Дитячий організм ще формується, тому повноцінне харчування – важлива складова його гармонійного розвитку та гарного здоров’я у майбутньому
Так, якісні продукти та різноманітні страви – недешеве задоволення, але економити на меню дитини не варто. Бо набуті у дитинстві через погане харчування хвороби лікувати набагато дорожче.
Якою повинна бути формула здорового харчування для школярів, «ЗС» розповіла сімейний дієтолог Яна Борисенко.
– Здорове харчування і спосіб життя дітей – запорука їхнього здоров’я. Мені ця тема близька, бо у мене самої шкільного віку син і донька.
Останнім часом у харчуванні сталося багато негативних змін, змінилися продукти. Діти перестають їсти здорову їжу, звичайні фрукти і овочі, пити чисту воду.
В результаті у школярів виникає ожиріння, порушення травлення і навіть порушення статевого дозрівання.
Тільки за останній тиждень серпня до мене звернулися 4 мами з дітьми. У 3 дітей – зайва вага, – розповідає Яна.
Вона вважає, що дитині не можна просто забороняти чи примушувати їсти щось, потрібно показувати всі переваги продукту і давати можливість вибору. Тільки так можна сформувати усвідомлене харчування.
За словами Яни Борисенко, для здоров’я дітей їм вкрай важливо дотримуватися водного балансу. Для цього воду треба пити вранці натщесерце, потім у школі 0,5-0,7 л, після школи ще 0,5 л.
– Режим харчування теж дуже важливий. Сніданок – обов’язково. Повинен бути повноцінний обід та вечеря. Плюс 2 перекуси. Якщо дитина не хоче їсти вранці, треба розбиратися з вечерею, часом засинання, станом шлунково-кишкового тракту, зокрема, жовчним міхуром. Зверніть увагу, щоб на сніданок були білкові продукти (яйця, сир, твердий сир), одних каш – замало. Швидкі сніданки з магазину – це взагалі сміття, – зазначає дієтолог.
До школи з собою вона радить давати дитині фрукти, овочеву нарізку (морква, гарбуз), горіхи, домашню шаурму в лаваші (сир, запечене м’ясо, овочі), домашнє здорове печиво, сухофрукти.
Булки зі шкільної їдальні – одні швидкі вуглеводи. Вони тільки розхитують вуглеводний обмін.
– Ідеально на обід для дитини – каша, м’ясо та овочі. Лише супи тільки займають шлунок, але не дають необхідної поживності. На вечерю віддайте перевагу рибі чи м’ясу з овочами. Вечеряти треба за 3 години до сну. І ще, вчіть дітей їсти овочі і фрукти на власному прикладі.
Дуже важливо, щоб діти уникали харчового сміття: газованої води, чаю в пляшках, чипсів, сухариків, батончиків, пластівців.
У всьому цьому немає нічого поживного для дитини.
І не привчайте дітей до свят в кафе фаст-фуду. Це розвиває психологічну залежність: свято та радість пов’язуються з некорисною їжею. Потім у складні періоди життя почнеться заїдання стресів усім поспіль, погана їжа стане джерелом радості. Діти цього не знають, це їм прищеплюють батьки, – застерігає Яна Борисенко.
Що дати в школу для перекусу ?
Пляшка води. Цілі або порізані яблука, груші, тверді сливи, персики, виноград. (поки є сезонні фрукти і ягоди – залиште банани на зиму). ?
Огірки, моркву брусочками або кільцями, маленькі помідорчики, смужки солодкого перцю. Не потрібно нічого вигадувати, – чим простіше, тим краще. Варто спробувати кубики сирого гарбуза.
Сир твердий кубиками або слайсами.
Яйце перепелине або куряче (зварити вранці, почистити).
З м’ясними продуктами потрібно бути дуже обережними. Якщо ви ввечері запекли м’ясо (котлетки) і зберігали в холодильнику до ранку – сміливо кладіть до школи. Тільки із застереженням «з’їсти після 2-3 уроку», не пізніше. Як правило, такий серйозний перекус потрібен вже у старших класах.
Хліб і лаваш (бездріжджові), хлібці, печиво і кекси домашнього приготування, оладки. ?
Будь-які горіхи також будуть відмінним доповненням до фруктів.
У школах готують нагетси, табуле та поленту
Переможець 5 сезону шоу «Мастер Шеф» Євген Клопотенко завдав струсу системі шкільного харчування, отримавши грант на зміну меню у шкільних їдальнях
Над проєктом «Нове шкільне харчування» понад 2 роки працювала команда кухарів на чолі з Євгеном Клопотенком. Участь у ньому також брали представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти та науки України та фонду Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). До формування нового раціону школярів долучилися експерти з питань харчування та дієтологи.
Кожну запропоновану страву перевіряли у спеціальних лабораторіях, де підтвердили її безпеку та користь для дітей шкільного віку. І в грудні 2018 року вийшов збірник, куди внесли 110 рецептів. Збірник отримав схвалення від Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
У запропонованому меню максимально збалансовано вміст жирів, білків та вуглеводів, менше солі, цукру, проте дозволено більше спецій та соусів на основі фруктів.
Нові рецепти вже пройшли тестування в їдальнях 3 шкіл Києва і дійсно сподобались дітям.
«Зміна культури харчування в Україні – це глобальний та довготривалий процес. У зв’язку з цим ми вирішили розпочати з молодого покоління українців. Саме у школі учні набувають вмінь та навичок, які використовують протягом усього життя, тому змінювати ставлення до їжі потрібно розпочати на етапі формування особистості. Через дітей ми можемо вплинути на їхніх батьків та оточення, таким чином охопивши всю Україну», – зазначає Євген Клопотенко.
Читайте також: Як запорізькі педагоги оцінюють трансформацію освітньої галузі міста