Стравами з гарбуза можна смачно, поживно та відносно недорого нагодувати всю сім’ю
Спробуйте якийсь із запропонованих нами рецептів. А про корисні властивості цього осіннього овоча можна прочитати тут.
Гарбуз з м’ясом та картоплею в духовці
Інгредієнти на 3 порції:
- гарбуз – 1,2 кг
- картопля – 4 шт.
- м’ясо – 200 г
- часник – 2 зубці
- олія – 50 мл
- сіль, перець.
У гарбуза відрізати «капелюшок», очистити від насіння. Нарізати картоплю, м’ясо, часник кубиками. Натерти все спеціями, полити олією і нафарширувати гарбуз цією начинкою. Запекти в духовці при 200 градусів.
Вершково-гарбузовий суп
Інгредієнти:
- курячий бульйон – 2 л
- гарбуз – 0,5 кг
- картопля – 4 шт.
- цибуля – 1 середня
- часник – 2 зубці
- вершки – 15%, 200 г
- сіль, спеції.
Почистити гарбуз, картоплю, цибулю, часник, викласти в основу для супу і на малесенький вогонь на пів години. В кінці додати вершки, сушений імбир, куркуму, чорний перець. Вже в тарілці – сметану та кріп.
Соус з гарбуза для макаронів
Інгредієнти:
- часник – 3 зубчики
- цибуля – 1 шт.
- оливкова олія – 2 ст. ложки
- овочевий бульйон – 100 мл
- нежирне молоко – 100 мл
- м’якоть вареного гарбуза – 300 г
- зелень чебрецю – 1 ч. ложка
- волоські горіхи – 30 г
- сіль, перець.
М’якоть гарбуза збиваємо блендером до однорідного стану. У великій сковороді обсмажуємо зубчики часнику в оливковій олії 5 хвилин. Потім робимо мінімальний вогонь і виливаємо в сковороду овочевий бульйон, молоко, варений гарбуз, чебрець і ретельно розмішуємо. Сковороду витримуємо на вогні 10 хвилин до появи аромату. Потім додаємо сіль, перець, подрібнені горішки, перемішуємо соус і вимикаємо газ. Готовим соусом поливаємо спагеті.
Печиво з гарбуза
Інгредієнти:
- пшеничне борошно – 1 склянка
- гарбуз – 100 г
- яйце куряче – 1 штука
- масло або маргарин – 50 г
- цукор – 1/2 склянки.
Як готувати:
Розітріть яйце з цукром. Розтопіть маргарин на повільному вогні, перемішайте з борошном, а потім з’єднайте з яєчно-цукровою сумішшю. Попередньо запечений гарбуз збийте в блендері і додайте у тісто отримане пюре. Перемішайте до однорідності. Консистенція тіста повинна бути сметаноподібною.
Викладіть тісто на змащене олією деко невеликими порціями. Випікати 10-12 хвилин у попередньо розігрітій духовці при температурі 150 градусів.
Гарбузові мафіни
Інгредієнти:
- гарбуз – 200 г
- пшеничне борошно – 100 г
- яйце куряче – 2 штуки
- цукор – 60 г
- розпушувач – 10 г
- кориця, ваніль – за смаком.
Як готувати: Гарбуз очистіть, наріжте і зваріть до готовності. Готовий гарбуз остудіть і перебийте в блендері до стану пюре. У міксері збийте яйця з 60 г цукру, потім додайте гарбузове пюре, просіяне борошно і розпушувач. Добре перемішайте все міксером.
Вершковим маслом змажте форми для кексів і заповніть їх гарбузовим тістом на 3/4. Відправте форми в духовку, розігріту до 180 градусів, на 20 хвилин.
Готовність гарбузових мафінів перевіряйте зубочисткою: занурте зубочистку в тісто, якщо на виході вона буде сухою, значить кекси готові.
Гарбузовий раф із перцем
Інгредієнти:
- гарбузове пюре
- свіжозварена кава
- вода
- гвоздика
- трішки молока
- кориця, чорний перець та інші осінні спеції за смаком.
Приготування: спочатку робимо гарбузовий сироп. Для цього беремо гарбузове пюре (збиті блендером шматочки вареного гарбуза) і додаємо до пюре склянку води, гвоздику, корицю та інші спеції за смаком. Ретельно перемішуємо на середньому вогні, поки суміш не почне кипіти. Тим часом варимо каву за традиційним власним ранковим рецептом, додаємо до неї гарбузовий сироп і трішки молока на власний розсуд. Зверху посипаємо дрібкою чорного свіжомеленого перцю.
Гарбуз по-грецьки зі спеціями
Ця страва досить універсальна, її можна подавати до столу одну, або доповнивши блюдо м’ясом. На приготування гарбуза по-грецьки вам знадобиться не більше 30 хвилин.
Інгредієнти:
- гарбуз – 500 г
- рослинна олія – 50 мл
- вода – 50 мл
- паста томатна – 40 г
- часник – 2-3 зубчики
- сіль і спеції – за смаком (перець, базилік, паприка).
- Приготування: На пательні розігрійте олію. Викладіть туди очищений та нарізаний кубиками гарбуз. На сильному вогні обсмажте його до утворення рум’яної скоринки.
Зменшіть вогонь до середнього, додайте томатну пасту, подрібнений часник, сіль і спеції.
Акуратно перемішайте, і хай умліває на вогні ще буквально хвилинку.
Перекладіть гарбуз у жаровочну форму, додайте воду. Накрийте форму фольгою і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 15-20 хвилин.
Потім акуратно зніміть фольгу і ще хвилин 5 підрум’яньте гарбуз в духовці. Перед подачею доповніть свіжою зеленню. Все – приємного вам апетиту!
Читайте також: Коли на Запоріжжя прийде бабине літо – прогноз синоптиків