Фритати, нагетси, шпундра та інші блюда від Клопотенка майже повністю складають нове меню запорізьких школярів. Запорізька область відзвітувала про 86,4% учбових закладів, які перейшли на нове меню.
Повністю змінено меню в Києві та 19 областях.
До Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області надійшло на розгляд та проведення гігієнічної оцінки близько 3,7 тисяч примірних чотиритижневих меню.
Спеціалістами погоджено для 1074 закладів освіти понад 2,4 тис. примірних чотиритижневих меню, які за результатами гігієнічної оцінки відповідають загальним віковим потребам.
Та на доопрацювання повернуто 1,3 тис. примірних меню.
Нагадаємо, в рамках реформи шкільного харчування кулінарним експертом Євгеном Клопотенко разом із командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food, дитячими дієтологами та фахівцями МОЗ розроблено нове шкільне меню для закладів освіти.
Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Заборонено в дитячій столовій ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. Адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти.
Перевірити, чи відповідає меню у навчальному закладі оновленим нормам, можна на сайті МОЗ, де викладені всі технологічні карти у вільному доступі.
Не всі діти схвально сприймають нове меню. Як розповідають запорізькі батьки, діти приходять додому голодними.