Натуральна, смачна і корисна продукція від запорізьких крафтових виробників стає ще популярнішою

Так, минулими вихідними відбулися одразу 2 смачних заходи: 7-й Всеукраїнський фестиваль домашньої консервації та «Пікнік на «Райдузі». Протягом 2 днів на площі Маяковського та на каскаді фонтанів виробники різноманітних продуктів домашнього виробництва дивували гурманів. А шеф-кухарі влаштували куліш-батл.

Смачна їжа – показник гостинності міста

Гастротуризм стає справжньою родзинкою Запоріжжя. Цих вихідних у Запоріжжі на площі Маяковського 2 дні поспіль тривав 7-й Всеукраїнський фестиваль домашньої консервації. Аналогів йому немає ані в Україні, ані в світі.

На ньому учасники з різних областей країни презентували свою продукцію. Господарі з Києва, Кропивницького, Дніпра, Донецької області, Закарпаття, Львівщини та інших міст представляли натуральні вироби. Домашні сири, вино, мед та ковбаси – різноманіття товарів вражало навіть найвибагливіших покупців.

– Ми приїхали на Всеукраїнський фестиваль домашньої консервації, аби представити свою продукцію, яку ми виготовляємо власноруч – смачний мед, медовуху та воскові вироби. Наші пасіки знаходяться у Сумській та Полтавській області, всього у нас 200 вуликів. Беремо участь вже не перший рік поспіль, і у планах – стати учасниками і на інших запорізьких гастрофестивалях, – розповів бджоляр Дмитро Вишневецький.

До того ж учасники презентували і різні види консервування як частину народної культури України і Запоріжжя. Це справжнє мистецтво, яке об’єднує покоління і громаду. Тому і не дивно, що з року в рік саме на цей захід з’їжджаються майстри та майстрині з різних міст України. За всі роки Фестивалю в ньому взяли участь тисячі учасників.DSC_0886

І свято щороку набуває все більших масштабів, завдяки чому Запоріжжя відвідує все більше гостей з усіх куточків країни. Як зазначають організатори заходу – самі учасники стимулюють проводити фестиваль.

Традиційно, цього року крім фуд-зони протягом 2 днів на фестивалі презентували цікаву розважальну програму. До неї увійшли музичні виступи, козацькі розваги, показ колекції автентичного українського одягу тощо.

– На захід ми прийшли вже втретє, за традицією – всією сім’єю. Зробили багато покупок. Домашній сир, пастила та джем для дітлахів, а чоловік придбав крафтові алкогольні напої. Гарний, святковий настрій підтримувала музика та виступи, тож навіть не хочеться звідси йти, – розповіла запоріжанка Валерія.DSC_0877

Нагадаємо, навіть минулого року, коли через пандемію організатори до останнього не знали, чи буде взагалі фестиваль – захід все-таки відбувся. Хоча і завітало на нього не так багато гостей з інших областей. Можна сказати, що у 2020 році захід організували самі учасники за підтримки Департаменту культури і туризму Запоріжжя, який допоміг вирішити технічні питання. Таким чином захід відбувся попри всі складні умови.

До речі, на заході проходить і традиційний збір консервації для військових в зоні ООС, шпиталів, дитячих будинків та інтернатів. Це є своєрідною традицією, яка склалася від найпершого фестивалю. Наприклад, у 2015 році на благочинність було зібрано понад 800 кг закруток, на другому фестивалі вже було встановлено Рекорд України – зібрали 1762 кг домашньої консервації. А загальний обсяг зібраної консервації перевищив 5,8 тонни.

«Пікнік на «Райдузі» – свято для всієї сім’ї

Радував цими вихідними містян та гостей міста ще один смачний фестиваль – «Пікнік на «Райдузі». Цей захід – унікальна можливість познайомитися з кращими фудкортами, поспілкуватися з шеф-кухарями, майстрами, експертами, смачно поїсти і просто активно провести вихідні з сім’єю.

Організатори розповіли, що влаштовують пікнік вже вшосте. І за їхніми спостереженнями – найбільший попит серед дорослого населення завжди мають локації зі смаженим на грилі м’ясом та овочами. Представлені на фестивалі і солодощі та напої. Тож кожен, незалежно від віку, мав змогу спробувати щось смачне та знайти новеньке для себе. Цього року свою продукцію на заході презентували близько 40 учасників.

Відвідувачі пікніка не приховували своїх позитивних вражень. Кажуть, із задоволенням вже вкотре приходять на фестиваль. Адже це можливість яскраво провести вільний час та скуштувати улюблені, а подекуди й ексклюзивні страви.

Окрім смачної їжі, на фестивалі, як і зазвичай, були присутні і розважальні локації та тематичні фотозони. На відвідувачів чекали свіжі ідеї від майстрів hand-made. А у Kids Zone організували майстеркласи, ігри, флешмоби, де з дітьми працювали професійні аніматори.

Телеканал Z також зустрічав відвідувачів пікніка, команда телевізійників проводила цікавий кастинг, де кожен охочий мав змогу спробувати себе у ролі телеведучого чи ведучої. А ще телеканал Z організовував куліш-батл, під час якого найкращі шеф-кухарі Запоріжжя змагалися у приготуванні традиційної козацької страви.Комісія обирає найсмачнішу страву

Загалом історія із кулешем розпочалась ще минулої осені, під час одного з попередніх «Пікніків на «Райдузі». Тоді журналісти пропонували містянам відповісти на запитання про те, яку страву вони вважають суто запорізькою. Більшість віддали свої голоси саме за куліш. Тому вже цього року було вирішено провести смачні змагання.

Організація заходу у такому форматі стала дебютною для телеканалу Z. Аби усе вийшло, навколо кулінарного батлу згуртувалась уся знімальна команда.

На кулінарію було виділено 45 хвилин, саме за цей промі­жок часу запорізькі шеф-кухарі мали довести, що їхній куліш – найкращий. Оцінювало старання кухарів – спеціальне журі. Зазначають, що насамперед вони звертали увагу на смак та подачу. За цими критеріями найбільше голосів отримала страва шеф-кухаря Артема Лівіцького. Переможець розповів, що з самого початку був налаштований на перемогу, але й зважав на те, що у нього дуже сильні суперники. А містянам явно сподобався такий захід.

Читайте також: 2600 годин під водою: історія водолаза із Запоріжжя