Ціни на продукти восени цього року дивують

Здавалось би, збір врожаю, в магазинах та ринках ціни повинні бути мінімальними. А що ми бачимо? Овочі борщового набору майже всі під 10 грн за кг, олія соняшникова понад 60 грн за л, гречка під 40 грн, цукор – 30 грн. Огірки – 30 грн, помідори – 40 грн. Навіть яблука менше ніж 20 грн за кг немає. Про м’ясо, ковбаси, сир твердий навіть казати страшно. Багатьом пенсіонерам, якщо немає підтримки дітей та онуків, про такі продукти залишається лише мріяти…

Цукор +75%, олія +70%

На сайті Мінагрополітики повідомляється, що в Україні відпускні ціни виробників на продукти харчування за рік збільшилися на 9-75%.

Станом на 3 вересня 2021 року ціни виробників на рослинну олію в середньому по Україні становили 49,66 грн/кг (на 70% вище, ніж на 3 вересня 2020 року); на цукор – 22,09 грн/кг (на 75% вище); на молоко вищого сорту – 21,75 грн/кг (на 14% вище); масло вершкове – 174,12 грн/кг (на 9% вище).

Яловичину станом на 3 вересня поточного року в середньому по Україні виробники продавали по 108,15 грн/кг (на 13% дорожче, ніж на 3 вересня 2020 року); свинину – по 89,61 грн/кг (на 5% дорожче); м’ясо птиці – по 58,81 грн (на 29% дорожче).

Повідомляється, що станом на вересень місяць 2021 року відпускні ціни виробників на кукурудзяну крупу в середньому по Україні становили 12,91 грн/кг (на 24% вище, ніж у вересні 2020 року); на гречану крупу – 35,63 грн/кг (на 14% вище); на пшоняну крупу – 14,10 грн/кг (на 13% вище); на горохову крупу – 14,33 грн/кг (на 20% вище); на ячмінну крупу – 11,20 грн/кг (на 31% вище).

Дані фінансово-економічного департаменту Мінагрополітики свідчать, що закупівельні ціни на пшеницю (2,3 та 4 класу) у річному вимірі зросли на 16%, на кукурудзу – зросли на 27%.

Ланцюгова реакція

У Мінекономіки пояснили, фактори, які призвели до стрибка цін, почали формуватися ще 2020 року.

Так, зростання цін на соняшникову олію прискорило подорожчання продуктів її переробки – майонезів, маргаринів, спредів.

Молоко стало дорожчати швидше через збільшення вартості кормів і скорочення виробництва.

Високі світові ціни на цукор і поганий урожай цукрових буряків зумовили подальше подорожчання цукру на внутрішньому ринку.

Макаронні і кондитерські вироби, м’ясні та молочні продукти теж подорожчали – через збільшення виробничих витрат на сировину.

Інфляція виходить з-під контролю

У липні 2021 року інфляція у річному вимірі прискорилась до 10,2%, порівняно з червнем 2021 року – знизилась до 0,1%. Двозначною інфляція була ще в 2018 році.

У Мінекономіки прокоментували дані щодо інфляції: «Насамперед це найбільше за останнє десятиліття падіння виробництва у вітчизняному аграрному секторі, яке становило понад 10%. Внаслідок несприятливих погодних умов аграрії недобрали 12,2% врожаю пшениці, 14,9% – насіння соняшнику, 10,3% – цукрових буряків. У результаті собівартість виробництва продукції підвищилася, і сільгосптоваровиробники підняли ціни на сировину, що призвело до стрімкого зростання споживчих цін, зокрема на цукор і олію».

Читайте також: Запоріжці влітку витратили мільйони доларів на нові автомобілі