Паска – це особливий вид випічки

Для того щоб приготувати смачну, пишну і ароматну паску для великоднього столу, потрібно знати секрети і гарні рецепти приготування.

Універсальні корисні поради від шеф-кондитера «Львівські пляцки» Наталії Шалагінової, які стануть у пригоді, хоч який рецепт паски ви оберете.

  1. При замішуванні тіста треба додавати просіяне борошно. Це дуже важливо: коли борошно просіюється, воно не лише очищається, але й насичується киснем. Це сприяє кращому бродінню тіста, воно краще росте.
  2. Рідкі інгредієнти у тісто треба додавати розігрітими. Наприклад, масло, маргарин – розтопленими і теплими. Підростати тісто має у теплі. При замішуванні тіста варто дотриматися такої послідовності: спочатку змішати і вимісити усі інгредієнти, а вже тоді додавати розтоплене масло.
  3. Звичайно, найкраще замішувати паску руками. Але це доцільно, якщо ви печете невелику кількість пасок. Від тепла рук тісто замішується краще. Що довше ви замішуєте тісто без додавання родзинок, кураги чи інших додатків, то воно якісніше.
  4. Аби паска довше зберігалась свіжою і не черствіла, до тіста варто додати кілька грамів горілки чи спирту.
  5. Дуже зручно випікати паску у паперовій формі. І, що важливо, з неї зручно діставати вже готову паску.
  6. Якщо ви плануєте глазурувати паску, наприклад, шоколадом, то не варто перед випіканням змащувати її вершечок яйцем, а лише змочити водою. Інакше вона швидше потемніє.
  7. Якщо любите солодке, найкраще глазурувати паску саме шоколадом. Аби легко приготувати глазур, розтоплюючи шоколад, змішайте його з топленим маслом чи олією. Так він довше не застигатиме і рівномірно вкриє паску.
  8. Температура випікання паски залежить від того, наскільки підросло тісто. Якщо тісто добре підросло, паску можна пекти при високій температурі (близько 200 градусів). Якщо ні – треба пекти довше і при меншій температурі.
  9. В електродуховці паску слід випікати при температурі 180 градусів, у газовій печі – 200-220 градусів.
  10. Півкілограмову паску слід пекти щонайменше годину, 200-300-грамову – пів години. Добре випечена паска зберігатиметься довше.
  11. Готову паску можна зберігати в холодильнику чи морозильній камері. Але вона має бути герметично запакованою.

Паска, що не зіпсує фігуру

Для тих, хто піклується про корисне харчування, пропонуємо рецепти дієтичних Великодніх пасок

Паска на кефірі

Інгредієнти:

  • 500 мл кефіру,
  • 500 г цукру,
  • 3 курячі або 9 перепелиних яєць,
  • сода, оцет, борошно (скільки візьме тісто),
  • сухофрукти, цукати, горіхи.

Приготування:

Соду погасіть оцтом і змішайте з кефіром і яйцями. Невеликими порціями додавайте борошно і вимішуйте, доки тісто за консистенцією не буде схоже на те, що для оладок.

Сухофрукти, цукати і горіхи перемішайте і подрібніть у блендері. Змішайте тісто і цю суміш, вилийте в форми для випікання. Випікайте в духовці 40-45 хв. за температури 180-200°С.

Оформіть паски глазур’ю і прикрасами за бажання.

Паска без дріжджів

Інгредієнти:

  • 300 мл молока,
  • 75 г маргарину,
  • 500 г борошна,
  • 2-3 яйця,
  • 1 склянка цукру,
  • 0,5 ч. л. соди,
  • курага, родзинки.

Приготування:

Розтопіть маргарин на водяній бані. Перетріть із цукром жовтки і додайте до теплого маргарину.

У борошно додайте яєчну суміш, підігріте молоко, погашену оцтом соду і родзинки. Добре перемішайте, додайте білки і замісіть тісто.

Форми для випікання змастіть маслом і присипте манкою або борошном, викладіть тісто і випікайте 40-45 хвилин за 180-200°С.

Сирна паска з сухофруктами і цукатами

Інгредієнти:

1 кг нежирного сиру,

0,5 склянки сметани,

150 г вершкового масла,

100 г цукрової пудри,

сухофрукти і цукати.

Приготування:

Відтисніть сир від зайвої рідини: для цього покладіть його під гніт на 3 години. Потім протріть його через дрібне сито. Масло перемішайте з цукровою пудрою і додайте до сиру.

Збийте все разом зі сметаною, цукатами і сухофруктами і викладіть у форму, яку попередньо застелили марлею. Витримуйте в холоді під гнітом 12 годин, перед подаванням прикрасьте сухофруктами і цукатами.

Паска без цукру з курагою і горіхами

Інгредієнти:

0,5 кг нежирного сиру,

4-5 ст. ложок фруктози,

150 г кураги,

150 г горіхів.

Приготування:

Розчиніть 2 ст. л. фруктози у 150-200 г води. Додайте курагу і проваріть її на малому вогні приблизно 5 хвилин. Остуджену курагу перемішайте з горіхами і перемеліть у блендері.

Перетріть сир через сито і змішайте з половиною суміші з кураги і горіхів і рештою фруктози.

Форму застеліть харчовою плівкою і викладіть туди сир. Зробіть заглиблення, всередину покладіть решту кураги і горіхи, зверху накрийте сирною сумішшю. Покладіть у холодильник на 12 годин.

Перед подаванням видаліть плівку і прикрасьте курагою.

Низькокалорійна паска з ряжанкою

Інгредієнти:

  • 2 л ряжанки,
  • 2 л молока,
  • 5-6 яєць,
  • 350 г цукру,
  • 100 г вершкового масла,
  • 300 мл сметани.

Приготування:

Змішайте ряжанку, молоко і сметану. Відокремте білки від жовтків. Жовтки перетріть з цукром і додайте до суміші молоко, ряжанку та сметану.

Покладіть усе на вогонь і доведіть до кипіння. Зачекайте, доки відійде сироватка, суміш відкиньте на марлю і дайте стекти рідині.

Через 2 години все відіжміть, додайте масло і перемішайте. Викладіть суміш у форму і залиште в холоді на 12 годин.

Читайте також: 5 рецептів соковитого і смачного шашлику