Великий піст у 2021 році розпочався 15 березня і триватиме до 1 травня
У ці дні під забороною у меню будуть м’ясо, молочні продукти та яйця, а також усі страви із вмістом зазначених продуктів, зокрема й здобна випічка, соуси і десерти. Так чим же харчуватися у цей час, щоб було смачно і не затратно для гаманця – розбиралася «Запорозька Січ».
Заборони та традиції
Вважається, що у перший та останній тижні найдовшого 40-денного посту слід дотримуватися особливо суворого посту. Причому понеділок, середа та п’ятниця – дні сухоїдіння, коли дозволено харчуватися лише невареними стравами без олії. По вихідних можна готувати гарячу їжу з додаванням олії та випити трохи вина.
У такі великі свята, як Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та Вербна неділя (25 квітня), якщо вона не збігається зі Страсною седмицею, дозволяється готувати страви з рибою та морепродуктами.
Основними продуктами харчування на період Великого посту є овочі, гриби, фрукти, бобові, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, а також різні соління та варення.
Крім обмежень у їжі, вірянам також рекомендовано утримуватися від розваг та алкоголю, навіть від Інтернету та телебачення. Головними на весь цей період повинні стати молитви, адже це час очищення душі й тіла.
Основне завдання Великого посту полягає в тому, щоб нагадати християнам про 40 днів поневірянь Спасителя в пустелі, який, попри спокуси, не дозволяв собі трапезувати, а також – це час покути, переосмислення життя та очищення душі духовною «їжею».
Кому заборонено поститися?
Якщо людина здорова, то обмеження під час посту для неї нормальні. Вони спонукають більш різноманітно харчуватися рослинною їжею, вживати більше бобів, які містять незамінні амінокислоти.
Лікарі вкрай не рекомендують поститися дітям до 7 років і літнім людям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, які мають виразку, гастрит, холецистит, панкреатит, ентерит і багато інших захворювань, годуючим матерям і вагітним жінкам, людям, які нещодавно перенесли операцію.
Також поститися з обережністю варто людям з артеріальною гіпертонією, серцевою недостатністю. Не рекомендується дотримуватися повноцінного посту тим, хто проживає у важких кліматичних умовах, тим, хто нещодавно переніс душевну травму або психічне захворювання. У разі інших захворювань необхідно консультуватися з лікарем.
Наодинці з самим собою
Піст – це своєрідний вихід із зони особистого психоемоційного комфорту, стверджують психологи. При правильному підході всього лишень за 40 днів кожен може здійснити «квантовий стрибок» в напрямку розвитку власної особистості, відкриття свого «я», пошуку призначення.
Піст – це можливість залишитись наодинці з самим собою, сконцентруватись на своїх взаєминах з вищим, надприродним – з Богом.
Психологи зазначають, що піст корисний з погляду нейропсихології, тому що людина набуває навички управління собою. Тобто виробляє в собі силу волі з управління своїм організмом. Той, хто витримує 40 днів посту, цілком обґрунтовано для власної психіки підвищує самооцінку.
Смачний піст
Дієтологи попереджають: щоб відмова від улюблених смаколиків не стала причиною поганого настрою та порушення гармонії, варто знайти альтернативу улюбленим стравам. Їжа повинна бути різноманітною, але простою і, безумовно, смачною.
Овочі та фрукти (сухофрукти): запікайте, варіть, тушкуйте, вживайте просто так. Хай овочі та фрукти, у різних варіаціях їх приготування, стануть основою вашого раціону.
Каші: гречка, вівсянка, пшоно, пшенична крупа, кукурудзяна крупа, тобто та, яка вам до смаку. Не забувайте, що готувати їх варто на воді без додавання масла.
Що можна вживати замість м’яса, яєць та молока? Тваринний білок можна замінити рослинним, який міститься в усіх рослинах сімейства бобових (квасоля, баклажани, горох, арахіс, соя, сочевиця). Прекрасним постачальником протеїну є гриби.
