На новорічний стіл завжди хочеться приготувати щось новеньке
Пропонуємо вам декілька цікавих рецептів на вибір.
Мариновані крабові палички![крабовые палочки](http://sich.zp.ua/wp-content/uploads/2020/12/krabovye-palochky.jpg)
Смак цієї страви виходить настільки незвичайний, що одразу мало хто зможе визначити, що це. А готується все дуже–дуже просто.
Розгортаємо кожну крабову паличку і нарізаємо ножем на тонкі смужки. Палички беріть охолоджені (але не заморожені) – вони краще розгортаються.
У глибокій тарілочці змішайте олію, сік половини лимона, пластівці паприки, ароматні трави (у мене чебрець, базилік і орегано), трохи сухої петрушки (або можна нарізати кілька гілочок свіжої) і зубчик часнику. Можна додати сіль, чорний перець і червоний гострий перець (якщо любите).
Залийте підготовленим маринадом «крабові смужечки» і акуратно перемішайте. Сховайте в холодильник мінімум на 12 годин – ця страва обов’язково має настоятися.
«Ракові шийки» з минтаю![раковые шейки](http://sich.zp.ua/wp-content/uploads/2020/12/rakovye-shejky.jpg)
Щоб минтай став схожим на м‘ясо краба, потрібно знати один секретик.
Які продукти знадобляться:
- 2-3 тушки минтаю вагою не більше 1 кг;
- 2-3 варених моркви в залежності від розміру;
- пучок кропу;
- майонез;
- Для варіння риби:
- 5-7 горошин чорного перцю;
- 2-3 лаврових листки;
- Сіль в залежності від смаку.
Помийте минтая, почистіть за допомогою ножа, покладіть в каструлю, додайте всі спеції, посоліть і залийте водою.
Після закипання, потрібно всипати незвичайний інгредієнт – чайну ложечку цукру. Саме він перетворить звичайного минтая на крабове м‘ясо. Ось і весь секрет!
Для того, щоб риба зварилася, знадобиться 15 хвилин. Після цього вийміть її і нехай остигає.
Заздалегідь зварену моркву натріть за допомогою тертки. Дрібненько порубайте кріп.
Риба вже повинна бути охолоджена за цей час, тому витягніть все кістки, а саме м‘ясо розімніть за допомогою виделки.
Всі підготовлені інгредієнти з‘єднайте в салатнику, якщо потрібно, посоліть і заправте майонезом. Перемішайте.
Найкраще приготувати салат заздалегідь, щоб він настоявся кілька годин перед подачею. Так його смак розкриється повною мірою.
«Різдвяне поліно»![Рiздвяне_полiно](http://sich.zp.ua/wp-content/uploads/2020/12/Rizdviane_polino-1024x640.jpg)
З сивої давнини в Італії був ритуал спалення спеціального поліна у печі. Причому горіти воно повинно було з Різдва аж до Нового року. Якщо деревина згорала раніше, це вважалося ознакою чогось недоброго, адже разом із поліном люди спалювали всі негаразди й гріхи. Наразі мало хто дотримується цієї традиції, але на багатьох різдвяних столах красується смачний торт «Поліно».
Спочатку треба зробити бісквітні коржі. Для цього потрібно:
- 5 курячих яєць.
- 120 грамів муки.
- 150 г цукру.
- 25 г какао.
- Розпушувач тіста.
- Ванілін.
Після цього всі сухі компоненти змішати між собою і просіяти через сито. Яйця потрібно збити з цукром до збільшення маси. Надалі обидві суміші треба з’єднати, додати ванілін та замішати тісто. Викласти його на пергамент, масу розрівняти на деці та запікати у духовці, розігрітій до 180 градусів, 15 хвилин.
Гарячий бісквітний корж з пергаментом завернути у рулет і дати застигнути.
