Настав час прибирати із садибних ділянок гарбузи, які цього року у запоріжців уродили на славу
Тож варто спробувати і цікаві рецепти для них.
Овочеве ризотто з гарбузом
Інгредієнти: 200 г м’якоті гарбуза, 1 ст. л. рису, 50 г твердого сиру, 1,2 л м’ясного або курячого бульйону, 50 мл білого сухого вина, 50 г вершкового масла, рослинна олія, сіль – до смаку.
Для декору: невеликий гарбуз «гітара» або 2 маленьких круглих гарбузи.
Промитий рис залий водою і дай настоятися 1,5 години.
М’якоть гарбуза наріж шматочками та присмаж на рослинній олії. Потім наріж цибулю та додай до гарбуза. До гарбуза й цибулі додай рис, продовжуючи смажити на повільному вогні доти, доки рис не вбере олію.
У посуд із рисом і овочами влий вино та продовжуй тушкувати, поки вино не випарується. Потім влий один ополоник гарячого бульйону і тушкуй до випаровування. Коли бульйон вбереться, влий ще один ополоник – так до кінця вливай бульйон, поки він не скінчиться, при цьому весь час помішуй рис.
Коли вливатимеш останній ополоник бульйону, додай тертий сир, вершкове масло, сіль, усе ретельно перемішай і зніми з плити. Накрий гарбузове ризотто кришкою та дай настоятися 10-15 хвилин.
Гарбуз-«гітару» розріж уздовж, видали м’якоть, використовуй як блюдо для подачі ризотто на стіл. Перш ніж подавати ризотто, дно та стінки блюда-гарбуза вистели фольгою.
Якщо використовуєш 2 маленьких декоративних гарбузи як «тарілки» під ризотто, дій так само – зріж шапочки гарбузів, видали м’якоть, застели фольгою і наповни ризотто.
Пиріг з гарбузом, цибулею і сиром
Інгредієнти: 2 листи тіста листкового бездріжджового, 300 г гарбуза, 150 г твердого сиру, 1 цибуля ріпчаста, 1 яєчний жовток, оливкова олія, сіль.
Гарбуз почистити, нарізати тонкими скибочками і скропити 2 ст. ложками оливкової олії. Розігріти сковороду-гриль і обсмажити скибочки гарбуза з двох сторін практично до готовності. Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями. В окремій сковороді розігріти оливкову олію і обсмажити цибулю. Сир натерти на крупній тертці. Лист вистелити папером для випічки. Тісто попередньо розморозити, потім один пласт злегка розкачати, так щоб вийшов прямокутник, і укласти його на лист. На тісто, відступаючи від країв на пару сентиментів, викласти цибулю і обсмажений гарбуз, зверху посипати натертим сиром. Другий пласт тіста розкачати в прямокутник трохи більшого розміру, ніж перший, і накрити їм зверху пласт з начинкою, щільно притиснувши краї. Жовток посолити, злегка збити, змастити пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи. Випікати в розігрітій духовці 30 хвилин.
Оладки з гарбуза і яблука
Інгредієнти: 400 г гарбуза, 1 яблуко, 2 яйця, 1 склянка борошна, 0,5 склянки кефіру, 2 ст. ложки цукру, 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчик ножа, сіль за смаком.
Яблуко і гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння та натріть на крупній тертці.
Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір і борошно. Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішайте. Ложкою обережно викладайте оладки з гарбуза і яблука на трохи розігріту сковороду з олією. Смажте оладки з гарбуза і яблука на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хвилин. Зняті зі сковороди оладки помістіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте оладки з гарбуза і яблука гарячими зі сметаною або варенням.
Закуска з гарбузом, м’ясом і помідорами
Інгредієнти: 1 кг м’яса або курки, 1 гарбуз середньої величини, 150 г рису, 100 г цибулі, 100 г масла, 3 помідори, сіль, перець – за смаком.
М’ясо наріж дрібними шматочками, залий водою (щоб було злегка покрите), закрий посуд кришкою й тушкуй до готовності на слабкому вогні. Рис відвари до напівготовності. Дрібно наріж цибулю й пасеруй у маслі. Гарбуз очисть й наріж тонкими скибочками.
Готове м’ясо змішай із рисом і цибулею, поперчи й посоли за смаком.
Потім у глибоку сковороду, змащену маслом, поклади шар гарбуза, потім м’ясо з рисом, знову вкрий шаром гарбуза, зверху виклади кружальцями помідори по всій поверхні, влий трохи окропу або підсоленого бульйону і тушкуй у духовці під кришкою до готовності гарбуза.
Гарбузово-курячі котлетки
Інгредієнти: 400 г курячого філе, 1 яйце, 200 г гарбуза, 1 цибулина, 2 зубки часнику, 1 ст. ложка вершкового масла, 2 ст. ложки манки, 2 ст. ложки олії, мелений коріандр, чорний мелений перець та сіль за смаком.
Гарбуз очисть від шкірки і насіння і натри на крупній тертці. Куряче філе пропусти через м’ясорубку разом із цибулею і часником. З’єднай фарш і гарбуз, додай яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посоли і гарненько перемішай. Залиш фарш на 20 хвилин.
Сформуй невеликі котлети і обсмаж їх на олії з двох боків до золотистої скоринки приблизно по 5 хвилин. Котлети з курячого філе з гарбузом готові. Подавай їх гарячими із будь-яким гарніром, салатом або овочами.
Смачного!
Читайте також: Як привчити дитину до здорового харчування – поради запорізького дієтолога