День народження сосиски відзначається у світі щорічно 13 листопада
Сосиски люблять всі. Тому, незважаючи на періодичні заклики дієтологів мінімізувати споживання готової гастрономії, віддавши перевагу свіжому м’ясу, їхнє виробництво та асортимент рік від року тільки зростає. Навіть невеликі продуктові магазини пропонують кілька різних видів сосисок, а у великих маркетах вибір доводиться здійснювати з декількох десятків.
Випадковий винахід
Автор рецепту цієї страви, яка давно стала звичною на наших столах, – Йоганн Георг Ланер, м’ясник за професією, господар м’ясної лавки австрійської столиці Відень.
Як то часто буває, все сталося несподівано. На вечерю у Георга нічого в лаві їстівного не залишилося, тільки зовсім трохи лежалого свинячого та яловичого фаршу. І щоб не залишитися голодним, чоловік просто змішав усе докупи і зробив маленькі тонкі ковбаски. До цього ніхто ніколи нічого подібного не робив. Сталося це 13 листопада 1805 року. Через деякий час цей виріб став знаменитим на весь світ. Відень і Франкфурт досі не можуть поділити між собою слави, а також звання міста-родоначальника маленьких ковбасок (оскільки Ланер навчився своєї професії у Франкфурті).
Цікаві факти
У місті Гассельдорф, де колись жив знаменитий м’ясник Ланер, встановлено на його честь пам’ятник із бронзовою табличкою, на якій написано історію народження сосиски. Він стоїть на повний зріст, а в руках тримає виделку з наколотою на неї сосискою. Причому гірчиця, зображена на виробі, має настільки реалістичний вигляд, що більшість туристів намагаються сфотографуватися таким чином, щоб вийшло так, нібито вони злизують приправу.
Німеччина славиться таким культовим продуктом як сосиска. У Німеччині замість слова «сосиска» найчастіше вимовляють «ковбаска» – що є найулюбленішою закускою і присутня на столах під час будь-якого застілля. В Австрії існує майже 1500 різноманітних сортів сосисок.
Найбільш вишуканими сосисками є такі види: боквурст, дебреценські (до їхнього складу входить дуже гостра паприка), франкфуртські з кониною та віденські.
Найкращий склад сосиски
Французькі вчені радять з’їдати не більше 4 сосисок на тиждень. Вони 10 років спостерігали за тисячею пацієнтів та зробили цей висновок на основі показників їхнього здоров’я. А ось українці сосиски полюбляють та їдять чи не щодня.
На що варто звертати увагу, обираючи сосиски в магазині? Якщо із датами та умовами реалізації все гаразд, то зверніть увагу на склад, а особливо – порядок інгредієнтів у ньому.
На першому місці стоїть той інгредієнт, якого найбільше. Тобто якщо у вас написано свинина-яловичина, то відповідно їх має бути якомога більше в продукті, якщо соя десь у кінці – відповідно, її зовсім мало. Якщо вона стоїть на першому місці, то її, зрозуміло, найбільше.
Найкращий склад сосиски – найкоротший. В ідеалі це: м’ясо, сало, цукор, сіль, спеції та нітрид натрію, який відповідає за рожевий колір. Купувати найкраще цей продукт у заводському пакуванні, а не на вагу – на ньому ви зможете знайти всю необхідну інформацію про вашу покупку.
Сьогодні сосиски з магазину, як правило, мають такий склад: м’ясо, прянощі, харчові добавки і ММО.
Що таке ММО? Ця абревіатура розшифровується як «м’ясо механічного обвалювання». Готується воно з кісток, курячих голів, хрящів, сполучних тканин, шкіри, жиру, протиснутих через спеціальну м’ясорубку. По суті – це відходи, які потрібно утилізувати. Або переробити на їжу для тварин. Але під сильним пресом ММО перетворюється на промисловий фарш для людей. І потрапляє до сосисок, ковбас та напівфабрикатів.
ММО вкрай вигідне виробникам, бо здешевлює усе в рази. Але споживач замість білка отримуєте кальцій із жиром. До того ж мікроскопічні кісткові голки здатні буквально впиватися в стравохід, шлунок і кишківник людини.
Скільки ковбаси і сосисок дозволено дітям?
Чим менше, тим краще – тільки як ласощі, для різноманітності. І не важливо, з якого віку дітям можна сосиски спробувати – їсти їх постійно не можна нікому, шкоди вийде більше, ніж користі. В меню дошкільника ковбасні вироби рекомендуються не частіше одного разу на тиждень.
Коли починати давати сосиски дітям
Педіатри кажуть, багато що залежить від індивідуальних особливостей вашого малюка. Якщо особливих проблем з травленням немає, то років з 2,5.
До дитячих сосисок пред’являються особливі вимоги: м’ясо, вирощене без гормонів, антибіотиків та стимуляторів росту; без застосування фосфатів; мінімум солі і спецій.
Чи дотримуються ці вимоги в реальності? Не завжди. Багато виробників маркують звичайну продукцію позначкою «Дитяча», тому уважно читайте упаковку. У будь-якому випадку, найкраще дитині давати дитячі сосиски – у 2,5-3 роки.
Звичайні сосиски відкладіть на ще довший термін і не давайте дитині, не скуштувавши самі – занадто гострого, солоного або напівкопченого дошкільнятам їсти не можна.
Варену ковбасу зачекайте давати мінімум до 3 років. А потім вибирайте дієтичні вироби вищого сорту без надлишку спецій – «Молочну», «Вершкову» або «Докторську».
Дуже простий рецепт курячих сосисок
Такі сосиски з курки не схожі на магазинні, тому що в них немає добавок, і вони не призначені для тривалого зберігання. Але вони все одно дуже смачні! Рецепт підійде тим, хто ретельно стежить за своїм харчуванням або не любить важку їжу.
Необхідні інгредієнти:
- Куряче філе – 250 г;
- Молоко – 60 мл;
- Панірувальні сухарі – 10 г;
- Часник – 2 зубчики;
- Паприка – 10 г;
- Мускатний горіх – 0,5 ч. л.;
- Коріандр – 0,5 ч. л.;
- Сіль – 1 ч. л.;
- Цукор – 0,5 ч. л.;
- Чорний перець – за смаком.
Як приготувати курячі сосиски власноруч:
Панірувальні сухарі залити молоком. Крупно нарізати курку. У чашу для блендера скласти курку, панірувальні сухарі, паприку, мускатний горіх, коріандр, сіль, чорний перець, часник, цукор. Перемолоти до однорідної маси. Фарш викласти на харчову плівку, сформувати довгу, щільну сосиску. Згорнути плівку, перев’язати нитками по краях. Надати сосисці округлу форму. Візуально розділити сосиску на 6 рівних частин і перев’язати кожну ниткою.
Стрічку з сосисок варити в киплячій воді 5-6 хвилин.
Читайте також: Як змінились ціни в Запорізькій області восени