Тим часом робимо крем. Варене згущене молоко (1 банка) добряче збиваємо з розтопленим коров’ячим маслом (200 г). Потім розкручуємо рулет, просотуємо цукровим сиропом і викладаємо на його поверхню більшість крему.
З бананів зняти шкірку, порізати їх і викласти на край коржа. Звернути його рулетом та замотати у харчову плівку. Через деякий час відрізати 2 невеличких скибки і прикласти до рулету з боків, імітуючи сучки дерева. Крем, що залишився, треба змішати з невеликою кількістю какао і збити до однорідної суміші, щоб потім покрити нею поверхню торта. Після застигання виробу, вилкою зробити на торті рисочки, ніби на стовбурі дерева. Зверху присипати какао–порошком та цукровою пудрою.
Коктейль з гранатовим соком![rom-s-granatovym-sokom](http://sich.zp.ua/wp-content/uploads/2020/12/rom-s-granatovym-sokom.jpg)
На 2 порцій:
- Ром «Bacardi» – 75 мл
- Сік гранатовий – 150 мл
- Лід – за смаком
- Гранатові зерна – за смаком
Насамперед охолодіть ром і сік. У високу склянку покладіть зерна граната, а слідом налийте одну частину рому, 2 частини соку. Додайте лід.
Качка у рукаві в духовці![качка](http://sich.zp.ua/wp-content/uploads/2020/12/kachka.jpg)
- Качка – 2 кг
- Апельсини – 1,5 шт.
- Спеції для качки – 1 ч. л.
- Для маринаду:
- Лимон – 1,5 шт.
- Соус соєвий – 80 мл
- Майонез – 1 ст. л.
- Мед – 3 ст. л.
- Імбир мелений – 1 ч. л.
- Часник – 3 зубчики
Приготування маринаду. З лимона вичавити сік. Додати імбир, мед та соєвий соус, перемішати.
Нагріти суміш у мікрохвильовій печі до розчинення меду. Додати подрібнений часник і майонез. Добре перемішати й дати настоятися 30-40 хвилин.
Качку обмазати маринадом. Розмістити у рукав для запікання, зав‘язати пакет тільки з одного боку й залишити маринуватися на 4-6 годин у холодильнику. Під час маринування перевертати і струшувати качку кілька разів.
Дістати качку з пакета, відрізати суглоб біля крил. Посипати птицю спеціями. Фарширувати шматочками апельсинів.
Знову помістити в пакет, зав‘язати з двох боків. Зробити кілька проколів у пакеті голкою.
Запікати качку в духовці при 180°С протягом 1 год і 50 хвилин. На кожен кілограм птиці потрібно 1 годину запікання. Потім розрізати пакет і запікати ще 10 хвилин.
Картопляні бомбочки з сиром![shariki](http://sich.zp.ua/wp-content/uploads/2020/12/shariki.jpg)
Інгредієнти:
- картопля – 650 г;
- сир – 100 г;
- молоко для пюре – 4 ст. л.;
- курячі яйця – 2-3 шт.;
- бекон – 300 г;
- борошно;
- сіль, перець за смаком;
- панірувальні сухарі;
- вершкове масло;
- Рослинна олія – для фритюру.
Відварюємо картоплю у підсоленій воді до повної готовності і робимо з неї пюре. В пюре додаємо масло, зовсім небагато молока і улюблені приправи. Пюре необхідно добре остудити. А в цей час нарізаємо твердий сир великими кубиками. Щойно пюре охолоне, можна формувати бомбочки. Робимо це руками. Всередину картопляної бомбочки потрібно покласти кубик сиру. Кожну бомбочку обмотати беконом. Збити у окремій мисці 2-3 яйця. Тепер кожну бомбочку обвалюємо у борошні, занурюємо в яйцях і обвалюємо у сухарях.
Смажимо бомбочки у фритюрі до утворення апетитної, хрусткої скоринки.
Читайте також: Де запоріжці найчастіше купують продукти