Заморожування – один із кращих способів зберегти корисні речовини в ягодах, фруктах та овочах
Вітамінів та мінералів під час заморожування залишається майже вдвічі більше, ніж наприклад після консервації. Ми розкажемо, що і як заморожувати, аби насолоджуватися смаком літа цілий рік.
Що?
- Ягоди
Полуниця, суниця, черешня, малина, смородина, вишня, аґрус. Ягоди заморожувати треба цілими. Якщо вишня чи черешня підуть на компот, то можна залишити кісточки, якщо в пироги, то їх краще видалити.
- Овочі
Овочі ріжемо в залежності від того, як будемо використовувати їх у подальшому. Спаржеву квасолю та болгарський перець – соломкою (для овочевих і м’ясних страв). Щавель – як на борщ. Помідори – кільцями, баклажани – кубиками. Морква – кільцями або натерта на крупній тертці. Цвітну капусту чи броколі – розбираємо на суцвіття (для рагу, супів, як окрему страву).
- Фрукти
У персиків, абрикосів, груш і слив видаляємо кісточки, ріжемо навпіл або на чотири частини. З заморожених фруктів можна приготувати компот чи смачний пиріг.
Як?
Перед заморожуванням плоди слід помити, фрукти і овочі нарізати, а у ягід прибрати живці. Потім просушити, розкласти на дошку або папір і помістити в морозилку. Коли замерзнуть – пересипати в поліетиленові пакети. Такий спосіб заморозки дуже зручний: можна буде відсипати потрібну кількість фруктів, овочів або ягід, а решту – повернути в морозилку. Пакувати потрібно герметично – так плоди краще збережуться. Заморожувати слід при температурі -20°С, зберігати – при -18°С. Середній час заморозки – дві години.
Читайте також: У Запоріжжі значно подорожчала гречка