На новорічний стіл завжди хочеться приготувати щось новеньке
Пропонуємо вам декілька цікавих рецептів на вибір.
Мариновані крабові палички
Смак цієї страви виходить настільки незвичайний, що одразу мало хто зможе визначити, що це. А готується все дуже–дуже просто.
Розгортаємо кожну крабову паличку і нарізаємо ножем на тонкі смужки. Палички беріть охолоджені (але не заморожені) – вони краще розгортаються.
У глибокій тарілочці змішайте олію, сік половини лимона, пластівці паприки, ароматні трави (у мене чебрець, базилік і орегано), трохи сухої петрушки (або можна нарізати кілька гілочок свіжої) і зубчик часнику. Можна додати сіль, чорний перець і червоний гострий перець (якщо любите).
Залийте підготовленим маринадом «крабові смужечки» і акуратно перемішайте. Сховайте в холодильник мінімум на 12 годин – ця страва обов’язково має настоятися.
«Ракові шийки» з минтаю
Щоб минтай став схожим на м‘ясо краба, потрібно знати один секретик.
Які продукти знадобляться:
- 2-3 тушки минтаю вагою не більше 1 кг;
- 2-3 варених моркви в залежності від розміру;
- пучок кропу;
- майонез;
- Для варіння риби:
- 5-7 горошин чорного перцю;
- 2-3 лаврових листки;
- Сіль в залежності від смаку.
Помийте минтая, почистіть за допомогою ножа, покладіть в каструлю, додайте всі спеції, посоліть і залийте водою.
Після закипання, потрібно всипати незвичайний інгредієнт – чайну ложечку цукру. Саме він перетворить звичайного минтая на крабове м‘ясо. Ось і весь секрет!
Для того, щоб риба зварилася, знадобиться 15 хвилин. Після цього вийміть її і нехай остигає.
Заздалегідь зварену моркву натріть за допомогою тертки. Дрібненько порубайте кріп.
Риба вже повинна бути охолоджена за цей час, тому витягніть все кістки, а саме м‘ясо розімніть за допомогою виделки.
Всі підготовлені інгредієнти з‘єднайте в салатнику, якщо потрібно, посоліть і заправте майонезом. Перемішайте.
Найкраще приготувати салат заздалегідь, щоб він настоявся кілька годин перед подачею. Так його смак розкриється повною мірою.
«Різдвяне поліно»
З сивої давнини в Італії був ритуал спалення спеціального поліна у печі. Причому горіти воно повинно було з Різдва аж до Нового року. Якщо деревина згорала раніше, це вважалося ознакою чогось недоброго, адже разом із поліном люди спалювали всі негаразди й гріхи. Наразі мало хто дотримується цієї традиції, але на багатьох різдвяних столах красується смачний торт «Поліно».
Спочатку треба зробити бісквітні коржі. Для цього потрібно:
- 5 курячих яєць.
- 120 грамів муки.
- 150 г цукру.
- 25 г какао.
- Розпушувач тіста.
- Ванілін.
Після цього всі сухі компоненти змішати між собою і просіяти через сито. Яйця потрібно збити з цукром до збільшення маси. Надалі обидві суміші треба з’єднати, додати ванілін та замішати тісто. Викласти його на пергамент, масу розрівняти на деці та запікати у духовці, розігрітій до 180 градусів, 15 хвилин.
Гарячий бісквітний корж з пергаментом завернути у рулет і дати застигнути.
Тим часом робимо крем. Варене згущене молоко (1 банка) добряче збиваємо з розтопленим коров’ячим маслом (200 г). Потім розкручуємо рулет, просотуємо цукровим сиропом і викладаємо на його поверхню більшість крему.
З бананів зняти шкірку, порізати їх і викласти на край коржа. Звернути його рулетом та замотати у харчову плівку. Через деякий час відрізати 2 невеличких скибки і прикласти до рулету з боків, імітуючи сучки дерева. Крем, що залишився, треба змішати з невеликою кількістю какао і збити до однорідної суміші, щоб потім покрити нею поверхню торта. Після застигання виробу, вилкою зробити на торті рисочки, ніби на стовбурі дерева. Зверху присипати какао–порошком та цукровою пудрою.
Коктейль з гранатовим соком
На 2 порцій:
- Ром «Bacardi» – 75 мл
- Сік гранатовий – 150 мл
- Лід – за смаком
- Гранатові зерна – за смаком
Насамперед охолодіть ром і сік. У високу склянку покладіть зерна граната, а слідом налийте одну частину рому, 2 частини соку. Додайте лід.
Качка у рукаві в духовці
- Качка – 2 кг
- Апельсини – 1,5 шт.
- Спеції для качки – 1 ч. л.
- Для маринаду:
- Лимон – 1,5 шт.
- Соус соєвий – 80 мл
- Майонез – 1 ст. л.
- Мед – 3 ст. л.
- Імбир мелений – 1 ч. л.
- Часник – 3 зубчики
Приготування маринаду. З лимона вичавити сік. Додати імбир, мед та соєвий соус, перемішати.
Нагріти суміш у мікрохвильовій печі до розчинення меду. Додати подрібнений часник і майонез. Добре перемішати й дати настоятися 30-40 хвилин.
Качку обмазати маринадом. Розмістити у рукав для запікання, зав‘язати пакет тільки з одного боку й залишити маринуватися на 4-6 годин у холодильнику. Під час маринування перевертати і струшувати качку кілька разів.
Дістати качку з пакета, відрізати суглоб біля крил. Посипати птицю спеціями. Фарширувати шматочками апельсинів.
Знову помістити в пакет, зав‘язати з двох боків. Зробити кілька проколів у пакеті голкою.
Запікати качку в духовці при 180°С протягом 1 год і 50 хвилин. На кожен кілограм птиці потрібно 1 годину запікання. Потім розрізати пакет і запікати ще 10 хвилин.
Картопляні бомбочки з сиром
Інгредієнти:
- картопля – 650 г;
- сир – 100 г;
- молоко для пюре – 4 ст. л.;
- курячі яйця – 2-3 шт.;
- бекон – 300 г;
- борошно;
- сіль, перець за смаком;
- панірувальні сухарі;
- вершкове масло;
- Рослинна олія – для фритюру.
Відварюємо картоплю у підсоленій воді до повної готовності і робимо з неї пюре. В пюре додаємо масло, зовсім небагато молока і улюблені приправи. Пюре необхідно добре остудити. А в цей час нарізаємо твердий сир великими кубиками. Щойно пюре охолоне, можна формувати бомбочки. Робимо це руками. Всередину картопляної бомбочки потрібно покласти кубик сиру. Кожну бомбочку обмотати беконом. Збити у окремій мисці 2-3 яйця. Тепер кожну бомбочку обвалюємо у борошні, занурюємо в яйцях і обвалюємо у сухарях.
Смажимо бомбочки у фритюрі до утворення апетитної, хрусткої скоринки.
Читайте також: Де запоріжці найчастіше купують продукти