Із популярної літньої ягоди, додавши трішки фантазії, можна приготувати різноманітні смачні страви та напої
Замість картоплі – смугастики
Кавуни люблять майже усі. Вони не лише смачні та корисні, а ще й досить бюджетні, особливо у вересні. Тож, купуємо кавунчик та готуємо з нього смачні страви по-новому.
Наприклад, солодка м’якота кавуна чудово поєднується з солоним сиром фета та авокадо. Такий салат легко приготувати: авокадо очистити, нарізати скибочками, кавунову м’якоту нарізати невеликими клинцем. Викласти кавун і авокадо в салатницю, зверху посипати фетою, полити заправкою з оливкового масла, лимонного соку і чорного меленого перцю. Прикрасити салат листочками руколи і посипати насінням кунжуту. Подавати на стіл охолодженим.
Американці взагалі кавун… смажать! М’якота кавуна готується кілька хвилин на грилі в сирних скибках.
А ще можна зварити з нього мед. Якщо довго варити кавуновий сік, вийде дуже солодкий кавуновий мед. До речі, зберігати його можна довго, та й друзів такий десерт приємно здивує!
Приготуйте кавуновий лід для коктейлю: кавун очистіть від кісточок, поріжте на шматочки, зріжте скоринку та збийте. Потім перелийте вміст у форму для льоду та заморозьте.
У кавунах мало калорій, але безліч корисних речовин: вітамін А, В1, В2, В3, В6, З, РР, калій, магній, кальцій, селен, залізо, мідь, марганець, нікель, цинк, фосфор, фолієва кислота, а також пектинові полісахариди і клітковина.
Цукати з корок кавуна
Це традиційний для Херсонщини рецепт. Отже, для приготування цукатів нам знадобляться:
1 кг корок кавуна – їх необхідно очистити від зеленої шкірки та м’якоті;
2 склянки цукру;
1 склянка води;
сік одного лимона;
лимонна кислота – за смаком.
Приготування:
- Корки нарізаємо кубиками і бланшуємо протягом 15 хвилин. Далі опускаємо їх у місткість із холодною водою.
- Готуємо сироп (вода+цукор), доводимо до кипіння, додаємо корки і проварюємо протягом 5 хвилин.
- Охолоджуємо і проварюємо ще раз (5 хвилин) із додаванням соку лимона.
- Охолоджуємо і проварюємо іще раз.
- Охолоджені цукати проціджуємо і сушимо: на пергаментний папір викладаємо цукати, сушимо у напіввідкритій духовці за температури 80-100 градусів 2 або 3 рази по 2 години.
Кавуни в поліетиленових пакетах
Вимитий кавун покласти в пакет з товстої поліетиленової плівки і залити розсолом з таким розрахунком, щоб на кожен кілограм кавуна доводилося 400 г рідини. У розсіл кладуть на літр води 1,5 ст. ложки солі. Краї пакета заплавляются: затискають двома металевими смужками і проводять по ним полум’ям свічки. Пакети можуть зберігатися в холодному місці (наприклад, в погребі) 10 місяців. Для засолювання краще використовувати кавуни з тонкою кіркою та не перезрілі.
Кавун-цілитель
Кавуни давно перестали вважатися даремними ласощами, які, швидко потрапляючи в організм, так само швидко з нього зникають. Фахівці з’ясували, що ця ягода здатна очистити організм, провести профілактику деяких захворювань і знищити декілька зайвих кілограмів. А завдяки його сильним сечогінним властивостям кавун можна і зовсім використовувати як ліки.
Кавун на 90% складається з води. В його м’якоті містяться корисні для травлення вуглеводи, клітковина, легкозасвоювані вуглеводи. А також природні антиоксиданти: лікопен, бета-каротин, лютеїн. Вони допомагають поліпшити роботу імунної системи, а також попередити багато серйозних захворювань.
Цей представник баштанних стане справжнім порятунком для тих, у кого порушена робота кишківника. Кавун рекомендується вживати при закрепах і, навпаки, його з обережністю слід їсти, якщо у вас спостерігається розлад шлунково-кишкового тракту, – попереджають лікарі. Тривале вживання кавунів допоможе тим, хто страждає від хронічного гастриту. Зокрема, лікування кавуновою дієтою дає позитивні результати при запальних захворюваннях слизової оболонки шлунку з підвищеною кислотністю.
Допоможе кавун і всім тим, кому треба «почистити» організм від шлаків, а нирки від піску. Кавун має хороші сечогінні властивості, завдяки яким з організму можна вивести навіть дрібні камінчики. Лікарі «прописують» кавунову дієту при деяких інфекційних захворюваннях нирок. Виручить зелений круглий смугастик і при циститі.
Кавуни слід застосовувати тим, у кого є хвороби печінки і жовчних шляхів. Адже сік і м’якота цієї солодкої ягоди є не тільки ефективним сечогінним, але і чудовим жовчогінним засобом.
Варто порекомендувати частіше куштувати кавунову м’якоту і гіпертонікам. За рахунок своєї сечогінної дії вона може допомогти їм понизити артеріальний тиск. З цієї ж причини кавуни показані при подаграх та артритах. Крім того, вони сприяють зниженню холестерину, а значить їх непогано вживати при атеросклерозі. Кавун може допомогти вилікувати і хворе горло. В цьому випадку рекомендується попити кавуновий сік. Тільки у жодному випадку не холодний!
Кавунова дієта
При кавуновій дієті протягом дня їдять тільки кавуни. Вживати їх треба з розрахунку: на 10 кг маси тіла 1 кг м’якоті. Причому одержану цифру можна розділити на 5 прийомів. У 100 г кавунової м’якоті – лише приблизно 30 ккал.
Цю дієту треба витримати рівно 5 днів, після цього переходити на дієтичні продукти. Їх треба вживати протягом декількох днів: від 5 до 10. У ці дні можна куштувати каші, приготовані на воді, пісне м’ясо, різні види нежирної риби, салати з овочів і зелені, але на вечерю вже будьте ласкаві – тільки кавуни. Якщо зробите все правильно, 5-7 кг повинні піти.
Будьте обережними
На жаль, отруєння кавунами в наш час не така вже рідкість, тому що вміст нітратів в них повністю на совісті виробника. Якщо вам стало зле після того, як ви з’їли кавун, треба викликати швидку допомогу, – радить лікар Вікторія Савицька. Отруєння баштанними належать до небезпечних, особливо це стосується дітей. Тому малюкам до 1,5-2 років кавуни взагалі куштувати не варто.
Симптоми отруєння кавуном проявляються швидко – через пару годин після його вживання. Може розпочатися сильний головний біль, нудота, блювота і діарея, іноді підіймається температура, виникають судоми і ломота в суглобах. До приїзду лікарів хворому треба давати багато пити. Бажано, щоб людина випила таку кількість води, щоб з’явилася блювота. У такий спосіб організм позбавиться токсинів. Коли полегшає, все ж таки бажано лежати в ліжку, адже організм дуже ослаблений. Треба багато пити: мінеральну воду без газу, підійдуть також трав’яні чаї без цукру.
Кавуни потрібно ретельно мити. Також можна замочити у холодній воді на 30 хвилин. Добре додати у воду аскорбінову кислоту – вона «витягує» більшу частину токсинів з плоду.
Читайте також: Чим у Запоріжжі зайнятися дітям після школи