Зігрітися в холодний осінній день допоможуть гарячі й смачні напої

Холодні дні вимагають гарячих напоїв, і ніщо не зігріває швидше, ніж чашка какао або чаю. Але прості рецепти, які повторюються з року в рік, вже приїлися і не в змозі створити необхідну атмосферу та підняти настрій. Тому «ЗС» зібрала кілька цікавих рецептів гарячих напоїв, щоб наступні холодні місяці кожен мав змогу провести з арсеналом смаколиків під рукою.

Цитрусовий чай зі спеціями

Фруктовий і зігрівальний, злегка пряний чай, який до того ж не містить кофеїну.

hot ginger tea with orange slices and cinnamon in a glass cup on a blanket and some red autumn leaves, selected focus, narrow depth of field

Інгредієнти:

  • 1/2 чашки води;
  • 3 палички кориці;
  • цедра і сік 1 апельсина (без серцевини);
  • 2 ст. л. коричневого цукру або меду;
  • листя свіжої м’яти для подачі;

Приготування:

Змішайте всі інгредієнти в невеликій каструлі і доведіть до кипіння на маленькому вогні. Потім зніміть з плити і залиште під накритою кришкою, поки рідина не охолоне до кімнатної температури. Після цього треба процідити напій і розігріти перед подачею. Його можна зберігати в холодильнику до тижня.

Гарячий шоколад з горіховою пастою

Це – ідеальний напій, з якого приємно починати будь-який день тижня або просто побалувати себе у вільний час. Для гарячого шоколаду зі смаком лісового горіха можна використовувати пасту «Nutella» (або будь-яку іншу) замість звичайного шоколаду або какао-порошку.

шоколадВам знадобиться:

  • 0,5 склянки молока;
  • 1/3 склянки шоколадно-горіхової пасти;
  • несолодкі збиті вершки (для подачі);

Приготування:

Змішайте молоко і шоколадно-горіхову пасту в маленькій каструлі. Доведіть до кипіння на середньому вогні, постійно помішуючи, щоб суміш залишалася однорідною. Готовий гарячий шоколад можна розділити на 2 чашки і подавати зі збитими вершками або маленькими маршмелоу. Для приготування класичного гарячого напою використовують молочний або білий шоколад. А за бажання можна додати щіпку кориці і куркуми на кінчику ножа для легкого золотистого відтінку.

Яблучний пунш

Всі хоч раз чули про цей напій, адже він не тільки смачний, а й універсальний. Теплий напій прекрасно підійде як для вечора в кругу сім’ї, так і скрасить будь-яку вечірку.

Вам знадобиться:

  • 2 л яблучного соку або сидру;
  • 4 смужки лимонної цедри;
  • 2 палички кориці;
  • 1/3 ч. л. мускатного горіха;
  • 5-6 бутончиків гвоздики.

Приготування:

У великій каструлі довести до кипіння сік (сидр), лимонну цедру, гвоздику і всі спеції на маленькому вогні. Потім залишити під накритою кришкою, щоб напій настоявся не менше 20 хвилин (в ідеалі – до 4 годин). Готовий пунш акуратно розлити в чашки.

Глінтвейн з медом і фруктами

Гарячий, ароматний і смачний глінтвейн – прекрасний напій для холодних осінніх вечорів. Крім того, він є хорошим засобом при застуді.

глинтвІнгредієнти:

  • 750 мл червоного вина;
  • 1/2 склянки води;
  • 4 ст. л. меду;
  • 2 палички кориці;
  • 1 ч. л. меленого мускатного горіха;
  • 1 ч. л. меленого коріандру;
  • кілька бутончиків гвоздики;
  • 1 апельсин, нарізаний на 8 великих часточок;
  • 1 зелене яблуко, нарізане скибочками.

Приготування:

Налийте воду у велику каструлю і поставте грітися на середньому вогні. Додайте мед, палички кориці, мускатний горіх і коріандр. Помішуйте, поки мед не розчиниться.Вставте по 1 гвоздиці в шкірку кожної апельсинової скибочки і додайте це в каструлю разом з яблуком. Налийте червоне вино і варіть на повільному вогні близько 45 хвилин (суміш не повинна закипати). По готовності розлити глінтвейн по чашках і подавати гарячим (без фруктових часточок і гвоздики).

