Їстівні букети стали дуже популярними серед мешканців нашого міста

Букет з фруктів, овочів, горіхів, сухофруктів, солодощів, сирів приємно вразить та смакуватиме на будь-яке свято.

Хобі переросло в роботу

Напередодні 8 березня «Запорозька Січ» поцікавилася, якими букетами можна здивувати жінок. Нашу увагу привернули неймовірно яскраві та смачні їстівні букетики. Однією з перших у Запоріжжі їх почала виготовляти Валерія Ліфанова.

ми- Валерия

-Я працювала логістом у міжнародній компанії, маю дві вищих освіти. Але, зрозумівши, що в мене не буде кар’єрного зросту на цій роботі, я звільнилася, хоча і не знала куди йти далі. З творчістю я ніколи не була пов’язана, але хотіла щось таке спробувати. Моя знайома показала фото з їстівними букетами. Мені сподобалося, я вирішила спробувати і затягло. Я почала створювати одне, потім інше. До мене почали звертатися друзі, потім друзі моїх друзів і так все закрутилося, – розповіла дівчина.

Screenshot_100

Валерія працює в Запоріжжі вже більше трьох років. За цей час вона організувала цілу команду однодумців і створила майстерню флористики. Зараз вони працюють в нашому місті та в сусідньому Дніпрі.

Смачно та гарно

Основна робота всієї майстерні – створення незвичайних букетів, які можна з’їсти. Наразі в їх асортименті близько 80 різновидів, які представлені на сайті майстерні.

-Ми намагаємося кожному нашому букетику надати ідею. Наприклад, у нас є букет «Рафаелка». Він вже дуже популярний. Букетик виконаний в рожевих тонах  та складається з зефіру, маршмеллоу, печива з рисовими кульками, печива в шоколаді, трубочок та цукерок у кокосі. Він виходить дуже ніжний і смачний. Популярний також букет «Капучіно» – спеціально під каву, тому що  складається з різних шоколадних солодощів, – сказала Валерія.

Screenshot_106

 

З часом попит на їстівні букети змінюється. Зараз дуже актуальні серед запоріжців букети з сухофруктів та горіхів, особливо серед тих, хто слідкує за харчуванням.

Screenshot_102

 

-Спочатку були популярні фруктові букети, потім людям захотілося чогось новенького. Ми почали створювати букети з сухофруктів. Вони гарно виглядають та добре зберігаються. Овочеві  букети не дуже популярні і, на мою думку, це незаслужено, – підкреслила майстриня.

 Букети-гіганти 

Часто запоріжцям хочеться вразити своїх рідних чи друзів і вони звертаються до флористів з неймовірними ідеями. Такі клієнти були і у Валерії.

-Нещодавно ми зробили солодкий букет «Капучіно» діаметром пів-метри. Дуже великий і широкий. Для його виготовлення нам довелося удосконалювати технологію збору. Звичайні букети ми збираємо на шпажках, а його довелося робити на основі. Складали та упаковували букет в чотири руки. Був ще один незвичайний букет вагою 10 кг.  Складався він з екзотичних фруктів: ананасу, винограду, кокосу, манго та інших, – пригадала майстриня.

Screenshot_104

 

Популярні за кордоном 

Їстівні букети майстри збирають під замовлення, їх не готують заздалегідь.

-У нас немає букетів у наявності, які стоять і чекають свого клієнта. Ми робимо їх після замовлення. В букетах використовуємо тільки свіжі та якісні продукти. Закуповуємо все поштучно, саме перед тим як робити букет. Постачальників знайшли з часом. До речі, з цим були труднощі. У Запоріжжі важко знайти постійних постачальників екзотичних фруктів, квітів та інших продуктів, – говорить Валерія.

Screenshot_101

-Термінові букети ми можемо зробити за 2-4 години. В залежності від інгредієнтів, які входять до його складу. Але не всі букети ми зробимо терміново. Інколи вони можуть дещо відрізнятися від оригіналу через відсутність якихось інгредієнтів. Краще замовлення робити заздалегідь, – уточнила майстриня.

Букети можна замовити різних розмірів: в діаметрі 20 см, 25 см, 30 см та 35 см. Людина сама може обрати склад букету. Існують «Букет від шефа» та «Індивідуальний букет». Ціни на букетики різняться. В середньому, кожен коштуватиме 500-600 грн.

-Фруктові трішки дорожчі. Ціна також залежить від сезону. Наприклад, букет з полуниці в квітні буде коштувати дорожче ніж влітку. Але ми все ж намагаємося робити їх з сезонних фруктів, щоб вони були максимально безпечні та корисні. Полуницю взимку ми не продаємо, – сказала Валерія.

Screenshot_108

До речі, їстівні букети запорізького виробництва стали популярні і за кордоном. За словами Валерії, до них звертаються клієнти з Китаю, Австралії, Польщі, Америки та інших країн. Вони замовляють букети на подарунок своїм друзям чи рідним, які живуть у Запоріжжі. Такі несподівані подарунки доставляють кур’єри.

Screenshot_99

Нагадаємо, гарною заміною живим квітам стануть плюшеві букети, квіти, якими можна помити руки та  букети, що змінюються вночі.