Домашнє консервування та заготівля продуктів на зиму в наш час це більше традиція, ніж необхідність, особливо в місті

Адже в ікрі чи салаті, вареному-перевареному, залишається небагато чого корисного, окрім клітковини. А фруктові варення це взагалі величезна кількість цукру, який, як відомо, солодка смерть. Але комусь так справді смакує, хтось вважає, що так прожити економніше, комусь треба щось робити із вирощеним на дачі урожаєм. Отже, пропонуємо менш поширені, але більш здорові методи зберігання фруктів та овочів.

Маленькі хитрощі і корисні поради заморозки

Заморожування ягід здатне забезпечити всю родину вітамінами і солодощами на цілий рік. Проте треба врахувати деякі деталі. Будь-які ягоди перед заморозкою треба ретельно промити і висушити. Пам’ятайте, що ягоди не переживуть повторної заморозки, тому розфасовуйте їх порційно в пластикові контейнери чи пакети. Не зайвим буде підписати та зазначити дату заморозки.

Полуниця

Полуницю найкраще заморожувати цілу. Перед цим її треба промити і проморозити. Спочатку викладіть ягоду в 1 шар на полиці морозильної камери, а потім розфасуйте
продукт по контейнерах або пакетах.

Смородина

Смородину можна заморожувати цілою чи перетертою. Можна міксувати з іншими фруктами. Це буде зручною заготовкою для компотів чи пирогів.

Малина

Чи збереже ягода свою форму, багато в чому залежить від швидкості заморозки і сорту ягоди. Вибирайте визріли темні плоди. Але вони не повинні бути м’якими. Вимиту ягоду добре
просушіть і розфасуйте по контейнерах або пакетах.

Чорниця

Вона підходить для заморозки як у контейнері, так і у звичайному пакеті. Крім того, ягоду можна перетерти з цукром.

Журавлина

Як і полуницю, журавлину треба попередньо заморозити поодинці. Тому промийте та просушіть ягоду, розкладіть її на полиці морозильної камери так, щоб ягідки не торкалися одна одної. Після першої заморозки розкладіть журавлину по контейнерах. Пакети в такому випадку не підходять, тому що журавлина дуже тендітна.

Дешевше, ніж консервація

Сушка продуктів на зиму – гарна альтернатива традиційному консервуванню. Банки з консервами займають чимало місця, а овочі та фрукти у сушеному вигляді – мінімум.
Сушка не вимагає великих фінансових витрат: не знадобиться купувати цукор, прянощі,посуд і пристосування для консервування. Основні трудовитрати полягають в нарізці і
розкладанні продуктів, всю іншу роботу робить тепле повітря. Головний принцип цього методу – позбутися води, з якої складається майже на 90% м’якоть овочів і фруктів. Таким чином ми значно продовжимо термін зберігання, оскільки гнильні бактерії не можуть розмножуватися у зневодненій рослинній масі.Dehydrated apples chips

Як можна сушити продукти

Сушка на протязі

Найпростіший і дешевий спосіб. Нарізані скибочки розкладати на сітчастих піддонах, щоб забезпечити доступ повітря з усіх боків. Накрийте їх антимоскітною сіткою, щоб
захистити від мух. Якщо під час сушіння псується погода, фрукти потрібно занести в будинок.

Сушка в духовці сушка продуктов

Підсушуючи скибочки в духовій шафі, потрібно бути уважним і не допускати перегріву, оскільки при температурі понад 50 градусів починають розкладатися вітаміни і корисні
органічні речовини. Покладіть нарізані скибочки на решітки в кілька ярусів і поставте в теплу духовку. Та не закривайте щільно дверцята, щоб не перегріти продукти. Через
деякий час поміняйте решітки місцями, щоб продукти підсихали рівномірно. Недолік цього способу – скибочки можуть перегрітися і навіть підгоріти. Як варіант – можна виготовити сітчастий короб для сушки з декількома полками, розкласти в ньому продукти і підвісити над плитою. Процес буде йти повільніше, ніж в духовці, проте не потребуватиме постійної уваги.

Сушка в електросушарці сушарка

Спеціальна сушарка для фруктів, овочів і зелені – дуже зручний побутовий прилад. Оптимальна для сушіння температура і циркуляція повітря підтримуються автоматично
під час процесу. На жаль, обсяг електросушарки не дозволяє обробляти великі порції продуктів, хоча і витрата електроенергії у неї зовсім невелика.