Пряно-ванільний лате

Це солодкий напій на основі кави з ніжною повітряною пінкою і приємним зігрівальним ефектом.

латтеДля його приготування вам знадобляться такі компоненти:

  • гарячий еспресо (120 мл);
  • ванілін (1 ч. л.);
  • гаряче збите молоко (1,5 склянки);
  • мелена кориця (1 ч. л.);
  • мелений мускатний горіх (1 ч. л.).

Як і інші осінні рецепти кави, цей напій передбачає теплу подачу. Готувати його слід в строгій послідовності. Спочатку змішайте гарячий еспресо і ванілін, щоб повністю розкрити делікатні нотки ванілі. Потім розділіть напій на 2 порційних склянки. Перед подачею повільно влийте в кожну порцію ванільного еспресо спінене молоко. Готовий коктейль слід посипати сумішшю з меленої кориці і мускатного горіха.

Лате-кокос

Це традиційний осінній рецепт кави, що нагадує про спекотне літо. При цьому насичений молочний смак органічно поєднується з кокосовими нотками, даруючи позитивні емоції і справжню гастрономічну насолоду.

кокос

Щоб зробити лате-кокос в домашніх умовах, слід підготувати такі інгредієнти:

  • гарячий еспресо (150 мл);
  • 120 мл вершків або 200 мл кокосового молока (на ваш розсуд);
  • какао (1 ст. л.);
  • кокосовий сироп (1-2 ст. л.);
  • декор (збиті вершки і/або маршмелоу) кокосова стружка.

Приготування:

У чашу для блендера залийте вершки (або кокосове молоко), додайте до них какао-порошок і кокосовий сироп. Ретельно збийте, але не перестарайтеся. Досить 1-3 натискань. Візьміть келих, перелийте в нього гарячий еспресо і акуратно додайте в каву вершково-кокосову суміш. Прикрасьте напій збитими вершками і/ або маршмелоу. Зверху присипте його кокосовою стружкою.

Кавовий коктейль з бананом

Після завершення літа настає меланхолічна пора. Коктейль з бананом і шоколадом на основі кави стане прекрасним антидепресантом, що зігріває і підіймає настрій.

коф.бананДля приготування 1 порції кавового коктейлю з бананом і шоколадом вам будуть потрібні такі інгредієнти:

  • 1 банан;
  • стандартна порція свіжого еспресо;
  • 150 мл молока;
  • мед (1 ч. л.);
  • какао-порошок (1 ч. л.);
  • маршмелоу.

Приготування:

Спочатку очистіть банан від шкірки і наріжте його. Тепер нагрійте молоко. У чашу блендера слід помістити нарізаний банан, какао, свіжозварений еспресо, мед і тепле молоко. Збийте компоненти до однорідної суміші, і перелийте в термостійкий стакан. Прикрасьте кавовий напій маршмелоу і подайте до столу.

Гарячий гарбузовий напій

Корисний та дуже смачний. У нього виходить ніжна шовковиста консистенція і пряно-гарбузовий смак. Важливо знати, що завдяки високому вмісту калію гарбуз покращує роботу серця, зміцнює судини і позбавляє від набряків.

918-4d304fb3dab0afea9cbee14eee818300

Інгредієнти:

  • молоко – 250 мл;
  • печений гарбуз – 100 г;
  • ванільний цукор – 1 ст. л;
  • кориця – до смаку;
  • какао – для прикраси.

Приготування:

Додаємо в молоко ванільний цукор і нагріваємо суміш до розчинення цукру. Додаємо в печений гарбуз корицю, ванільний цукор і подрібнюємо блендером до однорідної консистенції. Змішуємо солодке молоко з гарбузом і ще раз збиваємо до утворення піни. Переливаємо в кружку, посипаємо какао і насолоджуємося!

Читайте також: Як вживати горіхи з користю для здоров’я.