Спеціально підібрані продукти допоможуть зміцнити імунітет та відновити нестачу вітамінів
Будь-яка зміна сезону – стрес для організму, адже йому доводиться призвичаюватись до нових умов. Тож найбільш оптимальною допомогою буде правильно підібране для кожної пори року харчування. Продукти — кращий немедикаментозний засіб, щоб зміцнити імунітет та підвищити опір різноманітним хворобам.
Білокачанна капуста: квашена і свіжа. Капуста добре зберігається взимку. Більше того, цей овоч залишає в собі до весни близько 70% корисних речовин. Капуста містить вітамін С, біотин, який нормалізує обмін вуглеводів і жирів, і метіонін, який загоює виразки слизових оболонок.
Будь-які види редису. Саме один з найперших весняних овочів – редис здатен врятувати від весняного авітамінозу. Він містить стільки ж вітаміну С, як і помідори, горошок, малина, банани. Також в ньому присутні інші корисні речовини – це вітаміни В1, В2 і РР, солі калію, фосфору, кальцію, магнію, натрію, заліза. Крім того, редиска має набагато більше білка, ніж інші овочі, а тому вона – обов’язковий продукт для вегетаріанців.
Цибуля і часник. Ці корнеплоди містять фітонциди — біологічно активні речовини, які вбивають або пригнічують ріст шкідливих бактерій. Також В них також є безліч речовин, що зміцнюють імунітет.
Зелень: Свіжа зелень — джерело великої кількості вітамінів та мінералів. Якщо остерігаєтеся купувати першу зелень у супермаркетах чи на ринку, виростіть її на власному підвіконні
Спаржа: Незалежно від сорту ця овочева культура багата вітамінами A, C, B1, B2 і Е, а також кальцієм, фосфором, калієм, міддю, магнієм, залізом і цинком. Спаржева кислота активує роботу нирок, що полегшує виведення продуктів розпаду обміну речовин, цинк сприяє загоєнню ран і зміцненню сполучних тканин. Спаржа також є відмінним дієтичним продуктом, бо містить усього лише 180 ккал на 1 кг. Вона добре очищує організм завдяки вмісту баластних речовин.
А щоб урізноманітнити раціон іншими корисними речовинами, додайте у своє меню кисломолочні продукти, які покращують роботу кишечника, природній антибіотик мед, натуральні смузі та настій шипшини.
Читайте також: У запорізькому ботсаду квітнуть перші фруктові чагарники – фото