала для вас варіанти смачних солодких десертів, помірне споживання яких не відіб’ється на вашому здоров’ї та фігурі.
Солодке може буди корисним
Тепер це важко собі уявити, але був час, коли люди мали доступ до цукру лише кілька місяців на рік, коли дозрівали фрукти. Нині цей продукт необмежений – навіть занадто багато цукру у нашому раціоні. Він є не лише у цукерках та тістечках, а й у соусах, хлібі та інших стравах. Та зовсім не обов’язково бути вченим, щоб зрозуміти: інтенсивне споживання цукру зовсім некорисне. Для часткової відмови від нього є багато причин: від бажання скинути пару кілограмів до запобігання розвитку діабету.
Зазначимо, що правильне харчування – це не система суворих обмежень і заборон, а тому солодощі їсти можна. Але якщо ви стежите за своїм денним раціоном і не хочете переїдати, то краще за все надати перевагу менш калорійним десертам. Звичайно, доведеться відмовитися від виробів зі збитими вершками, від тортів з жирними кремами і від інших зовсім непотрібних калорій. Проте у вас залишається ще багато інших дієтичних смаколиків. До того ж існує сила-силенна корисних десертів, які володіють низькою калорійністю завдяки правильно підібраним інгредієнтам.
Так, білий цукор можна замінити на тростинний коричневий, або на сиропи, які є солодкими, але самого цукру не мають у складі – кленовий або гуави. А ще – мед. Також у приготуванні тістечок цукор можна замінити бананом, а замість білого борошна використовувати цільнозернове, рисове, кукурудзяне, або молоту вівсянку.
Чим шкідливий цукор?
Не секрет, що цукор вважають одним з найшкідливіших продуктів. Одна справа, коли ми вживаємо його у складі фруктів і овочів, і зовсім інша – звичка щодня їсти різні солодощі. Ось що відбудеться з організмом, якщо ви зменшите його щоденну дозу:
- Ви станете щасливіше. Підвищений рівень цукру безпосередньо пов’язаний зі станом депресії. Зазвичай одразу після того, як ви з’їдаєте щось солодке, відчуваєте себе краще. Але в довгостроковій перспективі цукор послаблює здатність тіла боротися зі стресом і виділяти правильні речовини, які поліпшують настрій. Наприклад, дофамін. Цукор активізує всі запальні процеси в організмі. Якщо тіло проходить через таке випробування, людина занурюється в смуток або депресію. Особливо це характерно для жінок.
- Ваша імунна система скаже вам спасибі. Ми вже говорили, що цукор є головним провокатором розвитку запальних процесів. Це дуже сильно впливає на імунну систему. Крім того, якщо рівень цукру підвищений, ваше тіло буде ослабленим і не зможе протистояти інфекціям. Результат – частіше застуджуєтеся і підхоплюєте грип – це як мінімум. Також цукор підвищує тиск, що ще сильніше підриває імунітет. Щоб зміцнити своє здоров’я, вживайте в їжу продукти, багаті на антиоксиданти: сьомгу, мигдаль, чорнослив і курагу.
- Ви знизите залежність від цукру. Бажання з’їсти щось солодке – це наслідки довгого вживання цукру з року в рік. Ця речовина схожа на наркотик, і, поглинаючи її, ви рано чи пізно переходите до стадії звикання. Погано й те, що організм не вміє розрізняти джерела отриманого цукру. Йому абсолютно все одно, з’їли ви виноград або шоколадний батончик.
- Ваша шкіра стане сяючою. Відмова від цукру не створить дива і не поверне час назад. Однак це здатне уповільнити процеси старіння. Цукор продукує нові молекули, які атакують волокна колагену і еластину – саме ті, які роблять вашу шкіру підтягнутою і гладкою. Дослідження також свідчать, що цукор є однією з причин появи акне (висипань).
Смачні рецепти для гарної фігури
Брауні на пательні
Інгредієнти для тіста:
- 2 яйця
- 40 г какао
- 120 мл 3.5% молока
- 60 г 15% сметани
- 8 г цукрозамінника
- 8 г розпушувача
- 2 г олії соняшникової
- 80 г вівсяних пластівців.
- Інгредієнти для глазурі: – 60 г шоколаду та 20 г гарячого молока.
Приготування:
Змолоти вівсяні пластівці. Збити молоко, сметану, яйця і цукрозамінник, додати подрібнені пластівці і какао з розпушувачем (якщо какао грудочками, то просіяти). Добре перемішати до однорідної маси – отримаєте тісто, як на оладки.
Пательню (з антипригарним покриттям) змастити злегка маслом, розігріти і влити тісто. Готувати під кришкою хвилин 25-30 на дуже повільному вогні.
Час приготування залежить від діаметра сковороди: чим тонше пиріг, тим швидше пропечеться. Готовий брауні акуратно перекласти на тарілку.
Для глазурі розтопіть шоколад, влийте гаряче молоко і ретельно перемішайте. Дайте трохи охолонути і загуснути глазурі, потім полийте зверху пиріг.
Кільця з сирним кремом
Інгредієнти:
- 100 г борошна (можна використовувати пшеничне або рисове)
- 60 мл води
- 60 мл молока
- 2 яйця
- 30 гр вершкового масла
- дрібка солі
- 200 г сиру 5%
- 1-2 ст. л. сметани 10% (можна замінити на йогурт)
- Цукрозамінник або 1 ч. л. меду
Приготування:
В сотейник влийте молоко і воду, додайте сіль і закип’ятіть, потім додайте масло. Не знімаючи з вогню, почніть всипати борошно, добре перемішуючи на повільному вогні.
Заварене тісто зніміть з вогню і охолодіть, додайте яйця і збийте міксером (готове тісто має бути однорідним, блискучим і досить густим, щоб не розпливалося).
Тісто викладіть в кондитерський мішок і за допомогою насадки сформуйте кільце на пекарському папері або силіконовому килимку. Якщо немає мішка з насадкою, можна використовувати файл або пакет, зробивши в кутку невеликий надріз. Випікати 30-40 хвилин при 160-180 С.
Для крему змішайте сир та сметану, додайте цукрозамінник.
Готові кільця остудіть, акуратно розріжте на 2 частини. На нижню частину викладіть крем (зручно за допомогою кондитерського мішка) і зверху прикрийте другою частиною.
Насолоджуйтесь смачними солодощами!
Цукерки з сиром
Інгредієнти:
- сир 1% – 540 г,
- курага – 100 г,
- волоські горіхи – 30 г
- гіркий шоколад – 100 г,
- молоко 2,5% – 3 ст. л.
Спосіб приготування:
У блендері дрібно порубати розмочену у воді курагу і волоські горіхи. Окремо в глибокій тарілці розім’яти сир, додати до нього суміш з горіхів і кураги, добре перемішати (краще збити міксером для отримання більш-менш однорідної маси).
З отриманої маси сформувати кульки і прибрати в холодильник на 2 години.
На водяній бані розтопити шоколад. Оскільки він виходить все одно густої консистенції, додати до нього молоко – ретельно перемішати.
Зняти молочно-шоколадну суміш з вогню, і, поки вона не охолола і знову не загусла, вмочити в ній сирні кульки.
Поставити в холодильник, поки шоколад не застигне. Смачного!
Ваше здоров’я – у ваших руках!
Читайте також: Що їсти під час Великого посту: 3 рецепти смачних пісних страв