Відтоді, як люди навчилися зберігати м’ясо, вони відкрили для себе і цінність сала

Люди різних народів особливо люблять сало свинини і століттями їдять його в солоному, копченому, вареному і смаженому вигляді. Не втрачає своєї популярності цей продукт і зараз. «Запорозька Січ» дізнавалася, чим же воно так корисне, та як зробити дійсно смачне сало вдома.

Чим корисне сало

Справжнє свиняче сало – це підшкірний жир зі шкіркою. Найбільш корисним продуктом воно є в солоному вигляді, з часником чи з перцем. У підшкірному жирі свиней зберігаються клітини та біологічно активні речовини, що і визначає його корисність. У ньому міститься багато вітамінів A, D, E і каротину. До складу свинячого сала входить така важлива речовина, як арахідонова кислота, яка належить до поліненасичених жирних кислот. Ця речовина міститься в серцевій тканині, мозку, нирках, тому вона необхідна для поліпшення їхньої роботи.photo_2021-08-16_11-16-07

Плюсом є і велика кількість жирів. А якщо точніше, склад свинячого сала – майже виключно жири. Тільки в нижніх шарах можуть бути присутніми прожилки м’яса. Все інше – справжній тваринний жир, чистий і легкозасвоюваний. А разом з ним – величезна кількість калорій, які швидко перетворюються організмом на будь-який вид енергії. Недарма вважається, що для зігрівання тіла найбільш ефективним засобом буде свиняче сало, склад якого подарує тепло організму вже через кілька хвилин.

Сало – продукт, який довго не псується. У солоному вигляді свиняче сало, користь якого буде проявлятися тільки при регулярному вживанні, може зберігатися без охолодження і не псуватися протягом декількох місяців. Ця його корисна властивість здавна використовувалася воїнами різних національностей – в похідному мішку у них завжди був хоч і непривабливий, але ситний шматок сальцю.

Цікаві факти про традиційний український продукт

По-перше, свиняче сало має антиракові властивості, виводить з організму токсини, очищає кровоносні судини від «шкідливого» холестерину (особливо разом з часником). Серед інших корисних властивостей свинячого сала можна виділити: допомагає при легеневих захворюваннях, лікує печінку, виводить з організму важкі метали. А ще в ньому не живуть паразити-гельмінти.

Корисні властивості свинячого сала краще проявляються, якщо вживати його в помірній кількості (не більше 100 г на день). Судячи зі складу корисних речовин, свиняче сало необхідно людині для підтримки імунітету і загального життєвого тонусу, особливо в холодну пору року.

Цікаво, що біологічна активність свинячого сала вище, ніж у вершкового масла приблизно в 5 разів. Свиняче сало ще й тому корисне, що плавиться при температурі людського тіла і, внаслідок цього, краще засвоюється організмом.

Смачні та прості рецепти

Рулет із сала в духовціphoto_2021-08-16_11-16-08_(2)

Ця страва – традиційна для української кухні, яка полюбилася багатьом народам. Приготувати таку смачну холодну закуску до столу зовсім не важко. Блюдо виходить досить бюджетним, але одночасно з цим шалено смачним, з гострими пікантними нотками приправ і часнику.

Спосіб приготування:

  1. Включаємо духовку на 180-200 градусів.
  2. Для рулету з сала найбільше підійде тонкий (не більше 10 см завтовшки) шар сала з невеликим м’ясним нальотом. В першу чергу, ретельно промиваємо його під проточною водою. Потім гострим ножем прибираємо весь брудний наліт зі свинячої шкурки і знову промиваємо. Після – кладемо шматок сала на обробну дошку і, піддівши край сала ножем, зриваємо грубу шкірку з шматка свинини. Насипаємо сіль в долоньку і гарненько натираємо нею сало з одного і з іншого боку шматочка.
  3. У глибокій місткості змішуємо чорний мелений перець, мелений кмин і коріандр. Додаємо будь-які сухі спеції на свій смак (мелену петрушку або кріп, паприку, мелену гвоздику та інші) і перемішуємо приправи. Присипаємо отриманою сумішшю сало спочатку з одного боку і ретельно втираємо його в середину свинини. Потім так само чинимо з іншою стороною.
  4. Часник очищаємо від лушпиння і розбираємо на зубчики. Кожен зубчик часнику потім нарізаємо на невеликі шматочки. Кладемо шмат сала на дошку, а зверху на нього рівномірно розподіляємо зубчики часнику, лавровий лист і суміш різних перців горошком. Далі, взявши край сала з одного боку, завертаємо його до центру, щільно притискаючи руками. Після цього беремо раніше зрізану свинячу шкурку й обертаємо нею згорнуте в рулет сало. Обв’язуємо рулет шпагатом або товстою мотузкою так, щоб він не розгортався і був щільно зафіксований.
  5. Згорнутий шматок сала загортаємо в харчову фольгу. Потім відправляємо в розігріту духовку випікатися протягом 40 хвилин. Після чого витягуємо запечений рулет, обережно знімаємо з нього фольгу і кладемо на решітку, попередньо підставивши місткість під неї. Даємо рулету охолонути і стекти зайвому жиру через решітку. Далі поміщаємо остиглий рулет в холодильник на кілька годин.

Охолоджений рулет з сала нарізаємо невеликими шматочками і подаємо до столу.

Варене сало в пакеті

Це – унікальний продукт. Адже його вживають не тільки в будні або у свята у вигляді нарізки. Цей універсальний продукт ідеальний для будь-якої вилазки, поїздки в поїзді або в іншому транспорті. А також відмінний перекус на роботі, ситна трапеза в поєднанні з салатами та іншими стравами.

Спосіб приготування:

Починати треба з відділення потрібної кількості сала. Тобто відрізати шматок або шматки. Потім слід обробити продукт. Для цього гострим ножем або спеціальним скребком зі шкірки знімають сліди обпалення туші. Якщо їх немає, то цей процес пропускають, але шкіру залишають.

Спеції можуть бути найрізноманітніші, в тому числі спеціально для сала. Але це може бути і, наприклад, перець мелений – чорний і червоний. Словом, сіль і перець (або спеції за смаком) насипаємо в посудину. Розрізавши сало на шматки, їх вивалюють в заготовці (або втирають її).

Сало буде набагато духмянішим і смачнішим, якщо варити його, наприклад, з часником і лавровим листом. Часник треба розділити на часточки, виколупати в салі ножем отвори завглибшки в довжину часникових часточок, а потім акуратно їх помістити в ці отвори. Зараз залишиться додати лавровий лист. Треба залишити сало в такому маринаді і з лаврушкою на годину-півтори, накривши чистою ганчіркою.

Якщо підготовка сала до варіння закінчена, треба помістити його в пакет з харчового поліетилену. Опустити герметично упакований пакет в холодну воду. Шматочки сала, після закипання води, варять не менше години на невеликому вогні. Потім йому дають охолонути в тій же воді, а потім і в холодильнику, і тільки згодом ріжуть, не змиваючи сіль і спеції.

Ситний паштет на швидку рукуphoto_2021-08-16_11-16-09

Спосіб приготування:

  1. Солоне сало ріжемо невеликими кубиками.
  2. Часник очищаємо від лушпиння.
  3. Кріп миємо, обсушуємо паперовими рушниками, дрібно рубаємо ножем.
  4. Викладаємо в чашу блендера сало, часник, кріп, додаємо дрібку чорного меленого перцю.
  5. Подрібнюємо інгредієнти до пастоподібної консистенції.

Намазуйте на шматочок хліба і їжте на здоров’я!

Читайте також: Що відбувається з цінами на цукор