Суперечки про шкоду та користь вина не вщухають вже багато десятиліть

Вино відоме людству ще з давніх часів. Його виробництво можливе і в домашніх, і промислових умовах. Вино розрізняють за кольором. Воно може бути червоним, білим та рожевим. Вина зустрічаються гранатові, яблучні, сливові та інші, але прабатьком всіх їх вважається виноградне. Приготування вина в домашніх умовах – дуже трудомісткий та тривалий процес. За дотримання всіх норм і правил виготовлення та зберігання напою виходить високоякісний продукт надзвичайної користі.

Користь

Величезним плюсом домашніх натуральних вин є те, що до них не додають барвників, спирту, підсилювачів смаку, хімічних домішок, консервантів. Також винороб сам може контролювати бажаний смак, солодкість, насиченість. У складі домашнього вина присутні вітаміни В, С, РР, корисні мікроелементи та амінокислоти. Проте користь домашнє вино приносить лише за помірного вживання. У певних ситуаціях воно має навіть лікувальний ефект. Зокрема, біле вино найбільше підходить тим, хто стежить за фігурою. Воно низькокалорійне і допомагає боротися з целюлітом. Червоне вино більш вітамінне і добре допомагає при проблемній шкірі.

260343737_324302562507886_333466974345814416_n

Загальний лікувальний ефект домашніх вин:

  • Вина виводять отрути з організму.
  • Мають протипухлинні та протизапальні властивості.
  • Знижують тиск, допомагають при втомі, знижують цукор у крові. Тож рекомендовані людям похилого віку в кількості одного келиха на день.
  • Запобігають інфарктам та інсультам, зміцнюють всю серцево-судинну систему.
  • Перешкоджають розвитку захворювань рота та горла.
  • Перешкоджають розвитку хвороб Паркінсона та Альцгеймера.
  • Пригнічують розвиток бактерій холери, туберкульозу та малярії.
  • Є гарною профілактикою при радіаційному опроміненні.
  • Вина допомагають у лікуванні легеневих захворювань.
  • Вони є болезаспокійливими і допомагають у лікуванні застудних захворювань.

Шкода

При виготовленні вина в домашніх умовах використовується сірка, і це може в деяких випадках призвести до нападів у людей, які страждають на астму.

Біле вино може призвести до карієсу та кришення зубів. Червоне вино може спричинити алергію.

Якщо домашнє вино готувалося неправильно, то в ньому може з’явитися метиловий спирт, наявність якого смертельно небезпечна для людини.

Домашнє вино може спричинити харчове отруєння. Наприклад, якщо вино готували з кісточками, то в напій могла потрапити велика кількість синильної кислоти. Симптоми такого отруєння виявляються швидко і становлять велику небезпеку життю людини.

Якщо винороб використовує металевий посуд, то в процесі бродіння у напій виділяється величезна кількість хімічних сполук, що також шкідливо для здоров’я.

Промислове вино

Часто існує думка, що все «магазинне» вино робиться тільки на основі спеціального порошку. Насправді це не зовсім так. Виноград – дуже поширена сировина, до того ж великі винзаводи мають свої виноградники. Але магазинне вино все ж таки може бути штучним та за якістю та користю поступатися домашньому продукту. Все залежить від якості тієї чи іншої торговельної марки та совісті виробника.

До того ж часто при покупці вина в магазині можна нарватися не те щоб на підробку, а просто на вино, яке було вироблене в умовах тотального здешевлення виробництва.
Звичайно, такий продукт не має жодних лікувальних і корисних властивостей.

Способи отримання недорогого вина наступні:

  • Змішування якісного продукту із низькопробним. У такому випадку смак досягається додаванням барвників та цукру.
  • Розведення вина водою. Потім додавання спирту.
  • Прискорення процесу бродіння. Це найпоширеніший вид здешевлення виробництва на виноробних заводах. Суть у додаванні цукру до початку бродіння або одразу після його початку. Це прискорює дозрівання вина, але сильно зменшує його властивості та якість.
  • У вино з невдалим смаком додають гліцерин, і воно стає солодшим і приємнішим.
  • Використання концентратів та фарби. Цими методами з дешевого вина намагаються зробити елітне та продавати дорожче у кілька разів. Часто барвники використовують синтетичні, що може завдати шкоди здоров’ю.
  • Особливе місце серед шкідливих магазинних вин посідає штучне вино. У ньому сік винограду повністю замінюється хімічними добавками.

260269028_580691586327329_1298361442083165445_nГоловне – міра!

При зловживанні вином в організмі починається процес руйнування клітин. Це призводить до численних проблем:

  • Ішемічна хвороба серця.
  • Виразка шлунка.
  • Нервові хвороби.
  • Цироз печінки.
  • Остеопороз.
  • Гіпертонія.
  • Рак горла та печінки.
  • Алкоголізм.

Не можна вживати вино людям, які мають такі проблеми:

  • Хвора підшлункова залоза.
  • Хвора печінка.
  • Якщо є будь-яка алергія, вино посилить її.
  • Мігрень. Навіть келих вина може спровокувати напад.
  • Хвороби серця та гіпертонія.
  • Хвороби нирок.
  • Не можна змішувати вино із лікарськими препаратами. Таке поєднання є небезпечним для всіх органів і може призвести навіть до зупинки дихання.
  • Астма. Вміст невеликої кількості сірки у вині може призвести до нападу.
  • Вагітність та грудне вигодовування.

Головна відмінність домашнього і магазинного вина полягає в тому, що домашнє вино натуральне, воно містить вітаміни і допомагає при багатьох недугах.

Основні елементи домашнього вина:

  • Таніни – вбивають усі бактерії та є природними антибіотиками.
  • Речовини, здатні розщеплювати шкідливий жир в організмі, зокрема в печінці.
  • Антиоксидант ресвератрол міститься у шкірі плодів винограду. Він береже наші судини та протистоїть утворенню ракових пухлин.

Але всі ці речовини містяться тільки в натуральному домашньому вині і ніяк не відносяться до дешевого магазинного вина, що складається зі спирту, цукру, барвників та безлічі консервантів.