Здавалося б, один і той самий продукт, бджоли є бджоли, а мед – різний
Саме так – карпатський мед, унікальний природний продукт, що має оздоровчий та лікувальний ефект, додає сил, підвищує імунітет та сприяє омолодженню організму.
Карпатська бджола – це взагалі унікальний вид, якому немає аналогів у світі. Наприклад, на відміну від інших видів бджіл, вона має значно довший робочий день. Ця роботяга вилітає з вулика тоді, коли інші бджоли ще сплять, а повертається до вулика з роботи, коли решта бджіл вже вкладається. За останні тисячоліття карпатська бджола навчилась брати нектар із того цвіту, де цукристість не перевищує навіть 8%, тоді як рецептори бджіл інших порід налаштовані ніяк не менше як на 18-20%.
До речі, карпатський мед – це один із небагатьох місцевих продуктів експорту, який успішно конкурує на світовому ринку. Чим же він так приваблює людей планети? Насамперед лікувальними властивостями. І цінується тут вересовий, горошковий та гірський мед.
Вересовий мед
Його отримують з нектару дрібних рожевих квіток вічнозеленого гіллястого куща вересу звичайного, розповсюдженого у передгірних районах Карпат. Мед виходить темного, темно-жовтого і червоно-бурого кольору зі слабким ароматом, приємним або терпким гіркуватим смаком. Проте це чудові ліки при багатьох хворобах. Серед його характеристик – відмінні антимікробні та протикислотні властивості. Тому цей продукт рекомендують людям, що страждають на розлади шлунка та знижену кислотність шлункового соку.
Ось деякі лікувальні рецепти з вересового меду:
- Для виведення піску, каменів з нирок приготувати збір: коріння стальника, плоди ялівцю, молоде листя берези, чистотіл великий, перстач гусячий – по 20 г; 4 ст. ложки збору залити 1 л окропу, настояти, остудити, додати 2 ст. ложки вересового меду і випити. Постарайтеся затримати сечовипускання якмога довше.
- У суміші з курагою та чорносливом, а також деякими іншими низькокалорійними сухофруктами, мед використовують для проведення розвантажувальних днів, оскільки вересовий мед тут діє як енергетичний засіб.
Карпатський горошковий мед
Його бджоли збирають з квіток горошку тонколистого, що росте у степових районах передгір’я Карпат. Цей мед прозорий, володіє тонким ароматом і смаком. Горошковий мед застосовується при лікуванні органів травлення. Має жарознижуючу і антисептичну дію, застосовується при різних запальних захворюваннях.
А ось рецепти з горошкового меду:
- Синусит і хронічний риніт. Носовий прохід змащують вазеліновою олією (можна додати 1-2 мл 10%-го розчину лідокаїну для зменшення подразнювальної дії меду). Потім вводять горошковий мед (0,5-1 мл). Голову закинути вгору або лягти на спину. Від температури тіла мед тане, стікає по слизовій оболонці носових ходів до горлянки в гортань і всмоктується. Після такої процедури слід перебувати в приміщенні не менше 2 годин. Курс лікування 5-15 днів.
- Ангіна. Змішати 2 частини горошкового меду, 1 частина соку алое і 3 частини горілки. Суміш використовують як компрес в якості протизапального засобу.
Гірський мед
Він має гіркуватий смак і сильний аромат гірських квітів Карпат. Може мати будь-який відтінок світлого або темного кольору. До його складу входять первоцвіт, конюшина, волошка, чемериця, синеголовка, ріпак, звіробій, подорожник, чистець, жимолость та інші рослини карпатських гір. Бджоли збирають нектар у найбільш високогірних районах Карпат.
Мед гірських бджіл ефективно допомагає в лікуванні таких простудних захворювань, як ангіна, ларингіт, нежить. Не менш дієвим його вживання виявляється і при випадках трахеїту, а також при проблемах із серцево-судинною системою. Часто його використовують як один із заходів профілактики вірусних респіраторних захворювань. Продукт має виражену антибактеріальну дію.
А ось деякі рецепти з лікувального високогірного меду:
- Хвороби нирок полегшують, змішуючи 100 г меду із соком лимона і настоєм шипшини. Ця суміш спрямована на зменшення інтоксикації.
- Людям, які страждають на безсоння і бажають позбутися його, пропонують взяти 1 ст. ложку «солодкого золота», розвести в склянці теплої кип’яченої води і випити за пів години до сну.
- Мед можна вживати, запиваючи мінеральною водою. Ефект буде приголомшливим. А якщо робити це регулярно, то дуже скоро покращиться обмін речовин в організмі.
- Бронхіт, хрипи, кашель лікують соком редьки, змішаної з цим карпатським медом у пропорції 2:1. Вживають засіб по 1-2 ст. ложки через кожну годину. Для лікування ангіни досить прополоскати горло розчиненим у воді гірським карпатським медом (1 ст. ложка на склянку теплої кип’яченої води) або просто потримати його в роті до розчинення. Це і смачно, і корисно.
До речі, минулого року автор цих строк побував у медовій столиці Карпатського краю на фестивалі «Долина Органік Фест» (фестиваль бойківського меду тут проводився вже 11 років). Там і зустрівся з очільником братства «Карпатських бджолярів» Володимиром Кісом, який на запитання «Чим ваш мед кращий за наш?» відповів так:
– Давайте проведемо просту аналогію. У вас переважно посівні культури. Візьмемо, приміром, гречку. Щоб її посіяти, спершу землю обробляють гербіцидами, потім, коли сіють гречку, її потрібно підживити добривами – ось вам вже друга хімія. А скажімо, на соняшнику під час цвітіння ще й убивають всілякі кліщі та квіткоїди. Знову хімія. Потім завдяки їй добиваються вирівнювання достигання всіх рослин. Уявляєте скільки хімії бджола принесла у вулик! Ніхто не знає, як і того, скільки бджіл не повернулося з того поля. А тепер візьмемо мед карпатський. Бджоли в основному збирають з медоносів дикорослих по лісах та в горах.
– Але ж, обсяг лісових квітів не великий!
– Так, об’єм порівняно малий, проте його вистачає, адже в лісі повно малини, ожини, інших кущів та безліч квітів, які ростуть в Карпатах. І як наслідок, ми маємо чисту, органічну продукцію, – запевнив бджоляр.
У Запоріжжі придбати такий мед можна через мережу інтернет-магазинів, де ціна 0,5 л буде від 110 грн.
Читайте також: 5 рецептів смачних страв з гарбуза