Зігрітися в холодний осінній день допоможуть гарячі й смачні напої
Холодні дні вимагають гарячих напоїв, і ніщо не зігріває швидше, ніж чашка какао або чаю. Але прості рецепти, які повторюються з року в рік, вже приїлися і не в змозі створити необхідну атмосферу та підняти настрій. Тому «ЗС» зібрала кілька цікавих рецептів гарячих напоїв, щоб наступні холодні місяці кожен мав змогу провести з арсеналом смаколиків під рукою.
Цитрусовий чай зі спеціями
Фруктовий і зігрівальний, злегка пряний чай, який до того ж не містить кофеїну.
Інгредієнти:
- 1/2 чашки води;
- 3 палички кориці;
- цедра і сік 1 апельсина (без серцевини);
- 2 ст. л. коричневого цукру або меду;
- листя свіжої м’яти для подачі;
Приготування:
Змішайте всі інгредієнти в невеликій каструлі і доведіть до кипіння на маленькому вогні. Потім зніміть з плити і залиште під накритою кришкою, поки рідина не охолоне до кімнатної температури. Після цього треба процідити напій і розігріти перед подачею. Його можна зберігати в холодильнику до тижня.
Гарячий шоколад з горіховою пастою
Це – ідеальний напій, з якого приємно починати будь-який день тижня або просто побалувати себе у вільний час. Для гарячого шоколаду зі смаком лісового горіха можна використовувати пасту «Nutella» (або будь-яку іншу) замість звичайного шоколаду або какао-порошку.
Вам знадобиться:
- 0,5 склянки молока;
- 1/3 склянки шоколадно-горіхової пасти;
- несолодкі збиті вершки (для подачі);
Приготування:
Змішайте молоко і шоколадно-горіхову пасту в маленькій каструлі. Доведіть до кипіння на середньому вогні, постійно помішуючи, щоб суміш залишалася однорідною. Готовий гарячий шоколад можна розділити на 2 чашки і подавати зі збитими вершками або маленькими маршмелоу. Для приготування класичного гарячого напою використовують молочний або білий шоколад. А за бажання можна додати щіпку кориці і куркуми на кінчику ножа для легкого золотистого відтінку.
Яблучний пунш
Всі хоч раз чули про цей напій, адже він не тільки смачний, а й універсальний. Теплий напій прекрасно підійде як для вечора в кругу сім’ї, так і скрасить будь-яку вечірку.
Вам знадобиться:
- 2 л яблучного соку або сидру;
- 4 смужки лимонної цедри;
- 2 палички кориці;
- 1/3 ч. л. мускатного горіха;
- 5-6 бутончиків гвоздики.
Приготування:
У великій каструлі довести до кипіння сік (сидр), лимонну цедру, гвоздику і всі спеції на маленькому вогні. Потім залишити під накритою кришкою, щоб напій настоявся не менше 20 хвилин (в ідеалі – до 4 годин). Готовий пунш акуратно розлити в чашки.
Глінтвейн з медом і фруктами
Гарячий, ароматний і смачний глінтвейн – прекрасний напій для холодних осінніх вечорів. Крім того, він є хорошим засобом при застуді.
Інгредієнти:
- 750 мл червоного вина;
- 1/2 склянки води;
- 4 ст. л. меду;
- 2 палички кориці;
- 1 ч. л. меленого мускатного горіха;
- 1 ч. л. меленого коріандру;
- кілька бутончиків гвоздики;
- 1 апельсин, нарізаний на 8 великих часточок;
- 1 зелене яблуко, нарізане скибочками.
Приготування:
Налийте воду у велику каструлю і поставте грітися на середньому вогні. Додайте мед, палички кориці, мускатний горіх і коріандр. Помішуйте, поки мед не розчиниться.Вставте по 1 гвоздиці в шкірку кожної апельсинової скибочки і додайте це в каструлю разом з яблуком. Налийте червоне вино і варіть на повільному вогні близько 45 хвилин (суміш не повинна закипати). По готовності розлити глінтвейн по чашках і подавати гарячим (без фруктових часточок і гвоздики).