Не усі фрукти треба сушити

Найбільш вдячні фрукти для висушування – це традиційні яблука і груші. Дрібні груші можна сушити цілком, якщо ви впевнені в тому, що вони не червиві. Ідеально підходять груші-дички. Їх важко вживати у свіжому вигляді, але для узварів і компотів – це кращий варіант. Вони набагато ароматніші за своїх садових родичів. Малину, суницю і ожину є сенс сушити лише в тому випадку, якщо ви любите ягідні чаї. У цих ягодах так багато кісточок і так мало м’якоті, що після висушування вони перетворюються на ароматний, однак малоїстівний продукт. Можна висушити велику полуницю. Тільки попередньо її треба засипати цукром, щоб ягода пустила сік, і зав’ялити при висушуванні, аби не перетворилася на сухі тверді грудочки. До речі, секрет в’ялення ягід і фруктів в тому і полягає, що їх якийсь час – від декількох годин до доби – витримують в цукровому сиропі. Соковиті ягоди – вишню, сливу, абрикоси – найкраще в’ялити. Після того, як засипані цукром ягоди пустять сік і наситяться сиропом (це займе мінімум 3 години часу), їх відкидають на друшляк, дають стекти
зайвій волозі і відправляють в сушарку, або розкладають на деку і сушать в духовці нагрітій до 60 – 100 градусів при відкритих дверцятах. Подібним чином можна готувати
і яблука, по можливості очищені від шкірки. При бажанні, перед закладанням на зберігання отримані цукати посипають цукровою пудрою. Більшість овочів найкраще зберігати в замороженому, солоному і маринованому вигляді, проте є й щасливі винятки. Наприклад, баклажани або кабачки, погано переносять заморозку, але в сушеному вигляді вони за смаком схожі на гриби і цілком можуть бути використані в рецептах як грибний замінник. Ще одна вдала знахідка – сушені помідори, правда, їх досить важко приготувати без фабричної сушарки, надто вже соковиті плоди.

Яблука і груші сховайте у холодильник

Останнім часом садівники часто практикують зберігання яблук і груш у пакетах. Фрукти укладають у поліетиленовий пакет, заповнивши його на половину об’єму, зав’язують і роблять надріз довжиною близько 10 см або кілька круглих отворів, щоб плоди «дихали». За підвищеної вологості всередині пакету утворюється конденсат. Ця рідина буде живити плоди та захистить їх від висихання. Тільки не забувайте регулярно оглядати плоди і вилучати зіпсовані, щоб вони не стали джерелом інфекції і не зіпсували весь урожай у сховищі.

Цукати із груш

Готують їх так: стиглі, бажано малосочні груші, розрізають на половинки, ложкою виймають серцевину і варять заготовки в крутому сиропі (на склянку води 800 г цукру). Краще варити груші партіями – так легше виловити розм'якшені половинки плодів, не пошкодивши їх. Час варіння – близько 10 хвилин після завантаження в киплячий сироп. Після того, як з відловлених плодів стечуть надлишки сиропу, вони готові до фінального досушування в сушарці, в духовці чи на свіжому повітрі. пастилаапастила

Запасаємося на зиму борщем

Борщова заправка – це неймовірно смачно та зручно. Її додають у бульйон зі звареною картоплею та капустою, доводять до кипіння і все – запашний борщ готовий.

Складові:

  • Буряк молодий – 3 кг.
  • Морква молода – 1 кг.
  • Ріпчаста цибуля – 1 кг.
  • Солодкий перець – 1 кг.
  • Помідори – 1 кг.
  • Цукор пісок – 1 скл.
  • Сіль морська – 3 ст. л.
  • Олія рослинна – 1 скл.
  • Харчовий оцет – 125 мл.

Спосіб приготування:

Почистьте та помийте ретельно овочі. Буряк та моркву натріть на великій тертці. Цибулю поріжте чверть кільцями, помідори – половинками кружечків, а перець – соломкою. Укладіть овочі у велику каструлю шарами. Додайте цукор, сіль, олію й оцет та ретельно перемішайте. Поставте варити на повільному вогні, а коли з’явиться сік, додайте вогню та варіть 25 хвилин. Розкладіть варену суміш по стерильним банкам та закатайте стерильними кришками.

Читайте також: Скільки українців встигли відпочити цього літа