Паштет з квасолі
Оскільки ця закуска з квасолі не містить тваринних жирів та м’яса, вона є дуже смачною пісною стравою.
Інгредієнти:
- Квасоля (1 скл.);
- Волоські горіхи (3/4 скл.);
- Морква (1 шт.);
- Цибуля (1 шт.);
- Перець (за смаком);
- Сіль (за смаком);
- Часник (1 з.).
Відварити квасолю. Моркву потерти на грубій терці та посмажити з подрібненою цибулею. Волоські горіхи посмажити на сухій пательні. Все разом змолоти через м’ясорубку.
Посолити-поперчити, додати подрібнений зубчик часника через часникодавку. Перемішати. На цьому етапі приготування паштету з квасолею можна закінчити.
Просто втрамбувавши паштет у форму, поставити у холодильник на кілька годин. Тоді паштет вийде густої консистенції, такий, що можна спокійно нарізати шматочками. Хто любить паштет більш рідкої консистенції, щоб намащувати на хліб – додає 2 ст. л. пісного майонезу.
Фарширований перець з булгуром і сочевицею
Інгредієнти:
- Червоний болгарський перець (4 середні шт.);
- Рис (3 ст. л.);
- Булгур (2 ст. л.);
- Жовта сочевиця (3 ст. л.);
- Помідор (1 шт.);
- Томатна паста (3 ст. л.);
- Куркума (1 ч. л.);
- Лавровий лист (1 шт.);
- Зубчики часнику (2 шт.);
- Хмелі-сунелі.
Залити рис та булгур окропом на 10 хвилин, потім злити воду. Сочевицю відварити. З помідора зняти шкірку і дрібно нарубати. Розігріти сковороду, налити в неї 2 ст. л. води та покласти томати, рис, 1 ст. л. томатної пасти та булгур. Тушкувати 5 хвилин, додати сочевицю, посолити, вимкнути. Начинка готова.
З перців зрізати кришечку і нафарширувати їх (надто щільно укладати начинку не треба – в процесі приготування вона збільшиться). Перці укласти в сотейник або глибоку сковороду. Приготувати заливку з 2 ст. л. томатної пасти, солі та склянки води. Залити перці, додати нарізаний часник і лавровий лист, тушкувати під кришкою на середньому вогні близько пів години. Подавати можна з пісним майонезом.
Бананове морозиво
Інгредієнти:
- Банан (2 шт.);
- Кокосове молоко (150 мл);
- Цедра одного апельсина.
Банани очистити, нарізати на шматочки та заморозити. Збити в блендері заморожені банани з молоком і апельсиновою цедрою, викласти в креманки, прикрасити фруктами. Якщо ваш блендер не справляється із замороженими фруктами, спочатку збийте суміш, а потім заморозьте на годину.
Продукти додають в ціні
Ще з початку 2021 року в Україні суттєво зросли ціни на продукти першої необхідності – яйця, цукор, олію, хліб. Поступово дорожчають фрукти та овочі. Крім того, традиційно з початком Великого посту очікується підвищення цін на гриби, огірки, помідори та зелену цибулю, а також на рибу.
Цьогоріч нас чекає ще один ціновий «сюрприз». Днями мережа супермаркетів АТБ оголосила про підвищення цін на більшість товарів від 5 до 25%. Таке рішення пояснюють тим, що більшість постачальників заявили про підвищення вартості товарів через подорожчання сировини і палива.
«Ціноутворення в магазинах мережі безпосередньо залежить від власних відпускних цін постачальників і виробників товарів. Безумовно ціна на газ, бензин і дизельне паливо є суттєвою складовою витрат кожного підприємства. На поточний момент практично всі постачальники, з якими співпрацює компанія «АТБ-Маркет», заявили про підвищення цін на продукцію в межах від 5% до 25%», – розповіли у пресслужбі супермаркету.
У компанії додатково зазначили, що підвищення вартості залежить також від істотного зростання вартості сировинних товарів (цукру, борошна, соняшникової олії і т.п.).
Читайте також: Чи будуть запоріжці жити за новим часом