Фінансовий стан запорізьких громад, перспективи бюджетування 2025 року та виклики цього процесу обговорили на Загальних зборах Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України 26.07.2024р.

До діалогу приєдналися голови міських, селищних та сільських територіальних громад Запорізької області, начальники військових адміністрацій, їхні заступники, керівники фінансових управлінь та відділів.

В обговоренні, яке відбулось в онлайн-форматі, взяв участь Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Відкрив Збори Голова Запорізького РВ АМУ, міський голова Поліг Юрій Коноваленко. Він висловив вдячність захисникам України та оголосив хвилину мовчання в пам’ять загиблих.

Олександр Слобожан підкреслив, що позиція Асоціація міст України та консолідована позиція регіональних відділень АМУ полягає у

  • відстоюванні необхідності збереження в доходах місцевих бюджетів 64% ПДФО,
  • збереженні в громадах реверсної дотації без вилучення,
  • чіткому розмежуванні через усвідомлення відмінності між «військовим» та «силовим» ПДФО та необхідності його повернення до бюджетів громад,
  • посиленні контролю щодо отримання в повному обсязі громадами дотації на компенсацію вилученого в 2023-2024 роках ПДФО.

Для збереження можливості виконання повноважень органів місцевого самоврядування, надання необхідних послуг мешканцям та допомоги Силам безпеки та оборони України, громадам потрібен відповідний фінансовий ресурс, – це добре знають керівники громад Запорізької області.

Тому Асоціація міст України вимагає вилучення з тексту Бюджетної декларації зниження на 4% частки ПДФО, що зараховується до місцевих бюджетів.

Реалізація такої норми призведе до 11,4 млрд. гривень втрат саме місцевих бюджетів. До того ж, наявність саме 64% ПДФО у громад є однією з передумов вступу України до ЄС.Застосування з 2025 року вилучення реверсної дотації та частки ПДФО призведе до того, що в громадах вилучать кошти, за рахунок яких вони зараз допомагають війську, забезпечують фінансування місцевих програм, в тому числі відновлення. Отже, вилучення у 2025–2027 роках з доходів бюджетів громад «військового» ПДФО суперечить схваленому Парламентом законопроєкту щодо розширення повноважень громад з підтримки сектору безпеки та оборони.

Тож зараз спільними зусиллями важливо домогтися збереження частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування ПДФО в розмірі 64%, відновлення зарахування до бюджетів громад «силового» ПДФО, залишення в місцевих бюджетах реверсної дотації.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан відповів на запитання учасників зібрання та пообіцяв і надалі підтримувати та відстоювати консолідовану позицію громад, які наразі мають багато потреб, з метою врахування їх інтересів на урядовому та законодавчому рівнях.

При формуванні бюджетів врахування особливостей громад прифронтового регіону вкрай важливе. Тож обґрунтоване звернення, прийняте за основу, вже зараз доопрацьовується з урахуванням висловлених пропозицій та зауважень.

“У вас, я к у начальника військової адміністрації або як у мера, задача – щоб у вас був належний вам фінансовий ресурс на здійснення повноважень і на допомогу військовим, а для цього необхідно сформулювати консолідовані пропозиції, – підвів риску під обговоренням Олександр Слобожан. – Наше завдання як Асоціації, що системно працює в інтересах громад – розглянути ці пропозиції від регіонів, почути думку місцевого самоврядування кожної області, й Запорізької, зокрема, для прийняття більш виважених рішень для розробки законопроєктів, для консультацій з народними депутатами України”.

Під час Зборів обговорили також інші питання. Так, міський голова Вільнянської міської громади Наталя Мусієнко звернула увагу присутніх на необхідність створення системи більш плідної співпраці з податковою службою для ефективної організації збору “малих” місцевих податків, бо це – наповнення місцевих скарбниць. Адже увага податкової служби більше зосереджена на зборі так званих “великих” податків, які збирають в Держказну.

Також присутні говорили й про необхідність залучати до обговорення питань місцевого самоврядування народних депутатів.

Голова зборів, міський голова т.о. громади та член Правління Асоціації міст України Юрій Коноваленко розповів учасникам заходу про дії Асоціації, пов’язані з захистом права на здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах громад в умовах воєнного стану в Україні.

Як повідомлялося, затвердження наказу МОН від 13 червня 2024 р. №850 «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні», могло б призвести до нищення шкіл та педколективів т.о. громад. Тепер наказ направлений на доопрацювання.

Цього вдалося домогтися завдяки активній позиції керівників запорізьких громад та розгляду петиції щодо його скасування, але робота ще продовжується.

Після плідного обговорення Порядку денного Голова Запорізького РВ АМУ Юрій Коноваленко за результатами діалогу запропонував підтримати спільно напрацьований проєкт звернення.

Відповідно до схваленої Урядом Бюджетної декларації на 2025 – 2027 роки передбачено ряд позицій, реалізація яких значно послабить фінансову спроможність місцевого самоврядування, тому позиція Асоціації міст України щодо зміцнення фінансової спроможності територіальних громад залишається незмінною та чіткою: збереження зарахування до загального фонду бюджетів територіальних громад 64% податку на доходи фізичних осіб; зарахування «силового» ПДФО до загального фонду місцевих бюджетів; продовження зупинки дії статей 98 і 99 Бюджетного кодексу України в частині передачі реверсної дотації з місцевих бюджетів до державного бюджету.

Остаточно доопрацьоване з урахуванням пропозицій Звернення громад Запорізької області буде опубліковано окремо.