Пряно-ванільний лате
Це солодкий напій на основі кави з ніжною повітряною пінкою і приємним зігрівальним ефектом.
Для його приготування вам знадобляться такі компоненти:
- гарячий еспресо (120 мл);
- ванілін (1 ч. л.);
- гаряче збите молоко (1,5 склянки);
- мелена кориця (1 ч. л.);
- мелений мускатний горіх (1 ч. л.).
Як і інші осінні рецепти кави, цей напій передбачає теплу подачу. Готувати його слід в строгій послідовності. Спочатку змішайте гарячий еспресо і ванілін, щоб повністю розкрити делікатні нотки ванілі. Потім розділіть напій на 2 порційних склянки. Перед подачею повільно влийте в кожну порцію ванільного еспресо спінене молоко. Готовий коктейль слід посипати сумішшю з меленої кориці і мускатного горіха.
Лате-кокос
Це традиційний осінній рецепт кави, що нагадує про спекотне літо. При цьому насичений молочний смак органічно поєднується з кокосовими нотками, даруючи позитивні емоції і справжню гастрономічну насолоду.
Щоб зробити лате-кокос в домашніх умовах, слід підготувати такі інгредієнти:
- гарячий еспресо (150 мл);
- 120 мл вершків або 200 мл кокосового молока (на ваш розсуд);
- какао (1 ст. л.);
- кокосовий сироп (1-2 ст. л.);
- декор (збиті вершки і/або маршмелоу) кокосова стружка.
Приготування:
У чашу для блендера залийте вершки (або кокосове молоко), додайте до них какао-порошок і кокосовий сироп. Ретельно збийте, але не перестарайтеся. Досить 1-3 натискань. Візьміть келих, перелийте в нього гарячий еспресо і акуратно додайте в каву вершково-кокосову суміш. Прикрасьте напій збитими вершками і/ або маршмелоу. Зверху присипте його кокосовою стружкою.
Кавовий коктейль з бананом
Після завершення літа настає меланхолічна пора. Коктейль з бананом і шоколадом на основі кави стане прекрасним антидепресантом, що зігріває і підіймає настрій.
Для приготування 1 порції кавового коктейлю з бананом і шоколадом вам будуть потрібні такі інгредієнти:
- 1 банан;
- стандартна порція свіжого еспресо;
- 150 мл молока;
- мед (1 ч. л.);
- какао-порошок (1 ч. л.);
- маршмелоу.
Приготування:
Спочатку очистіть банан від шкірки і наріжте його. Тепер нагрійте молоко. У чашу блендера слід помістити нарізаний банан, какао, свіжозварений еспресо, мед і тепле молоко. Збийте компоненти до однорідної суміші, і перелийте в термостійкий стакан. Прикрасьте кавовий напій маршмелоу і подайте до столу.
Гарячий гарбузовий напій
Корисний та дуже смачний. У нього виходить ніжна шовковиста консистенція і пряно-гарбузовий смак. Важливо знати, що завдяки високому вмісту калію гарбуз покращує роботу серця, зміцнює судини і позбавляє від набряків.
Інгредієнти:
- молоко – 250 мл;
- печений гарбуз – 100 г;
- ванільний цукор – 1 ст. л;
- кориця – до смаку;
- какао – для прикраси.
Приготування:
Додаємо в молоко ванільний цукор і нагріваємо суміш до розчинення цукру. Додаємо в печений гарбуз корицю, ванільний цукор і подрібнюємо блендером до однорідної консистенції. Змішуємо солодке молоко з гарбузом і ще раз збиваємо до утворення піни. Переливаємо в кружку, посипаємо какао і насолоджуємося!
Читайте також: Як вживати горіхи з користю для здоров’я.